Den 19 juli kallas ”Frihetsdagen” i Storbritannien, men dokument som ska ha läckt från regeringen visar att restriktioner som obligatoriska ansiktsmasker, arbete från hemmet och regler för resekarantän planeras kvarstå efter detta datum.
Premiärminister Boris Johnson är redan utsatt för hård kritik från sitt eget konservativa parti. Enligt kritikerna själva kan 70 konservativa ledamöter komma att rösta nej till en förlängning till den 19 juli, som dock kommer att gå igenom med hjälp av oppositionspartiet Labour. Förlängningen motiveras med att den senaste indiska varianten av viruset riskerar tusentals liv, men kritikerna menar att vacciner skyddar de mest sårbara och att landet måste lära sig att leva med detta virus.
Den brittiska regeringen har dock förnekat dessa planer och hävdar att de inte känner igen dokumentets innehåll, som enligt dem ”inte återspeglar regeringens nuvarande hållning”. Vid frågestunden i parlamentet den 16 juni sade Boris Johnson:
– Ingen, allra minst jag, vill ha covid-restriktioner som varar i evighet, och jag tror inte heller att de kommer att vara i evighet.
Samtidigt får premiärministern också kritik från Labour, bland annat för att flyg från Indien inte stoppades i tid. Partiledare Keir Starmer sade vid frågestunden:
– I mars förra året sade han att vi skulle kunna vända utvecklingen på 12 veckor, minns ni det? Sedan sade han att det skulle vara över vid jul. Sedan fick vi höra att den 21 juni skulle vara Frihetsdagen. Nu får vi höra att den 19 juli är avslutningsdatum. Det brittiska folket förväntar sig inga mirakel, men de förväntar sig grundläggande kompetens och ärlighet. Och när det handlar om äldreboenden, skyddsutrustning eller gränser, ser vi samma mönster hos premiärministern: för långsamt, för obeslutsamt, överdrivna löften, bristande resultat.
En av de framträdande konservativa politiker som är kritiska är Jacob Rees-Mogg, som menar att det är fel att behålla restriktionerna när alla sårbara personer och personer över 50 år har fått sin andra injektion, vilket redan har skett. Han har vidare påpekat att personer under den gränsen ”inte löper särskilt stor risk” och att det viktigaste är dödsfall, medan ”folk som åker till sjukhus i ett par dagar och sedan åker hem igen inte är särskilt viktigt”.
Källa: