Vågen av migranter som försöker ta sig in i EU och vidare norrut till de mer attraktiva länderna skapar stark oro. I Ungerns huvudstad Budapest har myndigheterna den senaste veckan hindrat flera tusen migranter från att resa vidare till Tyskland genom att helt sonika ställa in alla tåg i den riktningen. Ungerns premiärminister Viktor Orbán sade den 3 september, efter ett möte med EU-parlamentets talman Martin Schulz i Bryssel, att migrantkaoset inte är EU:s problem, utan ”Tysklands problem”, eftersom ”alla vill till Tyskland”.
Hundratusentals har redan lyckats ta sig vidare till Tyskland, där en del vill stanna medan andra vill vidare till Storbritannien, Sverige eller något annat land som erbjuder goda framtidsmöjligheter. År 2014 kom cirka 200 000 asylsökande till Tyskland, i år kan det bli så många som 800 000. Tillflödet sker i huvudsak dels från Syrien via Grekland, dels från de så kallade västbalkanska länderna Kosovo, Albanien, Makedonien och Serbien.
Vad skall EU göra?
Ungerns premiärminister Orbán sade efter mötet i Bryssel:
– Vi ungrare är fulla av fruktan, människor i Europa är fulla av fruktan, eftersom de ser att europeiska ledare, bland dem premiärministrar, inte har kontroll över situationen.
Ungern har redan börjat bygga ett stängsel vid gränsen mot Serbien, som ännu inte är EU-medlem, och lovar att inom två veckor införa en lagstiftning för att tackla den akuta situationen.
EU-parlamentets talman Schulz, som Orbán träffade, anser tvärtom att det är de östeuropeiska länderna som inte vill ta emot några flyktingar som är ”egoistiska”. Räknat per capita har dock Ungern tagit emot fyra gånger så många invandrare som Tyskland.