Georgiens president Salomé Zurabisjvili blev georgisk medborgare först när hon erbjöds att bli landets utrikesminister 2004. Foto: President.ge, CC BY 4.0

”Fel” parti vann parlamentsvalet – president vägrar erkänna ny regering och manar till protester

UTRIKES
Eftersom ”fel” parti vann parlamentsvalet i Georgien har landets sittande president vägrat att acceptera valresultatet och hävdar att det är en ”rysk specialoperation” – trots att utomstående valobservatörer menar att det gått rätt till. Nu vägrar hon att erkänna den nya regeringen och manar istället oppositionen att protestera mot valresultatet – allt till hejarop från Väst.

Regeringspartiet Georgiens dröm fick efter parlamentsvalet i landet den 26 oktober egen majoritet. Valresultatet ifrågasattes dock genast av både Väst och landets västvänliga opposition, som bara fick 37 procent av rösterna. Georgiens dröm är nämligen försiktiga med att närma sig EU och utmålas därför som ryssvänligt av oppositionen.

Georgiens president Salomé Zurabisjvili gick dagen efter valet ut och hävdade att valresultatet var ”ogiltigt” och dessutom Rysslands fel.

– Vi är inte bara vittnen till, utan även offer för vad som bara kan beskrivas som en rysk specialoperation, en ny form av hybridkrigföring som förs mot vårt folk och vårt land, sade presidenten under en pressträff.

Zurabisjvili föddes i Frankrike av föräldrar som var politiska flyktingar från Georgien. 2004 var hon Frankrikes ambassadör i Georgien, men hoppade av den tjänsten när den då nyblivne presidenten Micheil Saakasjvili erbjöd henne att bli utrikesminister. Hon blev georgisk medborgare samma dag. Saakasjvili själv blev president efter den så kallade rosenrevolutionen, som också stöddes av Väst.

Zurabisjvili säger nu att hon inte tänker acceptera att Georgien ”underordnar sig Ryssland”.

– Jag kom inte till det här landet för detta. Våra förfäder levde inte för detta. Vi kommer inte att tolerera detta! dundrade presidenten och fortsatte:

– Ingen kan ta ifrån Georgien sin europeiska framtid!

Avslutningsvis uppmanade Zurabisjvili den västvänliga oppositionen att samlas på måndagen efter valet på Rustaveliavenyn i centrala Tbilisi för att ”fredligt försvara varje röst” och ”vår framtid”. Många georgier befarar dock att hon försöker få till en revolt av typ Majdan.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Kanada byter premiärminister

Kanada byter premiärminister

🟠 UTRIKES Kanada byter nu premiärminister, tio år efter att den ”unge globale ledaren” Justin Trudeau kom till makten. Efterträdaren är Mark Carney, tidigare chef för Kanadas centralbank, novis inom politiken, men med erfarenhet inom ekonomi och finans, som nu kastas in i det handelskrig som USA:s president Donald Trump startat och som påskyndade Trudeaus fall.

Epsteins högra hand

Epsteins högra hand

🟠 UTRIKES Jeffrey Epstein, som dömdes för sextrafficking av minderåriga, är nu åter på tapeten sedan den nya enheten Task Force on the Declassification of Federal Secrets i februari klargjorde att dokumenten som rör Epstein och hans klienter ska offentliggöras.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.