Hundratals traktorer anlände till den tjeckiska huvudstaden på måndagsmorgonen. De hade åkt i timmar från olika hörn av republiken för att visa sitt missnöje med regeringens jordbrukspolitik.
Traktorerna tog sig till motorleden som går förbi jordbruksministeriet i centrala Prag, där man ockuperade det ena körfältet medan man lät det andra vara fritt. Arrangörer på plats sade till Nya Tider att cirka 600 traktorer deltar i protesten och att kolonnen sträcker sig långt bortom vad som syns från ministeriet.
– Polisen lät oss på det stora hela vara, men de fotade alla fordon och sa att vi alla skulle få p-böter, säger Janis, en av deltagarna som hade åkt ända från Česká Lípa i norra delen av landet.
Deltagarna som Nya Tider kommer i samspråk med berättar att det är mycket svårt för jordbrukare att gänga med i de ständigt nya reglerna.
– Man jobbar hela dagen och sedan på natten så ska man kolla mejlen för att se vilka regler som ändrats och vad man måste rapportera, säger en ung man vars familj lever på jordbruket.
Han säger att mindre jordbruk, med tio till tjugo kor, har lättare att anpassa sig när förutsättningarna skiftar.
– De här människorna har ett vanligt att jobb att gå till på dagarna, och när de jobbat av sina åtta timmar tar de hand om djuren. Man överlever inte ekonomiskt annars. Och då är det ganska lätt att minska besättningen ett år och öka ett annat. Om man har hundra, hundrafemtio kor, då kan man inte göra så. Halverar man djurbesättningen tar det åratal att komma tillbaka.
Alla fackföreningar och centrala jordbruksorganisationer hade tagit avstånd från protesten, då den ställde ett enda men radikalt krav: Tjeckien måste lämna EU:s gröna giv, European Green Deal.
En av arrangörerna, Zdeněk Jandejsek som själv äger en jordbrukskoncern, berättade på ett pressmöte inför protesten att man i två år skrivit till regeringen för att berätta om jordburkarnas situation, men förgäves. Han kallar deltagarna för ”jordbruksentusiaster”, eftersom de inte får stöd från sina egna jordbruksorganisationer i frågan.
– Vår situation är värst i hela EU, säger han, och berättar att det nationella stödet till jordbrukare i Tjeckien bara är 8 procent av vad en jordbrukare får i Tyskland.
På senare tid har det blivit ännu värre, då man ökat skatten på mark samtidigt som man kraftigt sänkt stödet till jordbruket.
– Mycket värre är dock genomdrivandet av den vansinniga gröna given som likviderar hela Europas jordbruk, förklarar Jandejsek.
Han berättar att det är ett enormt tryck på bönderna att minska djurbestånden vad gäller fläsk och nöt in ramen för EU:s gröna giv.
– Gröna given ålägger oss att sänka produktionen med 25 till 30 procent. EU:s överproduktion är idag cirka 10 procent, så 15 procent skulle saknas.
Det betyder att bortfallet skulle behöva ersättas med produkter från andra kontinenter, främst Sydamerika. Men de har inte alls samma höga krav som i Europa, understryker Jandejsek. Boskapen äter majs och soja som till hundra procent är GMO. Sjurskyddsregler, restriktioner vad gäller antibiotika och så vidare existerar inte.
– Men det verkar inte vara något som de gröna bryr sig om. Det är total galenskap, säger han.
Jandejsek berättar att Tjeckien idag är självförsörjande till cirka 50 procent och att denna siffra sjunker för varje år. Han menar att förutom att gå ur EU:s gröna giv borde regeringen använda stöd till att bruka marken, inte betala för att låta den ligga i träda.
– Tjeckien har tillräckligt med mark och resurser för att vara självförsörjande vad gäller mat, säger Jandejsek.
Reaktionen från regeringen har varit sval. Premiärminister Petr Fiala kommenterade protesten på X med att arrangörerna ”inte gör någon hemlighet av sitt stöd till Kreml och de har helt andra målsättningar än jordbrukarnas intressen”.
– Jag har inte träffat på någon här idag som skulle visa sympatier för Ryssland, säger en av deltagarna utanför jordbruksministeriet till Nya Tider.
På arrangörernas hemsida skriver man:
”Vi kämpar för våra barns och hela nationens framtid. Vi är inte emot jordbruksorganisationerna, men deras ledningars passivitet tvingar oss att ta situationen i våra egna händer.”