Media har länge haft stor makt. Makt att förstöra folks karriärer, makt att stämpla och utmåla som man vill. Makt att dreva bort folk från positioner, makt att måla upp en bild av en människa vars ”värdegrund” man säger sig ogilla. Så var det tills för ungefär ett år sedan, då någonting tycks ha förändrats.
Alla har vi hört berättelsen om pojken som ropade varg. Han tyckte att det var roligt att skrämma upp människor genom att ropa att vargen var på väg, trots att ingen fara var nära. När väl vargen kom och han påtalade detta, var det ingen som lyssnade. Precis detta misstag har media gjort. Under årtionden har man frenetiskt tillskrivit alla till höger om Karl Marx luddiga epitet likt ”rasist” och ”högerextremist”. I deras värld är alla extremister, alltifrån USA:s president till oroliga Agda, 83. Någon logik tycks inte finnas. Exempelvis är alla som skriver i Nya Tider ”rasister”, även Cate från Kenya och Sara Boo från Indien. Man har urvattnat begreppen till den grad att folk inte längre lyssnar. Epiteten har blivit ett kodord för en människa som tänker annorlunda.
Allt fler offentliga profiler tar bladet från munnen, likt Katerina Janouch och Peter Springare. Media kallar dem som brukligt för rasister, men istället möts profilerna av kärlek. Blommor skickas hem och till arbetsplatsen. Nu gynnar det även karriären. Janouch finner sina böcker på topplistorna. Efter Expressens uthängning av Granskning Sveriges Fabian Fjälling, hände samma sak. Blommor, ekonomiska bidrag, stöttande kommentarer. I dag har Fabian bytt sin profilbild på Facebook från en anonym, blå figur till en nytagen bild av sig själv. Han har nu blivit en offentlig opinionsbildare, med publicitet i ryggen. Han blir alltså betydligt ”farligare” opposition efter medias uthängning än vad han var som anonym.
Två veckor efter att Expressens reporter Diamant Salihu med kameraman begav sig till Fabian Fjällings hem bestämde sig debattören Bechir Rabani för att besöka Salihu. Han säger sig ha tröttnat på medias metoder, och ville helt enkelt göra samma sak tillbaka. Rabani, som ursprungligen kommer från Palestina, knackade på hemma hos Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och reporter Diamant Salihu för att ställa ett par frågor om deras metoder. Jag följde med för att dokumentera. Ingen öppnade dörren, däremot följde en man efter oss från Mattssons hem till Expressens kontor, där han filmade oss.
Bechir Rabanis video fick långt över 200 000 visningar de första dagarna och diskuterades flitigt i sociala medier. I videon säger han att det är dags för en förändring, nu är det hög tid för folket att säga ifrån, att inte låta sig hunsas. Reaktionerna blev överväldigande. Mängder av folk hörde av sig till Rabani och tackade för att han står upp för dem. Fabian Fjälling var en av dem.
Det är nya tider nu.