TESTSKJUTNING AV S-300 vid en militärbas i provinsen Semnan, knappt 20 mil öster om huvudstaden Teheran. Två luftförsvarsrobotar ses i videon avfyras med fem sekunders intervall innan de en halvminut senare träffar något, oklart vad, högt upp i fjärran till de iranska officerarnas jubel. Nästan tio års orolig och otålig väntan var nu över i Teheran. Stillbild: Instagram, gold_eagle_94

Iran testskjuter S-300

Nästan tio år efter att Iran beställde de avancerade luftförsvarssystemen från Ryssland 2007 har den första provskjutningen nu skett. Det iranska köpet av S-300 har länge varit en viktig bricka i det storpolitiska spelet mellan USA och Ryssland. Moskva har flera gånger spelat den genom att ställa in utlovade leveranser, till Teherans växande frustration.

Den 2 mars dök den första videon upp som visar hur Iran testskjuter luftvärnsrobotar tillhörande det avancerade rysktillverkade luftförsvarssystemet S-300PMU-2, som kan skjuta ned både flygplan och kryssningsrobotar på långa avstånd och hög höjd. S-300PMU-2 är en av de senaste och mest avancerade versionerna av S-300-systemet och ligger inte långt efter den senaste S-400 i prestanda. Till skillnad från tidigare versioner klarar de även av att bekämpa ballistiska robotar. Det anses överlägset västs motsvarigheter.

Storpolitik gör sig gällande

Under många år har det ryktats om att Iran fått leverans av de beryktade luftförsvarssystemen, men de visade sig senare alltid vara felaktiga – ända fram till en dag i april 2016.

Ryssland åtog sig redan 2007 att leverera luftvärnsrobotsystemet S-300 till Iran i en affär som då angavs vara värd 800 miljoner dollar, men Moskva vägrade senare att leverera med hänvisning till dåvarande FN-sanktioner mot Iran. I verkligheten handlade det mest om att Moskva använde de avancerade luftförsvarssystemen som en bricka i det storpolitiska spelet med Washington. Hot om leverans, något Israel inte kunde acceptera, ledde till omedelbara påtryckningar på Washington från Tel Aviv och i USA-baserade pro-israeliska lobbygrupper som AIPAC. Det tvingade allt som ofta Washington att kompromissa med Moskva i diplomatiska förhandlingar som inte nödvändigtvis hade något med vare sig Israel eller Iran att göra.

LUFTVÄRNSROBOTSYSTEM S-300PMU-2 ”FAVORIT” uppges ha en räckvidd på 195 kilometer och är utvecklade av försvarskoncernen Almaz-Antei. Natos rapporteringsnamn är SA-20B ”Gargoyle”. Ett batteri består av en spaningsradar (t.h.), en eldledningsradar (mitten), upp till tolv eldenheter med robotar, ledningsfordon och diverse underhållsfordon.
Schematisk ritning: NPO Almaz

Löften om leveranser och dementier om desamma har sedan 2007 avlöst varandra från Moskva. Under tiden har frustrationen vuxit i Teheran som saknade luftförsvarssystem med tillräckligt lång räckvidd för att ge ett adekvat skydd även på höga höjder. Utan det kan fiendens bombflyg ohotat från hög höjd slå ut luftförsvarssystem med kortare räckvidd för att efteråt flyga in på låg höjd och bekämpa markförband och andra markmål. Iran har försökt att ta fram ett eget system baserat på S-300, under namnet Bavar-373, men inget tyder på att det kommer att vara operativt inom någon snar framtid, även om Iran flera gånger påstått det.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Israel betar av sina fiender en och en

Israel betar av sina fiender en och en

🟠 OPINION: VÁVRA SUK När Iran avfyrade sina nästan 200 robotar mot israeliska militärbaser var man snabba med att säga att de var nöjda så, nu hade de hämnats och de ville inte ha någon upptrappning. Det spelar förstås Israel, eller rättare sagt dess politiska ledning, i händerna. Då kan de fortsatt beta av sina fiender en och en och ta Iran när alla dess bundsförvanter redan är avklarade.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.