Insekter i maten uppskattas inte av italienare och ungrare. Foto: V4NA

Italien och Ungern tar upp kampen mot insektsmat och labbodlat kött

Italien förbjuder produktionen av kött i laboratorier, vilket var ett vallöfte från premiärministern Giorgia Meloni. Den nya lagen tvingar också livsmedelsproducenter till tydliga varningsskyltar om deras produkt innehåller insektsingredienser. Även Ungern har nu lagstiftat om denna konsumentinformation. Från båda ländernas perspektiv handlar det om att värna den traditionella länken mellan jordbruk och mat.

Italien och Ungern gillar inte EU:s tankar på att förmå européerna att byta ut normal kost mot insektsbaserade livsmedel och labbodlat kött. EU har under det senaste året godkänt flera olika insektssorter som människoföda, något som fått dessa två länder att reagera.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vill ”hjälpa” fattiga genom vintern med billig mat gjord på insekter

Vill ”hjälpa” fattiga genom vintern med billig mat gjord på insekter

🟠 Här är listan på insekter som kan gömma sig i maten. Aldi, en ledande stormarknadskedja i Storbritannien, uppges vara i slutfasen av förberedelserna för en storsatsning att marknadsföra insekter som en billig matkälla för fattiga människor. Brittisk systemmedia rapporterar att familjer som redan idag har svårt att få ekonomin att gå ihop på grund av skenande inflation och levnadskostnader är måltavlor för satsningen. Insekter framställs av etablissemanget i enbart positivt ljus och som ”framtidens hållbara proteinkälla”. Nya Tider granskar här detta påstående och påvisar hälso­riskerna med att äta insekter. Vi har även sammanställt en lista på de insekter som redan nu kan finnas öppet eller mer dolt bland ingredienserna i europeisk och svensk mat.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.