Monsanto anmodas av den indiskaregeringen och dess premiärminister Narendra Modi att acceptera det pris som regeringen bestämmer. Indien räknar nämligen med att utveckla sina egna genetiskt modifierade bomullssorter i början av nästa år. Monsantos bomullsutsäde kostar nästan dubbelt så mycket som vanliga bomullsfrön, vilket drivit många bönder i en skuldfälla.
Motståndare till GMO, bland andra den indiska ekologiförkämpen Vandana Shiva har hävdat att uppåt 300 000 bönder begått självmord i Indien sedan mitten av 1990-talet på grund av detta. GMO-anhängare pekar dock på att siffran inkluderar även bönder som odlar andra grödor, och hävdar att Monsantos resistenta grödor skapat större skördar och minskat besprutningen med bekämpningsmedel. Indiens regering inriktar nu sin kritik på monopolbildning och oönskat beroende av utländsk teknik. Till att börja med har man skurit ned de licensavgifter som betalas av lokala företag för Monsantos bomullsfrön med mer än 70 procent. Från april 2017 sätter man ett tak på priset för bomullsfrön till ungefär motsvarande 100 kronor per paket med 400 gram frön. Beslutsfattarna på Monsanto är nu rädda att företaget efter sex decennier som ledande aktör måste lämna den indiska marknaden och har tagit frågan till domstol.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.