Det var i september som riksdagens EU-nämnd träffade sin motsvarighet i Finland, stora utskottet, för det gemensamma seminariet ”Europe Talks”. Dessutom var ett stort antal myndighetsföreträdare och byråkrater inbjudna. Jämfört med den återhållsamhet inför EU som kännetecknade de svenska partierna i folkomröstningen för 30 år sedan, var det nu fråga om entusiasm och krav på ett ännu större och starkare EU.
Nya Tider fanns på plats för att bevaka mötet, och kunde då bevittna hur olika EU-kopplade tjänstemän tilläts inleda dagen, som för att markera vilka frågor som är aktuella och vilka åsikter som är tillåtna inom dessa frågor. Samtalet fördes mellan tre personer som beskrevs som ”sakkunniga”. Dessa var Göran von Sydow som är direktör för Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps), Heidi Hautala som är tidigare vice ordförande för Europaparlamentet och idag lobbyist, samt Ricardo Borges de Castro, som livnärt sig som tjänsteman inom och kring Europeiska unionen i hela sitt vuxna yrkesliv. Nu var han inbjuden i egenskap av ”gästforskare” på College of Europe, ett universitet som bildades av Europarådets grundare i slutet av 1940-talet för att utbilda makthavare till det nya överstatliga elitprojektet. EU är idag största finansiär av universitetet, som av The Times beskrivits som ”för den europeiska politiska eliten vad Harvard Business School är för amerikanskt näringsliv” och ”elitens träningscentrum för den politiska klassen i EU”. Bland annat har försvarsminister Pål Jonson utbildats där.
Borges de Castro, som deltog via länk, är politisk aktivist på vänsterkanten: Han är öppet homosexuell och starkt engagerad i HBTQ-frågor och Prideparader. Tidigare i år skrev han på sociala medier, som ett alternativ till Viktor Orbáns MEGA (Make Europe Great Again): ”MEGA är också en bra slogan för Pride. Make Europe Gayer Again!” (Gör Europa bögigare igen!)
Föga förvånande var alla tre ”experter” i stort sett överens om att mer EU är nödvändigt inom de flesta politiska områden: försvars-och säkerhetspolitik, klimatpolitik, Ukrainafrågan. Dessutom måste EU utvidgas med nya länder.
De nordiska ländernas politiker hyllades för att vara fullständigt överens om att skicka mer vapen och pengar till Ukraina. Panelen för dömde sedan Ungern, Tyskland och andra länder på kontinenten, som tröttnat på EU-etablissemangets linje i Ukrainafrågan och efterlyser fredsförhandlingar.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.