Röster räknas på valnatten under övervakning av valobservatörer från det ryska civilsamhället och internationella deltagare. För att hindra smittspridning bär alla musnkydd och handskar. Foto: Nya Tider

Ryssland röstar för traditionalism

Äktenskapet är till för man och kvinna, det ryska språket och den ryska traditionella kulturen ska skyddas. Det beslutade ryska folket i en folkomröstning den 1 juli. Ändringarna i konstitutionen innebär även att politiker inte får ha konton i utländska banker eller ha dubbla medborgarskap. Detta gör att ryska oligarker får det svårare att utmana den ryska regeringen från exil.

Det ryska folket sade ja till de föreslagna tilläggen till landets konstitution med övertygande majoritet, 77,9 procent av rösterna. Valdeltagandet blev också högt, 68,0 procent. Det betyder att Ryssland slår fast de europeiska traditionella värdena, skyddar samhället från utländsk påverkan, samt att Vladimir Putin teoretiskt kan sitta kvar som president i många år till.

För att minska trängseln har vallokalerna hållit öppet redan från den 25 juni. Det har också varit möjligt att rösta utanför vallokalerna för att ytterligare minska risken för smitta, och internetröstning provades i Moskva och Nizjnij Novgorod.

Vávra Suk i en vallokal i Moskva. Foto: Nya Tider
Vávra Suk i en vallokal i Moskva. Foto: Nya Tider

 

Det är en lång rad lagändringar som röstats igenom i ett paket. Nationen beskrivs som ”enad genom tusen års historia, bekräftandes den historiskt utvecklade nationella gemenskapen med minnet av förfäder som gav oss ideal, Gudstro och kontinuitet i utvecklingen av den ryska staten”. Äktenskapet definieras som en enhet mellan man och kvinna – en skrivelse som anses ha ett stort symbolvärde. Samtidigt införs en plikt för vuxna barn att sörja för sina föräldrar.

De nya skrivningarna bär stora likheter med bland andra Ungerns konstitution från 2011, som fördömdes av flera europeiska regeringar för att vara alldeles för patriotisk.

Den nya konstitutionen stärker även den nationella demokratin. Till exempel får det folkvalda nationella parlamentet, Statsduman, ökad makt. Och i tider då globalistiska organisationer gör allt för att upprätta och stärka den ”internationella lagstiftningen”, vill man i konstitutionen slå fast att rysk lag alltid står över internationella diton. Andra förändringar garanterar en högre lägstanivå i levnadsstandard. En minimilön som går att leva drägligt på lagfästs och pensioner ska per automatik räknas upp över tid.

Konstitutionellt skydd mot utländsk påverkan

Utländska medborgare och ryssar som är skrivna i andra länder eller har dubbla medborgarskap kan inte längre väljas till president, ministrar, domare eller regionledare. Många andra länder har redan liknande lagar, till exempel måste Förenta staternas president vara född i USA. Vidare förbjuds kandidater till dessa poster äga utländska bankkonton.

Mikhail Khodorkovskij, oligark som under kaoset på 1990-talet lyckades plundra staten och bli Rysslands rikaste man och numera bor i Tyskland, får nu svårare att använda sina miljarder för att påverka rysk politik. Stillbild: BBC
Mikhail Khodorkovskij, oligark som under kaoset på 1990-talet lyckades plundra staten och bli Rysslands rikaste man och numera bor i Tyskland, får nu svårare att använda sina miljarder för att påverka rysk politik. Stillbild: BBC

Förändringen tolkas av många som ett konstitutionellt skydd mot att oligarker som verkar i utlandet och med stöd utifrån – ”utländsk valpåverkan” som det kal­las i västländer – mobiliserar för att ta makten över Ryssland. Ett konkret exempel är oligarken Mikhail Khodorkovskij som hade stort inflytande över statsapparaten under slutet av kommunisttiden och som under 1990-talets övergång till marknadsekonomi och kapitalism lyckades plundra staten på företag och natur­resurser och snabbt bli Rysslands rikaste man. Tillsammans med USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger och bankiren Lord Jacob Rothschild, och med öppet stöd av bland annat det amerikanska representanthuset samt miljardären George Soros, driver Khodorkovskij den politiska aktivistorganisationen ”Open Russia”, vars målsättning är att ta makten över det ryska samhället och förändra detta i en vänsterliberal riktning.

Khodorkovskij har setts som en av de allra främsta potentiella utmanarna till Rysslands president Vladimir Putin, men nu när det ryska folket röstat igenom den nya konstitutionen så kommer alltså inte Khodorkovskij att kunna väljas till president i framtiden eftersom han numera är bosatt i Tyskland.

Samtidigt som ryssarna röstar om den nya konstitutionen så driver den ryska staten ett rättsfall mot en ägargrupp omkring Khodorkovskij som har tillgångar motsvarande en halv biljon svenska kronor (!) placerade i USA. Ryssland menar att de enorma resurserna ska återgäldas den ryska staten, men team Khodorkovskij driver en aktiv lobbyism för att förmå det amerikanska rättsväsendet att låta dem behålla medlen.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör Exakt24, f d riksdagsledamot (SD)

Relaterat

Nordens tidiga konst

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.