Gustaf Johan Ehrensvärd hade under de nio år han tjänstgjort som Gustaf III:s kammarherre sett, hört och upplevt väldigt mycket, men det han bevittnade i Växjö domkyrka i slutet av september 1776 kom nog att tillhöra de mer udda händelserna. Sannolikt glömde ingen av Växjöborna det heller.
Vid den här tiden reste kungen omkring i Götaland för att bland annat inspektera den nya dockbyggnaden för flottans fartyg och ett bryggeri. Då han ändå befann sig i Götaland valde kungen att, enligt Ehrensvärds dagbok, stanna till i Växjö då det i ”Cronobergs län var en bekant skönhet, som var en skatt i sin province, och ryktet om henne hade kommit til hofvet.”
Denna unga dams namn var Ulrika Katarina Koskull och ryktet om hennes skönhet samt det hennes bror, som var page vid hovet, sannolikt berättat hade gjort Gustaf mycket nyfiken.
Det väckta intresset lockade honom till Växjö där han hoppades få möta henne. Dock kunde han inte vistas där länge och Ehrensvärd berättar följande: ”Resan [tillbaka till Stockholm] skulle anställas om morgonen bittida, och man kunde ej bedja en fröken presentera sig på en levée [påklädningsceremoni]. Landshöfdingen Nackreij, at ställa sig in, proponerade [föreslog] Hans Maj:t at i domkyrkan låta göra en bön”. Gustaf gick med på förslaget efter att landshövdingen tillagt att han skulle se till att kungen och fröken Koskull placerades bredvid varandra.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.