En måndagseftermiddag fick Mark Jongeneel ett samtal från sin mor om att två poliser hade knackat på, men utan att berätta vad de ville. Mark kunde inte komma på vad han skulle ha gjort, men när han senare talade med poliserna fick han veta vad det handlade om:
– Ni twittrar väldigt mycket. Vi har fått order om att be er tänka på er ton. Era tweets skulle kunna uppfattas som uppviglande.
Händelsen har rapporterats i den liberala dagstidningen NRC Handelsblad. Bakgrunden var att ett möte hade hållits i Jongeneels hemort Sliedrecht. Han hade före mötet lagt upp ett par kommentarer på Twitter:
”Sliedrechts kommunstyrelse föreslår att 250 flyktingar ska tas emot under de kommande två åren. Vilken usel plan! Gör motstånd.”
Han hade dessförinnan också skrivit: ”Det här kan vi väl ändå inte låta ske?” Den senaste tiden har den nederländska polisen gjort ett stort antal liknande hembesök hos personer som har uttryckt sig negativt om asylboenden på sociala medier. Polisen menar att man vill upplysa medborgare om vilka konsekvenser sådana yttranden kan få. Över hela landet håller tio så kallade ”realtime intelligence-enheter” ett öga på bland annat Facebook och Twitter, för att identifiera yttranden där polisen anser att man ”går för långt”. Mark Jongeneel menar att det ”är som om vi lever i en polisstat”. Kommunen, som i detta fall låg bakom anmälan, säger å sin sida:
– Det var absolut inte meningen att tysta denne man. Verkligen inte. Vi tycker att alla ska kunna säga sin mening.
En liknande incident skedde i Kaatsheuvel, där ett asylboende för 1 200 personer planerades. Privatpersonen Johan van Wouw skrev då på Facebook att alla borde bege sig till kommunhuset, varpå polisen plötsligt stod utanför hans dörr. Enligt van Wouw uppträdde poliserna auktoritärt och krävde att han skulle radera meddelandet. De sade även att han nu borde ha i åtanke att allt han skriver på internet kan komma att läsas av polisen. Polisen har svårt att själva precisera när en gräns anses ha överskridits och säger att de agerar från fall till fall. Rättsexperten Nico Kwakman säger till NRC Handelsblad:
– Man ser ofta polisen som någon som jagar kriminella, men den ska också förebygga kriminalitet, ge medborgaren råd och hjälpa till. Det är antagligen vad polisen vill göra i dessa fall, men man har missbedömt vad det betyder för den enskilde personen. Kwakman menar att det hade varit bättre att skicka en tjänsteman utan uniform:
– Om en polis kommer för att säga till dig att det du gör inte är acceptabelt, känner du dig nedvärderad och kriminaliserad.
De repressiva metoderna mot yttranden om asylboenden kan dock få motsatt effekt. Mark Jongeneel tycker att agerandet visar att myndigheterna har lågt förtroende för medborgarna och säger:
– Efter polisens besök har jag bestämt mig för att uttala mig ännu tydligare. Jag tänker inte låta mig tystas.
En kvinna som också fått hembesök efter kritik mot asylboenden på sociala medier säger:
– Kommunen lägger ned så mycket energi på att se till att vi håller tyst. Vad betyder det? Ännu en gång tar man oss inte på allvar.