Marine Le Pen bedöms av sina politiska motståndare vara farligare än sin far, eftersom hon gjort partiet mer kvinnovänligt.

Fransk opposition jämstor med socialister och gaullister

Marine Le Pen lovar att avveckla EU och avskaffa euron om hon får väljarnas förtroende. Och det verkar inte omöjligt, då hennes Front National i opinionsundersökningar har 21 procent av rösterna, lika mycket som de två traditionellt stora partierna i vänster och högerplocket.

För första gången når Front National i opinionsmätningarna till samma nivå som de två stora partier som turats om att ha regeringsmakten under efterkrigstiden, socialisterna i Parti socialiste, PS, och borgarna eller gaullisterna i Union pour un Mouvement Populaire, UMP. Alla har runt 21 procent, ”medan det bara är Front National som har vind i seglen”, skriver brittiska Daily Telegraph.

Socialisterna trodde att Marine Le Pens framgångar skulle gagna dem genom att splittra högern, men ser nu en dödlig fara. Industriminister Arnaud Montebourg attackerade nyligen Bryssel för att ”spela Front National i händerna” genom att köra över demokratierna och kräva drakoniska åtstramningspaket.

Framgångar på socialistisk mark
Front National skrällde till med 46 procent i nyvalet i Villeneuve-sur-Lot, en liten kommun i sydvästra Frankrike med drygt 23 000 invånare. Trots att etablissemangets media gjorde allt för att koppla en tidigare dödsmisshandel i Paris till partiet, slog dess 23-årige kandidat Etienne Bousquet-Cassagne ut socialistpartiets motkandidat i första omgången.

I andra valomgången den 23 juni, då ”vänsterns” PS i vanlig ordning gav sitt stöd åt ”högerns” UMP, förlorade visserligen Front National, men fick ändå nästan varannan röst, 46,24 procent. Hade Etienne Bousquet-Cassagne blivit vald skulle det vara Frontens tredje parlamentsledamot i nationalförsamlingen. Detta sände chockvågor genom etablissemanget och det talas nu om en ”ny strategi” mot Front National.

Nyvalet hölls med anledning av att den tidigare finansministern, socialisten Jérôme Cahuzac, tvingats avgå och lämna nationalförsamlingen. Han hade haft i uppdrag att arbeta mot skatteflykt, men blev själv påkommen med att under 20 års tid ha haft ett hemligt utländskt bankkonto.

Att väljarna i detta läge i hög utsträckning ser Front National som en opposition och inte de borgerliga UMP ser partiledaren Marine Le Pen som en del av den politiska trenden i dagens Frankrike. Knappt ens med enade krafter från vänster till höger lyckades man förhindra Fronten från att vinna mandat.

– Den lärdom vi kan dra av detta val är att den så kallade ”republikanska fronten” är död, sade Le Pen.

En undersökning av Le Monde och IFOP angående Villeneuve-sur-Lot visar att i andra omgången valde 62 procent av vänsterväljarna att avstå från att rösta eller att rösta blankt, 15 procent röstade på Front National och endast 23 procent på UMP:s kandidat.

”Vänster-LePenism”
Villeneuve-sur-Lot ligger i den mest socialistiska kantonen i Frankrike och har betraktats som en bastion för PS, där partiet styrt oavbrutet i tolv års tid. Att man så framgångsrikt lyckas utmana vänstern på deras hemmaplan kommenterar politiska bedömare med att Fronten lyckats skaka av sig stämpeln som ett högerparti.

Daily Telegraph skriver att Front National ”håller på att bryta sig ut från sin höger-isolering och bli en massrörelse för den vita arbetarklassen”. En beteckning som använts på detta fenomen är ”Vänster-LePenism”, eftersom Marine Le Pen lyckas ”utflankera socialisterna med attacker på bankerna och internationell kapitalism”. Anna Rosso-Roig, som kandiderade för Kommunisterna i valet 2012, har nyligen hoppat över till Le Pens parti.

Politiker, media och våldsvänster i samarbete
Inför den andra valomgången hade Socialisternas partiledare Harlem Désir uppmanat väljarna att rösta på borgarnas UMP för att ”blockera Front Nationals kandidat”. Hans partikollegor presidenten François Hollande och premiärministern Jean-Marc Ayrault upprepade hans vädjan.

