Brottet, kring vilket det råder sekretess, skall ha inträffat mellan september och oktober månad 2017. Under förundersökningen framkom det uppgifter som gjorde att förundersökningsledaren misstänkte att ungdomar boende på ett HVB-hem i den sekretessbelagda kommunen kunde vara de skyldiga för den grova gruppvåldtäkten. Förundersökningsledaren hos polisen lämnade över ärendet till en kriminalinspektör som i sin tur lämnade in en begäran till kommunen om att skyndsamt lämna ut uppgifter till polisen.
Informationen som begärdes var namn, födelsetid, adressuppgifter, lägenhetsnummer, mobiltelefonnummer samt vårdnadshavare/gode män gällande de bonde. Syftet var att kunna identifiera de som misstänktes för den grova våldtäkten och således kunde man anta att kommunen skulle gå polisen till mötes.
Kommunen avslog dock polisens begäran. Som motivering till att förhindra en utredning om grov våldtäkt och därmed skydda potentiella förbrytare angavs att man ville följa socialtjänstsekretess enligt 26 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400, OSL) samt att socialnämnden menade att den sekretessbrytande bestämmelsen i 10 kap. 23 § samma lag inte var tillämplig för de aktuella uppgifterna.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.