Hongkong styrs av Peking-vänliga, i huvudsak konservativa och nationalistiska, partier. Detta trots att en majoritet av väljarna i det senaste valet röstade på oppositionen. Diskrepansen beror på valsystemet, till exempel är det bara halva parlamentet som väljs direkt av väljarna. I kombination med att 2047 närmar sig – året då Hongkong fullt ska inordnas under Peking – börjar den liberala och separatistiska oppositionen bli allt mer pressad att agera innan deras tidsfönster stängs.
Ett exempel på detta var 2014 när massiva protester utbröt på gatorna efter ett lagförslag som kritiker menade skulle beskära demokratin i Hongkong och gynna Pekings agenda. Historien upprepades igen i år när ett lagförslag om nya utlämningslagar lades fram.
Utlämningsavtal mellan Hongkong och omvärlden
Opposition, vänsterliberala medier och globalistiska krafter hävdar att om utlämningslagarna implementerades så skulle Peking kunna kräva att oppositionella utlämnas från Hongkong för att sedan straffas i moderlandet. Som en konsekvens har hundratusentals Hongkongbor demonstrerat under sommaren. De västerländska mediernas narrativ är att konflikten står mellan en Pekinglojal regim som vill sälja ut yttrandefriheten och rättssäkerheten, och ett folk som vill ha frihet och demokrati.
Men i lagförslaget står det uttryckligen att Hongkong endast ska kunna lämna ut personer som har begått brott som enligt Hongkongs egna lagar ger minst tre års fängelse, en tidsgräns som senare ökades till minst sju års fängelse. Inga fredliga oppositionella skulle alltså drabbas.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.