Kyrkomötet sammanträder i Uppsala universitets anrika aula. Foto: Nya Tider

Sverigedemokraterna uteslutna ur nya kyrkostyrelsen

Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, sammanträdde i Uppsala 18-20 november. Bland motionerna bifölls en som vill att ”HBT-certifiering” av svenska kyrkans arbetsplatser utförs av en utomstående instans, RFSL. En motion som ville utreda kyrkans arbete bland ”papperslösa” avslogs. Alla partier togs med i den nya kyrkostyrelsen – utom Sverigedemokraterna.

Kyrkomötets 251 ledamöter sammanträdde som brukligt i Uppsala universitets anrika aula. Egentligen var det två olika kyrkomöten som sammanträdde: det första, valt 2010-2013 hade sin sista beslutssession, och det andra, nyvalt i år för perioden 2013-17 hade omedelbart därefter sitt första sammanträde. Hälften av de nya ledamöterna satt även i det gamla kyrkomötet.

När den nya kyrkostyrelsen valdes för att leda arbetet de kommande fyra åren blev alla grupperingar, även de minsta, representerade – alla utom Sverigedemokraterna, som helt utestängdes. Detta trots att SD efter 2013 års val faktiskt utgör den fjärde största ”nomineringsgruppen” (motsvarighet till riksdagens parti) i kyrkomötet. Med 15 ledamöter placerar man sig efter Socialdemokraterna, Centern och POSK (Partipolitiskt oberoende i Svenska kyrkan), men före Öppen Kyrka (ÖKA), Borgerligt Alternativ (BA, består av moderater och ersätter den äldre nu nedlagda nomineringsgruppen Moderaterna), Frimodig kyrka, Fisk (Fria liberaler i Svenska kyrkan) Miljöpartiet, Visk (Vänstern i Svenska kyrkan, säger sig vara oberoende av Vänsterpartiet), Kristdemokrater i Svenska kyrkan med flera.

En representant för SD:s kyrkomötesgrupp kommenterar det hela:

– Detta är rena lekstugemetoder: ”ni får inte leka i vår sandlåda”.

En annan menar att kyrkostyrelsen borde ta lärdom av Bibeln:

– Mig har Gud lärt att inte räkna någon människa som ohelig eller oren, Apostlagärningarna kap. 10.

Kyrkomötets sätt att arbeta liknar riksdagens. Kyrkomötet sammanträder dock normalt bara två veckor per år. Första gången i september samlas man för en första session med en inledande högtidsgudstjänst, utskottsval och fördelning av inkomna motioner på relevanta utskott. Därefter bearbetar man i utskotten motionerna och författar betänkanden. Sakkunnig hjälp ges av kyrkokansliets personal och experter. Sedan sammanträder man en andra gång under en vecka någon månad senare för att fatta beslut.

Den stora mängden motioner som det beslutades om på årets möte var fördelade över ett brett spektrum. Kyrkomötet beslutade bland annat att uppmuntra stiften att genomföra ”HBT-certifiering” av Svenska kyrkans arbetsplatser. Certifieringen ska utföras av lobbyorganisationen RFSL. En talare från Frimodig kyrkan menade att det vore bättre om RFSL blev ”Jesus-certifierad”. Motionen om certifiering bifölls dock av Kyrkomötet.

När det gäller månggifte sade däremot kyrkomötet klart nej. Den kontroversiella motionen föreslog ”att kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att initiera ett teologiskt och ekumeniskt arbete om polygami.” Gudstjänstutskottet svarade i sitt betänkande ”att kyrkan nyligen avslutat ett mångårigt arbete om äktenskap och relationer och att kyrkans uppfattning där står fast. Kyrkan värnar monogami och avfärdar polygami.”

En motion tog upp rättssäkerheten i kyrkan. Det utskott, som behandlat motionen, menade i sitt betänkande att de rättssäkerhetsgarantier som finns i dag inom kyrkan är tillfyllest. Motionen avslogs.

Också en motion om att öka den vegetariska kosten vid kyrkliga kurser och församlingar avslogs. Församlingar ska inte uppmanas till vegetarisk kost.

