Det var i en intervju under Bokmässan i Göteborg som Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund fick frågan från Nya Tiders reporter om inte brottsligt material bäst bedömdes av den myndighet som är specialiserad på brott, nämligen Polismyndigheten, istället för av Journalistförbundet och den samlade etablerade mediakåren.
Journalistförbundet var en av de som tillsammans med andra branschorganisationer och de stora mediehusen förra året krävde att regeringen skulle agera mot Google så att Granskning Sverige släcktes ned på Youtube, som Google äger.
Granskning Sverige är ett nätverk av medborgarjournalister som ringer upp politiker, etablissemangsjournalister och andra makthavare för att ställa frågor. En av metoderna är att spela upp vad makthavaren sagt tidigare och jämföra med nya uttalanden eller ställa följdfrågor. Etablissemanget har reagerat kraftfullt på att bli granskade och har kallat det för ”att sprida trakasserier och upphovsrättsskyddat material”, samt ”rasism och antisemitism”.
I sitt brevsvar till Nya Tider menar nu Backlund att Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, de stora mediehusen med flera som pressade regeringen att agera mot nätjättarna inte alls var ute efter att komma åt denna journalistik genom att stoppa deras sändningar.
– Det [är] inte sant att vi eller någon av de andra du nämner har vänt oss till regeringen för att be dem att censurera alternativ obunden media. Det skulle vi aldrig göra, säger Backlund i brevsvaret.
Backlund har dock en mycket snäv definition av censur. Han menar att censur bara handlar om att staten förhandsgranskar innehåll innan publicering och stoppar valda delar. Han tycker inte att det är censur att staten tvingar privata plattformar att ta bort material som ”kan” vara olagligt, och det är vad man arbetar för:
– Innebörden av censur är att staten förhandsprövar innehåll i syfte att stoppa vissa publiceringar. Detta är något som inte hör hemma i en demokrati. Det arbete som beskrivs i artikeln i Expressen som du refererar till handlar om att komma till rätt med problemen med att stora företag som Google/Youtube distribuerar innehåll som i sig är olagligt. Det kan till exempel handla om upphovsrättsskyddat material eller kränkningar av olika slag som kan utgöra olaga hot eller ofredande.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.