Ryssland gick till val den 18 september för att välja de 450 ledamöterna i Statsduman. Vladimir Putins parti Enade Ryssland tog hem en storseger, något som beklagas i de flesta västmedier. Även Vladimir Putin själv röstade förstås, även om han som president var förhindrad att öppet driva kampanj för partiet. Foto: Rysslands presidentkansli

Jordskredsseger för ”Putins parti” i ryska valet

Partiet Enade Ryssland, som står bakom presidenten Vladimir Putin, stärkte sin position i de ryska parlamentsvalen den 18 september. Rysslands liberaldemokratiska parti, som trots namnet snarare är nationalkonservativt, ökade kraftigt och är nu nästan lika stora som kommunistpartiet.

Enade Ryssland, som Vladimir Putin tidigare var partiledare för, vann en jordskredsseger med 54,2 procent av partirösterna och tycks ha lyckats ännu bättre i personvalen, med resultatet att man beräknas ta minst 343 mandat av Dumans 450. Man stärker därmed kraftigt sin ställning och återtar den tvåtredjedelsmajoritet i Duman som man förlorade 2011.

– Valresultatet är bland annat en reaktion från våra medborgare på försöken att påverka Ryssland utifrån – hot, sanktioner och försök att destabilisera situationen i vårt land inifrån, sade Putin vid ett möte med regeringen, enligt tidningen Vedomosti.

Inför detta val moderniserade Ryssland sitt valsystem. Numera utses hälften av Dumans kandidater genom personröster i enmansvalkretsar, det vill säga att endast den kandidat som får egen majoritet vinner, vilket är det system man använder i till exempel Frankrike, medan den andra hälften utses genom partiröster enligt proportionell princip som i Sverige.

LÅGT VALDELTAGANDE och rapporter om valfusk används för att undergräva valens legitimitet. Flera västerländska medier har visat filmer av förmodat valfusk i några av vallokalerna – utan utan att nämna att filmerna kommer från övervakningskameror som ryska valmyndigheter satt upp, just för att avslöja valfusk. Foto: Rysslands presidentkansli
LÅGT VALDELTAGANDE och rapporter om valfusk används för att undergräva valens legitimitet. Flera västerländska medier har visat filmer av förmodat valfusk i några av vallokalerna – utan utan att nämna att filmerna kommer från övervakningskameror som ryska valmyndigheter satt upp, just för att avslöja valfusk. Foto: Rysslands presidentkansli

I egenskap av president var Putin själv förhindrad att kampanja för något visst parti under valet, men Enade Ryssland förmodas dra stor nytta av att vara så starkt förknippat med den populäre presidenten.

Tretton mindre partier deltog i valet, men bara tre klarade femprocentsspärren till Duman. Kommunistpartiet minskar men är fortfarande, med knapp nöd, landets näst största med 42 mandat, medan Rysslands liberaldemokratiska parti – trots namnet snarast ett nationalkonservativt parti, vars ledare Vladimir Zjirinovskij gjort sig känd för kont­roversiella utspel – ökar till 41. Mittenpartiet Rättvisa Ryssland får 21 mandat.

Samtidigt med valet till Duman hölls lokala val i trettio av Rysslands federationssubjekt, olika typer av delvis självbestämmande regioner som ingår i Ryska federationen. I dessa gick det lite bättre för småpartierna, som fick totalt 16 mandat på olika håll. Det mest framgångsrika småpartiet, Rysslands patrioter, fick totalt fyra regionala mandat i Kaliningrad och Krasnojarsk.

Exil-oligarken Michail Chodorkovskij, som år 2005 dömdes till nio års fängelse för skattebrott, bedrägeri, förskingring och penningtvätt, hade inför detta val återlanserat ”Open Russia”, en organisation med sådana (ö)kända styrelsemedlemmar som Jacob Rotschild och Henry Kissinger och inspirerad av George Soros stiftelse Open Society. Open Russia försökte inför valet lansera och finansiera en ”horisontell koalition” av tre liberala oppositionspartier – Parnas (Folkets frihetsparti) Jabloko (Förenade demokratiska partiet) och Framstegspartiet, och individer som den västorienterade ”antikorruptionsaktivisten” Alexej Navalnyj, förre finansministern Alexej Kudrin och Tatyana Jumasjeva, dotter till framlidne ex-presidenten Boris Jeltsin. Koalitionen föll dock samman redan före valet på grund av samarbetsproblem, och inget av de ingående partierna lyckades alltså ta sig över femprocentsspärren.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Alexei Navalnyj har dött mystiskt i fångenskap

Alexei Navalnyj har dött mystiskt i fångenskap

🟠 UTRIKES Alexei Navalnyj, 47, har rapporterats avliden under mystiska omständigheter i ryskt fängelse enligt uppgifter från den ryska kriminalvården. Navalnyj var den främste ryske oppositionspolitikern mot Putin och överlevde ett mordförsök med nervgift, innan han fängslades – anklagad för ”högerextremism”.

Ryssland mobiliserar 300 000 man

Ryssland mobiliserar 300 000 man

🟠 UTRIKES Vladimir Putin har beordrat en ökad mobilisering efter de omfattande territoriella och militära förluster man lidit i sin invasion av Ukraina under den sista tiden. Totalt kan 300 000 av Rysslands 2 miljoner reservister komma att kallas in. Samtidigt sker förberedelser för att genomföra framhastade folkomröstningar på ockuperad ukrainsk mark, något som menas bli en metod för att kunna gå från det man kallat en ”speciell militär operation” till ett regelrätt fullskaligt krig.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.