Det var i slutet av september som den engelskspråkiga tidningen Jerusalem Post publicerade en artikel med rubriken ”Is Lebanon part of Israel’s promised territory?” (Utgör Libanon en del av Israels förlovade land?). Publiceringen sammanföll med Israels invasion av södra Libanon och skapade kontroverser bland tidningens till stor del icke-israeliska läsekrets, där frågan om det utlovade ”Storisrael” – eller Eretz Israel – sällan diskuteras.
I den numera raderade artikeln skriver journalisten Mark Fish att konflikten i Libanon ”väcker den urgamla frågan om de norra gränserna för det bibliska Eretz Israel”. Fish undrar exakt var Gud har definierat dessa gränser och om judarna inte är ”skyldiga att erövra dessa områden”.
Detta är inte sarkastiskt skrivet, utan till stöd för sitt resonemang hänvisar han till Torahpassagen där patriarken Abraham utlovas ”detta land – från Egyptens flod [Nilen] till den stora floden, Eufrat”, vilket skulle innefatta delar av dagens Israel, Västbanken, Gaza, Libanon, Syrien, Jordanien och Irak.
Dessutom citerar han talmudiska källor, såsom den högt ansedde 1200-talsrabbinen Moshe ben Naḥman, även känd som ”Ramban”. Enligt Fish skrev Ramban att ”Libanon ingår i Israels gränser och tillägger att vi var skyldiga och befallda att erövra det”. I artikeln citeras också ”Sefer Yehoshua”, eller Joshuas bok i Bibeln, där det står:
”Varje plats där ni sätter er fot har jag gett er, som jag lovade Mose. Från öknen till Libanon och ända till den stora floden Eufrat, över hela hettiternas land och till Stora havet västerut ska ert område sträcka sig.”
Systemmedia i Väst behandlade den publicerade artikeln med tystnad, men på sociala medier och i propalestinsk alternativmedia väckte den en debatt om vad Israels politiker egentligen har för geopolitska och demografiska mål, samt hur dessa kan kopplas till de pågående konflikterna i Mellanöstern. När frågorna blev för många valde Jerusalem Post att ta ned artikeln.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.