Jonas Nilsson modererade debatten. Foto: Nya Tider

Gustav Kasselstrand versus Alexander Bard

För första gången i mannaminne möttes på fredagskvällen (24/5) en välkänd mediaprofil och en ledare för ”den sverigevänliga rörelsen” i en ärlig debatt inför publik. Alexander Bard är filosof, musiker, psykoanalytiker och författare. Han är en formidabel talare och debattör som inte drar sig för att utmana politiskt korrekta tabun. Gustav Kasselstrand är nationalekonom och partiledare för Alternativ för Sverige. Kasselstrand är snabbtänkt och en driven talare, men efter långvarig brist på saklig diskussion med meningsmotståndare kan man förstå att Kasselstrand ändå var en smula på defensiven. Det stundande EU-valet behandlades nästan inte alls. Debattens kärna var principiell: Globalism eller nationalism, offermentalitet eller självförtroende, befolkningsutveckling och migration, visionen om framtiden.

Debatten har praktiskt kommit till stånd tack vare Jonas Nilsson och hans relativt nystartade kanal Palaestra Media. Alexander Bard är också med i partiet Medborgerlig Samling, så en stor del av publiken kom säkert från det hållet. Det var upplagt för en hård match. Lokalen var fullsatt, ungefär 250 personer lyssnade uppmärksamt. Jonas Nilsson har en lugn och förtroendeingivande stil och lyckades utmärkt med att inleda, fråga och moderera.

– Jag är jävligt nyfiken på Kasselstrand, började Bard. Jag tycker kampen för det fria ordet är det absolut mest centrala just nu.

– Inga journalister från ”main stream” media är här, konstaterade Gustav Kasselstrand. De avskyr att se verklig idébrytning.

Bard försäkrade att han gillade nationalstaten. Det är det bästa vi hittills åstadkommit för att förena människor.

– Men… Om jag vore en besökare från en främmande civilisation som landade på jorden och skulle rapportera hem vad jag fann? Då skulle jag förmodligen säga:

– Jag ser en sak som verkar veta vad den gör – den heter Internet, och till detta Internet är åtta miljarder jävligt förvirrade kroppar kopplade.

Internet är ett imperium. Teknologin kommer att ta över och styra världen, och teknologin kräver av oss att vi skall finna oss i en global ordning.

– Nu kommer robotarna. De stora datanäten är globala. Europa är jävligt sömnigt och dekadent. Hur kommer vi att reagera när maskinerna tar över världen?

Gustav Kasselstrand svarade med att i viss mån dela Bards framtidsbild.

Bard och Kasselstrand representerar varsitt nytt parti som utmanar de etablerade partierna. Foto: Nya Tider

– Nej, vi kan inte vrida klockan tillbaka, svarade Kasselstrand. Globaliseringen är totalt oundviklig, men det är ingen motsats mellan att vara nationalist och välkomna globalisering. Teknikutveckling drivs av nationalstater i konkurrens. Vad jag vänder mig emot är den naiva föreställningen att globalisering löser alla problem. Om vi skall vara med i globaliserad värld måste vi också ha en stark nationalism bakom oss. Kina, Singapore och Schweiz har förstått det.

– Vi behöver starka politiker som förstår att det de kämpar för sitt eget land och sitt eget folk endast då kan vi bli vinnare i globaliseringen.

– Sverige måste ha ett ”membran” inte en fast gräns, hävdade Bard. Det betyder att kommer du till Sverige med kompetens och en kappsäck full med pengar – vi släpper in dig. Kommer du till Sverige och är jävligt trasig, då har vi väldigt begränsade möjligheter att ta emot.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

”Vips blev konspirationsteorin till ovedersäglig fakta”

”Vips blev konspirationsteorin till ovedersäglig fakta”

🟠 – Minnesceremonin för Estoniakatastrofens offer blev för mycket för SVT På 30-årsdagen av passagerarfärjan M/S Estonias förlisning hölls en högtidlig minnesceremoni på Djurgården. Bland gästerna återfanns bland andra kungaparet och statsministern. Hela tillställningen sändes av statstelevisionen, men försvann från SVT efter bara en vecka.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.