Näringslivets medieinstitut, som beskrivs som ett mediegranskande företag, och finansieras via marknadsliberala tankesmedjan Timbro, har undersökt om Sveriges Television och Sveriges Radio klarar av att vara opartiska. Till sin hjälp har man använt sig av den såkallade GAL-TAN skalan. Skalan, som är mer utförlig än den simplifierade ”vänster-höger” skalan som oftast används i Sverige, tar sin bakgrund i flera faktorer där (G)rön (A)lternativ (L)ibertär/Frihetlig står mot (T)raditionell, (A)uktoritär, (N)ationalistisk.
Granskningsnämnden fäller ofta SVT och SR för vänstervridning
I studien från Näringslivets medieinstitut har man undersökt de senaste 50 fällningarna i Granskningsnämnden som bryter mot kravet på opartiskhet. Granskningsnämnden för radio och tv granskar i efterhand redan sända radio- och TV-program i Sverige. Den var tidigare en egen myndighet, men ingår i dag i Myndigheten för radio och TV.
Författaren bakom rapporten är Carl-Vincent Reimers, medlem i Liberalerna och kandidat för partiet i EU-valet. Han har studerat hur många fällningar som rört politik och där hittat att 16 av besluten rör politiska ämnen, vilket är ungefär en tredjedel av fällningarna i granskningsnämnden. I dessa 16 fallen har SVT eller SR varit starkt vinklat åt GAL – Gröna, Alternativa och Liberala värderingar på GAL-TAN skalan.
– Vi har försökt analysera de här besluten för att ta reda på vad fällningarna beror på. Det vi kan se är att i de fall som rör politik, så finns det nästan alltid en väldigt tydlig vinkling åt vad man brukar kalla för GAL på en GAL-TAN-skala, säger Reimers till Expressen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.