Monumentet, som restes i Lund 1883, var en hyllning till de många stupade samt en försoningsgest mellan Sverige och Danmark, vilka utkämpade ett blodigt slag på platsen 200 år tidigare. På monumentet finns inskriptionen ”1676 den 4 december stridde och blödde här folk af samma stam. Försonade efterkommande reste minnesmärket.” till åminnelse av slaget mellan de två nationerna. Kring den stora obelisken fanns det fem stora kanoner i metall men dessa hade sågats bort, någon gång mellan 21 oktober och den 22 oktober. Det tog en vecka innan stölden anmäldes av Lunds kommun.
Historiskt ovärderliga
Fyra av de försvunna kanonerna, som är runt en och halv meter långa och väger flera hundra kilo vardera, var placerade runt statyn i Monumentsparken. Den femte befann sig cirka fem meter upp, fäst på ena sidan av monumentet. Kanonerna som stals är från 1690-talet och 1700-talet och till skillnad från vad många tror så är de inte avgjutningar utan riktiga kanoner. De fyra kanonerna som stod på marken vid Monumentet bär Carl XI:s namnchiffer och är försedda med årtalen 1693 och 1695.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.