För att ytterligare minska Frontens möjligheter i valet iscensatte media en ovanligt hätsk kampanj med anledning av att en så kallad antifascist dödats i en gatustrid i Paris. Denne AFA-aktivist vid namn Clément Méric hade, enligt vad polisens utredning kommit fram till, med sitt gäng väntat på och sedan attackerat några nationalister ur Jeunesses nationalistes révolutionnaires. Övervakningsbilder visar också att Méric slog första slaget. Trots det dröjde det inte länge förrän premiärministern Jean-Marc Ayrault fick den nationalistiska organisationen förbjuden.

ml2

Media hade dock ställt in siktet på Front National och partiet beskylldes nu som ansvarigt för Mérics död, vars tragiska öde beskrevs bero enbart på att han var antifascist, inget annat.
Inte ens landets stora massmedier i intimt samarbete med våldsvänstern lyckades dock alltså stoppa Frontens tillväxt.

 Ny strategi mot FN

En vecka efter den för etablissemanget omskakande omröstningen i Villeneuve-sur-Lot skissar socialisterna på en ny strategi mot Fronten. Socialisternas partiledare Harlem Désir och Julien Dray, parlamentsledamot för vänsterextrema Socialiste, radical, citoyen et divers gauche, grundade tillsammans SOS Rasisme på 1980-talet, framför allt med målet att skapa en republikansk cordon sanitaire (karantän) runt Front National. Nu menar de att skrämseltaktiken inte går hem längre.

– Vi måste kritisera kryphålen i FN:s ekonomiska program, säger Harlem Désir. Julien Dray hävdar i en intervju i Le Monde att vänstern måste omdefiniera en ”samhällsmodell” som kan lösa frågorna som delar det franska samhället: rädsla för social nedklassning och en känsla av politisk maktlöshet.

Genomgående för dem båda är att man flyttar fokus från det moraliska området till det ekonomiska och sociala. FN välkomnar detta, då man känner sig trygg i sin egen politik. Det stora hindret har alltid varit att det inte varit partiets politik som stått i fokus, utan dess påstådda ”dolda agenda” eller ”människosyn”.

Etienne Bousquet-Cassagne fick nästan varannan röst i staden Villeneuve-sur-Lot, trots att socialisterna och borgarna gjorde gemensam sak för att stänga Front National ute.
Etienne Bousquet-Cassagne fick nästan varannan röst i staden Villeneuve-sur-Lot, trots att socialisterna och borgarna gjorde gemensam sak för att stänga Front National ute.

”Varken höger eller vänster”

Marine Le Pen fortsätter att betona att man är varken höger eller vänster. Att man representerar den verkliga oppositionen har etablissemangspartierna själva hjälpt henne att befästa genom att positionera sig i motsatsförhållande till Fronten.

I alla stora politiska frågor står också skillnaden mellan Fronten och resten av etablissemanget, vare sig det gäller EU och euron, gränspolitiken eller invandringen.
Så länge väljarna är missnöjda med tingens ordning i landet kommer man att välja oppositionen i allt högre grad, och det är tydligt att det i dag bara finns en opposition – Front National.

– Front National ser de senaste politiska segrarna som ytterligare en anledning att vara optimistiska och se ljust på de framtida valen till kommunerna och EU nästa år, säger Marine Le Pen.

mm

FAKTA: Marine Le Pen

Fronten har genomgått en metamorfos sedan Jean-Marie Le Pen överlämnade rodret till sin dotter. Nationalisterna har fått en undanskymd plats och partiet lockar nu i stället allt fler kvinnor från arbetarklassen. Endast en liten del av väljarna tror numera att Fronten är ett ”hot mot demokratin”.

Till skillnad från sin far, som kallat gaskamrarna ”en detalj i andra världskrigets historia”, menar hon att ”Förintelsen är höjden av mänskligt barbari”. Hon odlar goda kontakter med judiska personer och riktar i stället kritiken mot islamister.

Förvandlingen betecknar hon som en mognadsprocess.

– Politiska partier är som individer. I barndomen gör man tokiga saker. Sedan kommer mognaden. Vi är nu redo för att axla makten, säger hon.
Marine Le Pens fyra viktigaste frågor är valutan, gränskontroll, att fransk lag ska gälla, och det hon kallar ”ekonomisk patriotism” för att skydda sin sociala välfärd.

Marine Le Pens attacker på den globala finansen är som hämtade ur Occupy-rörelsen. Till skillnad från dagens vänster riktar hon dock skarp kritik mot globalismen, Nato och USA:s imperialism. Hon vill att Frankrike ska återta sin plats som ”icke-allierad” röst i en multipolär värld. Det är en anti-Atlantisk patriotism.

