Friska fläktar i 2014 års kyrkomöte

Svenska kyrkans högsta beslutande organ, Kyrkomötet, sammanträdde i november. Ett brett register av ärenden avhandlades. En budget antogs för den rikskyrkliga nivån, nämnder lämnade in årsredovisningar, motioner behandlades. I år var motionerna många, 109 stycken. Några ledde till livliga debatter.

När Kyrkomötet höll sin andra session 16-19 november blev det stundtals engagerade debatter. Den första sessionen hölls i slutet av september, men nu skulle många beslut fattas under tre intensiva dagar. Inte mindre än 109 motioner hade inkommit. Dessa hade under sommaren bearbetats av en betydande stab av medarbetare och experter som författat så kallade reciter, det vill säga utkast till betänkanden om hur de rimmar med svensk lag och om Kyrkomötet haft liknande ärenden på sitt bord tidigare.

Invandringen i fokus

Kyrkomötet har beslutat att skyndsamt ordna former för ekonomiskt bistånd till församlingarnas arbete med illegala invandrare och asylsökande. I ett särskilt uttalande uppmanar man myndigheter att förbättra situationen för de allt fler ”EU-migranter” som kommer till Sverige, inte minst romer.

Kyrkomötet uppmanar Svenska kyrkan på alla nivåer att fortsätta och intensifiera arbetet för att förbättra situationen för fattiga EU-migranter. Insatserna handlar om bostäder, skydd för utsatta kvinnor, akut hälsovård och skolgång för barn.

Många ville debattera på Kyrkomötet. Bland annat ifrågasattes om kyrkan ska blanda sig i politiska frågor som Palestina och hålla på med ”fördömelseringningar” i kyrkklockor.

kyrkomötet

Motions- och debattglädje

I samband med flera olika motioner kom frågan om Kyrkans, i praktiken kyrkoledningens, politiska ställningstaganden upp. Flera talare påpekade just detta: att kyrkoledningen inte kan tala för hela Svenska kyrkan. Kyrkan är mer än makthavarna i toppen. Kyrkan skall ge vägledning i etiska frågor, lämpligen i form av allsidig orienteringshjälp så att medlemmarna själva kan ta ställning. Att i detalj försöka förmå de kyrkotillhöriga att ta ställning i viss riktning är inte kyrkoledningens uppgift.

När Svenska kyrkans ledning med internationelle chefen Erik Lysén i spetsen gick ut med att man välkomnar regeringens erkännande av Palestina som stat resulterade det i en del kritik från de egna leden. En del ser det till och med som hets mot staten Israel när den allas ”apartheidstat”. Redan 2012 ställde sig Svenska kyrkan på det så kallade Kairosdokumentets sida, som är kritik av staten Israel författad av palestinska kristna. Man beslutade då bland annat om att uppmana regeringen att driva på för att Palestina ska upptas som fullvärdig medlem i FN och att Sverige skyndsamt ska lagstifta om ursprungsmärkning av israeliska bosättarprodukter i enlighet med EU:s direktiv.

Ledamoten Johanna Andersson (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK) från Göteborg kritiserade i sitt anförande att Svenska kyrkan, när den presenterar kairos-dokumenet på sin hemsida, hänvisar till vad hon kallar extrem litteratur. Hon citerade också den tyska evangeliska kyrkan som tagit avstånd från delar av  kairosdokumentet. Kyrkomötet valde dock att avslå motionen från två sverigedemokrater om att Svenska kyrkan borde inta en mer neutral hållning i konflikten Israel-Palestina.

”Det är lättare att få en kamel genom ett nålsöga än att få bifall för en motion i Kyrkomötet”, har det sagts. De som vet hur det brukar vara i Riksdag och kommuner blir inte förvånad.

En motion som återkommit vid en lång rad av kyrkomöten är förslaget att man skall kunna välja församling, att församlingstillhörigheten skall vara oberoende av var man bor. Även detta år avslogs denna motion. Den så kallade territorialprincipen anses vara av avgörande betydelse för folkkyrkans identitet. ”Man väljer inte sina bröder och systrar” är ett av argumenten. Det påminner om hur nationalister och patrioter kan argumentera beträffande landsmän.

Flera motioner ville att kyrkan skulle förstärka den kristna undervisningen, bland annat genom kurser av olika slag och genom en rejäl katekes för vuxna. Det finns flera sådana stabila läroböcker utgivna utomlands. Den katolska kyrkan har en internationell katekes som även översatts till svenska. Varför kan inte Svenska kyrkan prestera något liknande? Motionerna om förstärkt kristen undervisning avslogs.

Dialog istället för fördömelseringningar i kyrkklockor

Även de uppmärksammade och omdebatterade klockringningarna i samband med valmötena 2014 var uppe till debatt. Ett par motioner krävde en ordentlig reglering av kyrkans ringningar. Som det är i dag finns sed och tradition, men inga fastlagda normer. En ledamot undrade vad kyrkan egentligen vill; ”Föra oväsen tillsammans med antidemokrater som bekämpar yttrandefriheten? Göra reklam för de partier som har möten när man ringer? Eller har man återfallit till medeltiden, då man försökte skrämma bort trollen med kyrkklockor?” Talaren varnade för ”fördömelseringningar” och föreslog att kyrkan istället skall gå i dialog med människor och söka människan bakom ideologin. Varför väljer människor de partiet som en del inom kyrkan är rädda för? Biskop Brunnne i Stockholm togs som föredömligt exempel. Vid hennes riksdagspredikan 2010 lämnade en del nya riksdagsmän från SD kyrkan. Brunne tog ansvar för situationen och medverkade till att det ordnades en dialog mellan henne och Jimmie Åkesson någon månad senare. Den sändes i TV flera gånger. Resultatet av motionen var att Kyrkomötet beslöt att frågorna om ringningar skulle hanteras lokalt av stiftens biskopar.

Den som vill sätta sig in i detalj i kyrkomötet 2014 kan gå till nätsidan www.svenskakyrkan/kyrkomotet.se Här kan debatterna i samtliga frågor ses i play. Sidan är välstrukturerad och lätt att hitta på.

presidiet

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Inte alltid en klänning i vitt

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Läs även:

SVT:s nya asylbluff: ”Akbar lärde sig svenska på fyra månader”

SVT:s nya asylbluff: ”Akbar lärde sig svenska på fyra månader”

🟠 – Läs: har börjat lära sig språket efter nio år på bidrag i Sverige ”Från analfabet till läskunnig på fyra månader – Akbar knäckte läskoden i rekordfart”, berättade SVT i en solskenshistoria om ett ”unikt” afghanskt språkgeni i början av maj. Nya Tider kan nu avslöja att SVT lurat sina läsare. Akbar har i själva verket varit bosatt i Sverige sedan åtminstone 2015 utan att vare sig arbeta eller lära sig språket.

Efter tumultet i Gubbängen – vad har teatern för relationer med våldsvänstern?

Efter tumultet i Gubbängen – vad har teatern för relationer med våldsvänstern?

🟠 KULTUR Den 24 april blev ett vänsterradikalt möte i en teaterlokal i Gubbängen attackerat av maskerade män. Grundaren av terrorsekten AFA, Mathias Wåg, var inbjuden talare och blev angripen av inkräktarna. Riksdagens samtliga partiledare och etablerad media gick snabbt ut och fördömde attacken. Bland annat beskrevs den som ett hot mot demokratin. Men hur demokratisk är teatern i Gubbängen där mötet hölls egentligen, och vad är det ensemblen använder sin plattform till?

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.