– Jag står här några timmar för att visa mitt stöd för Dawit Isaak. Han jobbade som många saker men bland annat journalist och jobbade för en tidning i Eritrea. Han fängslades för precis arton år sedan utan rättegång och sitter fortfarande fängslad, berättar Backlund inledningsvis för Nya Tiders reporter.
Backlund berättar att det var regimen som fängslade Isaak. Orsaken var att man ansåg honom vara en förrädare och fiende till staten. Detta är en kamp som många engagerade journalister i Sverige av förklarliga skäl gett betydande uppmärksamhet. En person som har varit bra på att uppmärksamma regimens förbrytelser mot Isaak är Expressens tidigare chefredaktör Thomas Mattsson.
– Jag tycker att det är jättebra, jag tror att man behöver jobba på många olika sätt för att han och andra journalister som sitter fängslade ska bli fria en dag. Jag tror att man måste jobba på flera olika sätt och det här är ett sätt.
Vill inte ta avstånd från statssanktionerad censur
I Sverige har flera oppositionella medier blivit avstängda från Youtube och Facebook. Thomas Mattsson har tillsammans med just Svenska journalistförbundet drivit på för att nätjättarna skulle ”ta sitt ansvar” och censurera kritik mot makthavarna. I mars 2018 krävde bland andra Svenska journalistförbundet att Google agerar mot medborgarjournalister som Granskning Sverige, krav som gavs stort utrymme i Expressen. Samma månad kallade regeringen till möte med Google och Facebook och hotade med ny lagstiftning, varpå Granskning Sveriges kanaler stängdes ned på bland annat Youtube, som ägs av Google.
När vi frågar Tomas Backlund vad han tycker om nedstängningen så menar han att han inte känner till det. När vi upplyser om att nedstängningen av Granskning Sverige kallats det största digitala bokbål som har inträffat i Sveriges historia och att det fått stor uppmärksamhet, så svarar Backlund att han är för dåligt påläst.
– Jag vet inte vad jag ska kommentera när det gäller det.
Vi frågar om Backlund tycker att vi har en fri press i Sverige när den journalistiska eliten med Thomas Mattsson i spetsen använder sin makt för att tysta medborgarjournalister som bidrar till en mångfald av nyhetsrapportering, och om inte det journalistiska uppdraget istället bör vara att granska makten istället för att sluta sig i allians med den.
– Det får ju stå för dig om du anser att det är så. Jag, jag har inga kommentarer om det i just det enskilda fallet, säger Backlund.
Vill inte bli informerad
När vi tar fram en utskriven artikel från Expressen som visar när justitieminister Morgan Johansson träffar Jeannette Gustafsdotter, vd för tidningsutgivarna, Eva Burman, chefredaktör för Eskilstunakuriren, och Thomas Mattsson för att diskutera Granskning Sverige, vill inte Backlund läsa den. Inte ens när vi undrar om det inte vore rättvist att informera sig om läget när man ändå är engagerad i yttrandefrihetsfrågor och brinner för dessa, är Backlund intresserad.
NyT: Vi har en artikel från Expressen där Mattsson ansåg att det var uppenbart brottsligt material som lades upp på Youtube. Borde man inte gå via polisen istället om man ansåg att det var ett brott som det var tal om tycker du?
– Jag tror att det är en fråga som du får ställa till Thomas Mattsson.
NyT: Men du som arbetar med yttrandefrihetsfrågor och är engagerad inom journalistförbundet, hur kan du ha missat en sån här sak?
– Vi jobbar med väldigt många olika frågor, så om jag nu har missat just den här saken det kanske beror på att vi jobbar med väldigt många parallella frågor samtidigt.
NyT: Blir det inte intressant i sammanhanget att ni intresserar er för yttrandefriheten i Afrika men inte tillräckligt mycket för att känna till hur det är ställt i Sverige?
– Att vi inte intresserar oss för yttrandefrihetssituationen i Sverige, det får ju stå för dig. Jag skulle säga att vi jobbar med yttrandefriheten i allra högsta grad även i Sverige.
Multinationella bolagsintressen framför yttrandefrihet
Tomas Backlund säger sig alltså inte känna till historien om hur staten och kapitalet gjorde gemensam sak för att tysta det fria ordet, trots att hans egen organisation var pådrivande i detta. Vi frågar då om han kan tänka sig att arbeta för att få tillbaks de alternativa mediekanaler som blivit censurerade, delvis på grund av journalistförbundet, men Backlund vill inte kommentera något enskilt fall då han inte är insatt.
NyT: Men om vi tar rent allmänna frågor, att man som medborgarjournalist blir avstängd. Är det bra?
– Hur definierar du en medborgarjournalist? Vad är en medborgarjournalist?
Nya Tider förklarar för Svenska journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund vad en medborgarjournalist är och upprepar frågan, men han ber då Nya Tider att förtydliga ytterligare en gång. Vi berättar för Backlund vad en journalist är och upplyser om att reportrar utan gränser har definierat exempelvis Granskning Sverige som just journalister.
Backlund väljer sedan att försvara det multinationella bolaget Googles möjlighet att tysta journalister, genom att hänvisa till att ett privat bolag får stänga av vem de vill.
Med anledning av Backlunds engagemang för journalister som hindras av regimer från att göra sitt jobb ställer vi en fråga om den granskande journalisten Egor Putilov. Putilov har bland annat polisanmält att han har fått stora stenar med nedvärderande budskap inkastade genom fönsterrutan i sin lägenhet, trakasserier som är kopplade till hans journalistiska arbete. Nu har han nekats få pressackreditering till riksdagen för att bevaka svensk politik.
– Jag har inga kommentarer till det. Det måste riksdagen svara på.
NyT: Men han är ju journalist?
– Mmm… Vad tycker du om det?
NyT: Ja men alltså… Jag är ju här och intervjuar dig.
– Ja men du… Du är här och intervjuar mig… Öh… Jag har, jag har ingen kommentar på det.
Åsiktslös angående svenska journalisters arbetsförhållande
Backlund fortsätter att säga att han inte har någon kommentar till huruvida beteendet är demokratiskt eller ej och han kan heller inte svara på om han anser att alla journalister ska få tillträde till Bokmässan för yttrandefrihetens skull.
NyT: Det här berör ju ändå hela det journalistiska skrået. Är du inte orolig för, att om nu Egor Putilov nekas tillträde till riksdagen i dag, att du nekas tillträde imorgon?
– (djupt andetag) Öh… Jag kan inte säga, alltså det måste ju vara, i alla sammanhang riksdagen i det här fallet som bestämmer vem som skall ha tillträde till riksdagen eller inte. Det är de som måste svara på den frågan, det kan inte jag svara på.
Tomas Backlund fortsätter att understryka vikten av att stödja förföljda journalister i Afrika, men när vi frågar om han kommer att sätta sig in i fallet med Granskning Sverige så ger han inget rakt svar på det.
En anställd journalist med en inkomst på strax under 32 000 kronor som är medlem i en a- kassa får betala 390 kronor per månad för ett medlemskap i svenska journalistförbundet. Är du journalist och känner att du vill bli medlem i fackförbundet, så kan du ansöka på www.sjf.se.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.