Ismail Haniyeh uppskattas vara värd 4 miljarder dollar. Foto: Wikipedia/Council.gov.ru

Gaza är fattigt, Qatar är rikt – hur lever Hamas ledare?

UTRIKES
Medan Gazaborna står i skottlinjen i den uppblossande konflikt med Israel som Hamas har startat, lever en del av Hamas ledarskap ett bekvämt liv långt borta från den fattiga landremsan. Ismail Haniyeh, allmänt ansedd som den palestinska gruppens ledare, bor i Qatar och ofta setts stoltsera med sina rikedomar.

Palestinierna i Gaza befinner sig i en katastrofal situation under Israels krig mot Hamas. Enklavens enda kraftverk fick slut på bränsle förra veckan, och det råder också brist på vatten, mat och andra grundläggande förnödenheter. Sjukhusen är överbelastade när antalet skadade och döda fortsätter att stiga efter Israels obevekliga flyganfall mot Gaza.

Det kan dock finnas en viss lättnad i sikte efter att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu onsdagen den 18 oktober sade att man kommer att häva en del av sin blockad av Gaza på begäran av USA:s president Joe Biden under hans besök i landet. Enligt USA har Egypten gått med på att öppna en gränsövergång till Gaza för att släppa in humanitär hjälp.

Den svåra situationen för Gazas fattiga civila mitt i Israels krig mot Hamas har också satt strålkastarljuset på de kontrasterande liv som den palestinska rörelsens ledare lever utanför den tätbefolkade enklaven.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Generalstrejk i Israel: “Avgå Netanyahu”

Generalstrejk i Israel: “Avgå Netanyahu”

🟠 Allt större ilska över uppgifter om hur israeliska civila egentligen dog Stora demonstrationer och en generalstrejk skakar Israel, där det viktigaste kravet är premiärminister Benjamin Netanyahus avgång. Kritiken handlar om hur han skött kriget mot Hamas och att de israeliska bombningarna inte sällan dödar judiska gisslan. Ilskan späs på av att allt fler detaljer nu läcker ut om hur den israeliska militären under Hamas attack den 7 oktober förra året sköt till den grad urskillningslöst att de orsakade en betydande del av de cirka 800 döda civila israelerna. Tidningen Haaretz avslöjade nyligen att det är en medveten taktik, känd som Hannibal-direktivet.

STARKA MOTSÄTTNINGAR blir explosiva i ett samhälle under press. Här ses en ultraortodox judisk man (t.v.) och en sekulär jude (t.h.) argumentera under en protest mot de strikta religiösa regler som de ultraortodoxa vill ska efterlevas i den israeliska staden Beit Shemesh. De ortodoxa har en taktik där de gaddar ihop sig, hotar och hånar den de ser som utomstående eller fiende, något som allt oftare drabbar kristna och turister. Stillbild: NPR

Motsättningar som formar och hotar den judiska staten

🟠 ISRAEL/PALESTINA Vi kommer i denna analys att titta närmare på de fem stora sprickor som går genom det israeliska samhället, några kända för omvärlden, andra inte. En del av dem utgör potentiellt existentiella hot för Israel, medan andra har potential att skapa våldsamma motsättningar när landet hamnar under press. Människor som lever under stress från skenande inflation och dessutom krig, som nu råder i Israel, har svårare att lägga band på sig. Därför är gamla motsättningar idag ett större hot än någonsin tidigare mot den judiska staten.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.