Den 24 november släppte regeringens utredare ett förslag om en ny terroristbrottslag. Lagen, som man ger namnförslaget terroristbrottslagen, innefattar bland annat straffskärpningar, nya definitioner och skall förenkla terrorismbekämpningen. Man vill även kriminalisera propagandaspridning genom att utvidga brottet ”offentlig uppmaning till terrorism”.
Flera förslag på lagändringar
Den nuvarande lagstiftningen mot terrorism finns till största del i tre lagar. Lagen om straff för terroristbrott, lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särkilt allvarlig brottslighet (rekryteringslagen) och lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall (finansieringslagen).
Dessa tre lagar har uppkommit vid olika tillfällen och på uppmaning av bland annat EU för att fylla upp luckor i svensk lagstiftning. Med det nya lagförslaget vill man från utredningens sida kunna konsolidera detta i en lag. Man vill slopa den uppräkning av nuvarande brott som kan vara terrorism. Istället skall alla svenska brott betraktas som terrorismbrott om de uppfyller vissa krav. Samtidigt vill man genomföra ett flertal förändringar av de nuvarande lagarna.
Bland annat vill man ändra på den nuvarande definitionen där ett terrorismbrott riktas mot staten, till ”landet”, vilket gör att fler brott skulle kunna räknas som terrorism istället för bara de som riktar sig direkt mot statens intressen.
En annan ändring är att brott riktade mot större och fler befolkningsgrupper än förr även det kommer att räknas som terrorism. Tidigare ansågs gärningar som begicks med avsikt att ”injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp” vara terrorism. Med det nya förslaget ändrar man slutet till ”… hos en befolkning eller en del av en befolkning”.
Genom ändringen åsyftas till exempel en etnisk minoritet, personer av ett visst folkslag, människor med utländsk härkomst, HBTQ-personer, individer med ”viss religiös tillhörighet” eller andra delar av befolkningen. Om detta även kommer att inkludera etniska svenskar är ännu oklart eftersom denna befolkningsgrupp redan är undantagen exempelvis i lagen om hets mot folkgrupp. Där är etniska svenskar inte är skyddade till skillnad från alla andra folkgrupper.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.