Svenska och finska politiker samlades nyligen för det gemensamma seminariet Europe Talks. På agendan stod bland annat frågan om att utöka EU med fler medlemsländer, och hur man ska hantera ”bråkmakaren” Ungern. Foto: Flickr/FinnishParliament

30 år efter folkomröstningen: Svenska politiker kräver större och mäktigare EU

Sveriges EU-nämnd träffade sin finska motsvarighet för att prata EU:s framtid
Den 13 november är det 30 år sedan Sverige folkomröstade om EU-medlemskapet. Vid tillfället fanns bara tolv medlemsstater i projektet – idag har antalet mer än fördubblats till 27 stater, och EU:s politiska och ekonomiska muskler växer stadigt. Den återhållsamhet som på 1990-talet fanns från de svenska politikerna är idag ersatt av entusiasm. När riksdagens EU-nämnd nyligen samlades för ett gemensamt möte med deras motsvarighet i Finland, var politiker från båda länderna eniga om att EU måste utvidgas. På mötet deltog också flera EU-kopplade tjänstemän som bestämde agendan och instruerade politikerna vad de ska tycka i olika frågor. Nya Tider närvarade vid mötet och kan i detta reportage ge en unik inblick i hur Sveriges EU-politik formas.

Det var i september som riksdagens EU-nämnd träffade sin motsva­righet i Finland, stora utskottet, för det ge­mensamma seminariet ”Europe Talks”. Dessutom var ett stort antal myndighetsföreträdare och byråkrater inbjudna. Jämfört med den återhållsamhet inför EU som kännetecknade de svenska par­tierna i folkomröstningen för 30 år sedan, var det nu fråga om entusi­asm och krav på ett ännu större och starkare EU.

Nya Tider fanns på plats för att bevaka mötet, och kunde då bevittna hur olika EU-kopplade tjänstemän tilläts inleda dagen, som för att mar­kera vilka frågor som är aktuella och vilka åsikter som är tillåtna inom dessa frågor. Samtalet fördes mel­lan tre personer som beskrevs som ”sakkunniga”. Dessa var Göran von Sydow som är direktör för Svenska institutet för europapolitiska stu­dier (Sieps), Heidi Hautala som är tidigare vice ordförande för Europaparlamentet och idag lobbyist, samt Ricardo Borges de Castro, som liv­närt sig som tjänsteman inom och kring Europeiska unionen i hela sitt vuxna yrkesliv. Nu var han inbjuden i egenskap av ”gästforskare” på Col­lege of Europe, ett universitet som bildades av Europarådets grundare i slutet av 1940-talet för att utbilda makthavare till det nya överstatliga elitprojektet. EU är idag största fi­nansiär av universitetet, som av The Times beskrivits som ”för den euro­peiska politiska eliten vad Harvard Business School är för amerikanskt näringsliv” och ”elitens träningscentrum för den politiska klassen i EU”. Bland annat har försvarsminister Pål Jonson utbildats där.

Dagen inleddes med en paneldebatt av ”sakkunniga” tjänstemän där samtliga har starka band till Europeiska unionen. I bakgrunden, på videolänk, syns Ricardo Borges de Castro från EU:s elituniversitet, som också är HBTQ-aktivist och som krävt att Europa blir ”bögigare”. Till höger i bild syns svensken Göran von Sydow (chef för EU-vänliga institutet Sieps), och finländskan Heidi Hautala (fd vice ordförande för EU-parlamentet). Nya Tiders utsände kunde bevittna hur de EU-kopplade ”experterna” i praktiken instruerade politikerna vad de ska tycka. Foto: Flickr/FinnishParliament

 

Borges de Castro, som deltog via länk, är politisk aktivist på vänster­kanten: Han är öppet homosexuell och starkt engagerad i HBTQ-frågor och Prideparader. Tidigare i år skrev han på sociala medier, som ett alter­nativ till Viktor Orbáns MEGA (Make Europe Great Again): ”MEGA är också en bra slogan för Pride. Make Europe Gayer Again!” (Gör Europa bögigare igen!)

Föga förvånande var alla tre ”experter” i stort sett överens om att mer EU är nödvändigt inom de flesta politiska områden: försvars-och säkerhetspolitik, klimatpolitik, Ukrainafrågan. Dessutom måste EU utvidgas med nya länder.

De nordiska ländernas politiker hyllades för att vara fullständigt överens om att skicka mer vapen och pengar till Ukraina. Panelen för dömde sedan Ungern, Tyskland och andra länder på kontinenten, som tröttnat på EU-etablissemangets linje i Ukrainafrågan och efterlyser freds­förhandlingar.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den röda granitön i sundet

🟠 HISTORIA Mitt i Kalmarsund kan man se en kupolliknande silhuett sticka upp ur vattnet. På långt avstånd kan denna kupol se blåaktig ut. Denna kupol är granitön Blå Jungfrun som, sedan 1926, varit en av Sveriges nationalparker. Här finns tallskog, fladdermöss och skogsharar samt stenar som man helst aldrig ska ta med sig från ön.

Hur Hollywood lärde sig tala

🟠 HISTORIA Musikalfilmen utvecklades ur scenmusikalen, som i sin tur har ett ursprung som kan spåras tillbaka till antikens Grekland. Musikalens historia är med andra ord längre än vad man först kan tro. Handlingarna och stilarna har varierat väldigt mycket genom åren, men den röda tråden som löper genom musikalerna är densamma.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.