Inströmningen i Tyskland sker via Österrike in i tyska delstaten Bayern som fått ta första stöten. Regeringen där är måttligt förtjust över den situation som skapats av förbundskansler Angela Merkels uttalande om att det inte finns någon övre gräns för asylinvandringen. Det tog inte många dagar innan den tyske inrikesministern Thomas de Maizière beslutade att införa temporära gränskontroller, något som Schengenavtalet om avskaffade inre gränser i EU tillåter i undantagsfall. Bayerska polisen avslöjade under de första kontrolldagarna mer än 30 människosmugglare. Deras bilar beslagtogs och de ställdes inför rätta, ett vanligt straff är 6-8 månaders fängelse.
Merkel i blåsväder
Merkel förklarade i början av migrantvågen att tyskarna skall vara glada att så många vill till Tyskland. ”Så har det verkligen inte alltid varit”, enligt Merkel. Hon har även uttryckt att Tyskland kommer att förändras av invandringen. Inlägget bidrog till en rad uttalanden om vilken ”Leitkultur” landet skall ha, det vill säga vilken kultur som skall vara den förebildliga och dominerande i Tyskland. Flera tunga tyska politiker; presidenten, socialdemokraternas ledare Gabriel och en rad andra, har trätt fram och betonat att den tyska grundlagen med dess grundläggande värden frihet, rättsstat, demokrati, jämställdhet och avståndstagande från antisemitism inte är förhandlingsbar.
Regeringschefen Horst Seehofer i Bayern (12 miljoner invånare) har vid flera tillfällen kritiserat Merkel och hävdat att hennes uttalanden att alla är välkomna till Tyskland var ett allvarligt felsteg. Hon hade dessutom åsidosatt en rad av EU:s regler. När Seehofers parti, den kristet-sociala unionen (CSU), det vill säga kristdemokraterna i Bayern, nyligen höll ett slutet internt rådslag inbjöds Ungerns regeringschef Viktor Orbán att delta. Inbjudan ses som en markering mot Merkel. Seehofer ser Viktor Orbán som en förebild som förtjänar stöd när han kräver att försvaret av EU:s yttre gräns och regler upprätthålls. ”Ungern skyddar Bayerns södra gräns”, enligt Seehofer.
Viktor Orbáns förslag
Vid mötet med CSU höll Viktor Orbán ett offentligt tal och framställde sex stycken förslag för att komma tillrätta med vad han kallar massinvandringsfenomenet. Enligt Orbáns första förslag skall Grekland överlämna skyddet av sin yttre gräns till de europeiska nationer som är beredda att skydda den polisiärt; vi skall skilja flyktingar från ekonomiska migranter på platser utanför Schengen-områdets gränser. På Europa-nivå skall vi komma överens om en lista över säkra länder och alla EU-länder och kandidatländer ses som säkra. Vad beträffar finansiering skall alla EU-stater öka sitt bidrag med en procent och reducera övriga utgifter med en procent. För varje procent kommer det enligt Orbán att ge tre miljarder Euro.
Vidare förslog Orbán att EU etablerar partnerskap med de länder utan vilka krisen inte kan hanteras. I detta sammanhang nämnde han Turkiet. Även relationen till Ryssland måste förnyas. Det sjätte förslaget som Orbán även tog upp vid ett besök i FN den efterföljande veckan, går ut på att det skapas ett globalt allokeringssystem och att hela världen engageras i hanterandet av denna migrationskris. ”Globala kvoter skall upprättas på grundval av samma logik som CDU föreslagit beträffande Europa.”