Ett av hennes vallöften är att folkomrösta om EU och återinföra franken.

– Jag kan inte föreställa mig att bedriva ekonomisk politik utan att ha full kontroll över våra egna pengar, säger hon.

De andra länderna kommer att ställas inför valet att antingen medverka till en ordnad avveckling av euron eller dras med i fallet. Hon tror visserligen att eurozonens ledare väljer ett ”finansiellt Armageddon”, men det är en risk hon är villig att ta.

– Euron upphör att existera i samma stund som Frankrike lämnar, och det är vår stora styrka. Vad ska de göra, skicka in stridsvagnar?, säger Le Pen till Daily Telegraph.
Hennes planer baseras på en studie gjord av professor Jacques Sapir, som slår fast att Frankrike, Italien och Spanien alla skulle tjäna på att gå ur euron, och därigenom återfå konkurrenskraft på arbetsmarknaden utan åratal av depression.

– Många politiker har kommit för att träffa mig, både gaullister och socialister. De håller med mig, men vill inte visa det offentligt. De vill att någon annan tar täten. Om Marine Le Pen vill använda mitt arbete så har jag inget problem med det, säger professorn.

En opinionsundersökning som nyligen genomförts visar att stödet för EU har rasat från 60 procent förra året till 40 procent i år, och att 77 procent anser att ekonomisk integration i EU har varit skadlig.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Läs även:

Framgångar för nationalistpartier i EU-valet – men Sverige går emot trenden

Framgångar för nationalistpartier i EU-valet – men Sverige går emot trenden

🟠 EU-VALET I stora delar av Europa går invandringskritiska och nationalistiska partier starkt framåt i EU-valet. Särskilt stor uppmärksamhet har framgångarna från Tyskland och Frankrike fått, där Nationell Samling och Alternativ för Tyskland gör succéval. Sverige går dock emot den europeiska trenden: Sverigedemokraterna minskar i sitt första val någonsin och blir fjärde största parti. De behåller dock sina tre mandat. För Tidöpartierna som helhet blev EU-valet en kalldusch, och de rödgröna vädrar morgonluft inför riksdagsvalet om två år.

Hela havet stormar i fransk politik – vem blir utan stol?

Hela havet stormar i fransk politik – vem blir utan stol?

🟠 UTRIKES Efter president Macrons beslut att upplösa parlamentet pågår det nu en frantisk aktivitet bland de politiska partierna för att bygga allianser inför det kommande valet. Republikanerna har redan en valpakt med Rassemblement National (RN, Nationell samling), samtidigt som vänstersidan försöker blåsa liv i sin havererade valpakt Nupes.

Nationalförsamlingen upplöst i Frankrike

Nationalförsamlingen upplöst i Frankrike

🟠 UTRIKES En ny valkampanj har inletts i Frankrike inför det tidigarelagda parlamentsvalet som president Emmanuel Macron utlyste efter högersidans historiska och förkrossande seger i EU-valet i söndags, ett vågspel som kastar landet in i djup politisk osäkerhet. Valets vinnare, Rassemblement National satsar nu på premiärministerposten genom sin partiledare Jordan Bardella.

Politiska massavrättningar och dunkel globalism omger Mexikos nya president

Politiska massavrättningar och dunkel globalism omger Mexikos nya president

🟠 UTRIKES Systemmedia världen över har hyllat Mexikos nyvalda president Claudia Sheinbaum, en kvinnlig socialist som brinner för klimatreformer och HBTQ-frågor. Mexikos valrörelse har dock präglats av dödligt våld på rekordnivå, då hela 38 politiska kandidater på lokal och nationell nivå har mördats. Sheinbaum, som är gift med en riskanalytiker hos Mexikos centralbank, tycks vilja implementera de visioner som pekats ut för världen av ledande NGO-organisationer och finansinstitut.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Boeings Starliner har äntligen skjutit upp en NASA-besättning i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Efter sju svåra års försening, och efter två misslyckade försök förra månaden, har det problemtyngda Boeing äntligen skickat två astronauter till rymden på ett uppdrag för NASA i sin rymdfarkost Starliner. Men företaget har fortfarande en lång väg att gå. Samtidigt går Elon Musks SpaceX från klarhet till klarhet och har nyligen gjort ett lyckat försök med sin Starship.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.