Totalt har 2 152 svenskar nu dött i Covid-19 uppger Folkhälsomyndigheten på sin dagliga presskonferens. Det är en ökning med 131 nya dödsfall idag, även om det fortfarande råder en stor eftersläpning av rapporterade döda. Antalet nya bekräftade fall har ökat med 812 under det senaste dygnet, den största ökningen i Sverige än så länge på en dag. Totalt har 17 567 bekräftade fall konstaterats, men man testar i nuläget bara människor som söker vård för sina symptom, viss vårdpersonal och vid en del äldreboenden där smitta bekräftats.
Folkhälsomyndigheten konstaterar även att det råder en stor överdödlighet under vecka 13 och 14, totalt 1 000 fler dödsfall än förväntat. Som jämförelse talar Anders Tegnell, statsepidemiolog, om att influensasäsonger vid allvarliga situationer tagit livet av 1 000–2 000 personer.
– Influensasäsongen skördar 1 000–2 000 dödsfall vid en allvarlig influensa.
– Nu kan ni se att kurvan går brant uppåt, det är de två-tre första veckorna av pandemin i Sverige, vecka 13 och 14 då det gick igång ordentligt. Då visar den här statistiken som görs i alla länder i Europa, enligt ett etablerat system, på ungefär 1 000 fler dödsfall, sade Tegnell.
Vanligtvis dör det genomsnittligt 500–650 personer årligen i influensa enligt Folkhälsomyndighetens statistik, vilket alltså passerats med råge av coronaviruset SARS-CoV-2 på några månader.
– Det är en dödlighet som ändå är allvarlig, det är ungefär vad vi ser vid en årlig allvarlig influensaepidemi, det är viktigt att tänka på att hålla nere kurvan. Att alla som behöver vård får vård på ett bra sätt. Vi har klarat det bra, det har varit slitsamt, det är inte över.
– Börjar vi slappna av är det stor risk att vi når upp (med kurvan) snabbt.
Hårt belastad sjukvård – men sök ändå vård vid behov
Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, sade att sjukvården ännu var hårt belastad men uppmanade ändå människor att fortfarande söka vård som vanligt.
– Sjukvården är fortfarande hårt belastad, den kommer ligga några veckor efter spridningen i samhället. Belastningen är inte jämnt fördelad i landet, vi följer läget kontinuerligt.
– Vill också säga i relation till akuta besvär som inte har med Covid-19 att göra: Vården finns och fungerar. Ingen är bortprioriterad. Sök vård när du behöver, gå på nödvändiga besök du blir kallad till. Sjukvården bokar om de som kan vänta.
Enligt den statistik som finns tillgänglig via Socialstyrelsen och Svenska Intensivvårdsregistret ligger den totala beläggningen, trots ökning av antalet intensivvårdsplatser i landet som helhet till 1 131, vilket är en fördubbling från innan coronakrisen, fortfarande kring 80-85 procent.