Uppläggningen var något annorlunda än förra året när president Donald Trump med hustru närvarade vid den franska högtiden. Visst, det inträffade två synliga malörer, men helheten var imponerande. Frankrike är och förblir en ledande nation vad gäller krigskonsten i historisk och modern teknisk mening. Årets hedersgäster var kejsardömet Japans utrikesminister Fumio Kishida och republiken Singapores premiärminister Lee Hsien Loong. Följaktligen inleddes själva paraden med dessa länders flaggor burna av hedersvakter.
Traditionsenligt sände den franska kanalen BFM TV direkt och med en god tidsmässig marginal både före och efter själva paraden. I studion satt rutinerade och mycket kunniga journalister i vanlig ordning med en bisittande överste som svarade för militärtekniska detaljer.
Den franske presidenten Emmanuel Macron som också är landets överbefälhavare i formell mening, anlände i bil till Place Charles de Gaulle (tidigare Place de l’Étoile) för att där byta till militärt fordon. Enligt traditionen åtföljs presidenten av arméchefen. I en medföljande terrängbil eskorteras de av den militära kommendanten för Paris stad. Bland kommentatorerna i studion nämndes förra årets namn, nämligen general Pierre de Villiers som avgick två dagar efter paraden 2017 och senare under året publicerade boken ”Servir” – ”Att tjäna”, underförstått att tjäna fosterlandet. Konflikten mellan generalen och den unge presidenten bottnade i statens budget för det franska försvaret. Nu är det annorlunda – för de närmaste sju åren anslår man 300 miljarder euro. Alla tycks vara nöjda och mest av alla flygvapnet. Frankrike har inversterat mycket resurser och prestige i Dassault Rafale, ett stridsflygplan med placering både inom flygvapnet och i flottan och naturligtvis baserad på fransk spetsteknologi. Utsända reportrar frågade begeistrade parisare längs Avenue des Champs-Élysées vad de tycker om det franska försvaret, ”J’adore les militaires” – ”Jag älskar militären” svarade en pojke. Att militäryrket går i arv visade en annan intervju. Far och son inom gendarmeri skulle nu defilera tillsammans, fadern för tredje gången, medan för sonen var det en helt ny upplevelse. De var två av årets 4 290 militärer som skulle delta i paraden.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.