Motionerna handlar som synes om såväl andliga som mer ”världsliga” frågor. En mer ”andlig” motion som tilldrog sig intresse handlade om att det i kyrkoordningen ska införas en förklaring av innebörden av det som kallas ”kyrkans grundläggande uppgift”, vilka enligt kyrkoordningen är gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Förslaget innebar att varje aspekt av den grundläggande uppgiften skulle förklaras närmare i Kyrkoordningen – Svenska kyrkans grundlag. Utskottet som behandlat motionen anförde att motionernas detaljerade beskrivning av de fyra aspekterna på den grundläggande uppgiften riskerar att omöjliggöra mångfalden av lokala gestaltningar, och motionen avslogs.

Förre bostads-, kultur- och invandringsministern Birgit Friggebo (FP) var aktiv i talarstolen med förslaget ”att kyrkomötet skulle uppdra till kyrkostyrelsen att verka för att lagen om Svenska kyrkan upphör och i tillämpliga delar överflyttas till lagen om trossamfund och till kyrkoordningen.” Motionen att likställa den tidigare statskyrkan med andra samfund ledde till en debatt med åtskilliga tunga inlägg. Inte minst socialdemokraten Torgny Larsson från Göteborg gav mothugg. Han är ålderspresident i kyrkomötet och var Socialdemokraternas chefsförhandlare när kyrka-stat-förändringarna arbetades fram under flera år på 1990-talet. Han ansåg att reformen var väl genomarbetad och förankrad i breda kretsar i samtliga politiska partier. Han fick understöd av en annan veteran, biskop Tomas Söderberg i Västerås och dåvarande chefsförhandlare för Centern, som med ett citat av Runebergs Fänrik Ståhls sägner yttrade: ”Jo, därom kan jag ge besked, Om herrn så vill, ty jag var med.” Motvinden ledde till att Friggebo inte ens yrkade på sina förslag.

En annan debatt med åtskilliga inlägg handlade om förslag att stödja förföljda kristna i olika delar av världen. Mycket görs redan nu och sedan länge av Svenska kyrkan och andra kyrkor. Av Britta Olinder (ÖKA) från Göteborg framlagda förslag att uppdra till kyrkostyrelsen att intensifiera det pågående arbetet för förföljda kristna vann bifall.

En motion föreslog att kyrkostyrelsen ska initiera en inventering av församlingars arbete med så kallade papperslösa flyktingar. En talare från Sverigedemokraterna ansåg att det var en bra idé och yttrade med syftning på en föregående talares bibelcitat att det sannerligen inte bara var ”änglar” bland de papperslösa. I ett uppmärksammat fall hade en person som var ”papperslös” rånat en medvetslös som låg i livsfara på tunnelbanespåret och sedan smitit. Talaren påminde också om att Amnesty samt Polisen uppskattar att mellan 1 000 och 2 000 krigsförbrytare befinner sig i Sverige, och fortsatte: ”Jag vill gärna vet hur många av dessa som Svenska kyrkan när och skyddar?” Frågan fick inget svar och motionen avslogs.
Flera sverigedemokrater inkom också med motioner, bland andra Margareta Larsson, men samtliga avslogs – mest av princip, verkade det som.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

”Vips blev konspirationsteorin till ovedersäglig fakta”

”Vips blev konspirationsteorin till ovedersäglig fakta”

🟠 – Minnesceremonin för Estoniakatastrofens offer blev för mycket för SVT På 30-årsdagen av passagerarfärjan M/S Estonias förlisning hölls en högtidlig minnesceremoni på Djurgården. Bland gästerna återfanns bland andra kungaparet och statsministern. Hela tillställningen sändes av statstelevisionen, men försvann från SVT efter bara en vecka.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den röda granitön i sundet

🟠 HISTORIA Mitt i Kalmarsund kan man se en kupolliknande silhuett sticka upp ur vattnet. På långt avstånd kan denna kupol se blåaktig ut. Denna kupol är granitön Blå Jungfrun som, sedan 1926, varit en av Sveriges nationalparker. Här finns tallskog, fladdermöss och skogsharar samt stenar som man helst aldrig ska ta med sig från ön.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.