Casa Pounds högkvarter. Foto: Nya Tider

Fascismen gör återintåg i Italien

Med sociala aktiviteter och välfärdsprogram sprungna ur en allt mer ekonomiskt ansträngd arbetar- och medelklass etablerar organisationen CasaPound sig i allt fler städer och områden i Italien. Det som gjorde dem kända, den pågående ockupationen av ett bostadshus i centrala Rom, kom att bli startskottet på en fascistisk rörelse som i dag har tiotusentals medlemmar.

Modern fascism i Europa? Det som är otänkbart i de flesta av Europas länder är till synes fullt accepterat i Italien, där ingen höjer på ögonbrynen över bilder på Italiens auktoritäre ledare Benito Mussolini eller organisationer som ser sig representera en modern fascism. När Silvio Berlusconi var landets premiärminister år 2003, sade han att Mussolini var en välvillig härskare som inte kan jämföras med andra despoter, eftersom han ”aldrig dödade någon”.

En av de rörelser som tydligt inspireras av fascismen är CasaPound. Rörelsen står för en stark nationalstat som bildar ”en moralisk, politisk och ekonomisk enhet”, men pratar sällan om teoretiska ideologiska frågor, utan fokuserar i stället på att visa vad man menar genom praktiskt arbete. Nya Tiders utsända granskar här organisationen direkt från deras högborg i Rom.

”Den tredje vägen”

Cafébaren i centrala rom är snyggt inredd. Trendig men ändå hemtrevlig. Belägen mellan Roms centralstation Termini och flera av de mest populära turistattraktionerna är den välbesökt och även nu på morgonen sitter det ett flertal gäster utspridda. Hade vi inte fått veta det tidigare hade vi aldrig kunnat tro att det är en av flera som ägs av organisationen CasaPound.

Demonstrationssamling utanför Casa Pounds högkvarter. Foto: Nya Tider

 

Vid ett av de mindre borden möter vi upp en mångårig medlem i CasaPound och över en espresso börjar han berätta om organisationen. Man kallar sig sällan själva för fascister, även om man anser sig vara arvtagare till den klassiska fascismen. I stället pratar om den ”tredje vägen”, som varken är vänster eller höger, och som sätter nationen som en levande organism främst. En stark stat, av och för folket, definierade av deras italienska blod före deras medborgarskap.

Kritiker brukar ofta peka på att CasaPound inte är demokrater. CasaPound svarar att demokratin hittills varit ett hycklande spel, där den reella makten sitter hos storbanker och överstatliga institutioner. Man vill trots det ha kvar parlamentet, och sänka rösträttsåldern från 25 år till 18 år. Senaten däremot vill man byta ut mot en församling som representerar ”alla yrken och produktionskategorier” och starkt arbetarinflytande i företag – det senare nämns faktiskt redan i den italienska konstitutionen.

Rörelsen ställer upp till val med partiet CasaPound Italia (CPI). Politiken är en blandning av konservativa och samtidigt progressiva sociala åtaganden. Man är för kärnfamilj, att företag ska tvingas ta ett större socialt ansvar, man vill stoppa massinvandring och skapa en folkgemenskap med starka sociala skyddsnät som likväl kräver medborgarens lojalitet och arbete för staten. I skattefrågor vill de bland annat att den rika katolska kyrkan inte länge skall vara skattefri och att storföretag skall beskattas mer. De vill ha en större statlig kontroll över flera institutioner likt bankväsendet.

 

Casa Pounds symbol ovan ett segeraltare. Även om Casa Pound inte är religiöst finns det både katoliker och hedningar hos medlemmarna. För de senare är segeraltaret viktigt av religiösa skäl. Foto: Nya Tider

 

Mycket av deras politik rör arbetsmarknaden och bostadsbristen i Italien. Båda två är i nuläget problematiska trots en stark ekonomi. Ungdomsarbetslösheten i Rom ligger till exempel på hela 47 procent och över fem miljoner invånare lever i ”absolut fattigdom”. En grogrund för en organisation likt CasaPound med andra ord.

Politisk ambivalens som strategi

Samtidigt är det svårt att sätta fingret på vad de vill i alla frågor, något som återspeglar Mussolinis taktik, som bland annat sade: ”Vi tror inte på dogmatiska program… vi tillåter oss lyxen av att vara aristokratiska och demokratiska, konservativa och progressiva, reaktionära och revolutionära, legala och illegala.”

Till exempel har de trots sitt starka stöd till kärnfamiljen och som uttalade motståndare till Pridefestivaler ändå uttryckt sitt stöd för att homosexuella skall kunna gifta sig. Men inte i kyrkan.

– Vi bryr oss inte om homosexuella som sköter sig och är produktiva medborgare vill ingå giftermål. Det skadar ingen. Det betyder inte att vi vill att de skall sprida dekadens på våra gator, säger CasaPounds representant.

– Det viktigaste är trots allt vad människor gör för varandra, inte vad de gör i sin sängkammare.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den mystiska gravplatsen

🟠 HISTORIA Platsen där det ensamma järnkorset står är känd som Falks grav, men egentligen ligger rånmördaren Jonas Falk inte begravd där. Istället är det hans avrättningsplats som järnkorset vars inskription lyder ”FALK – 1855” markerar. Vad som gör denna plats till ett mysterium är blommorna. Varje sommar ligger nämligen färska blommor på Falks grav och trots kameraövervakning vet man fortfarande inte vem eller vilka som lägger dit dem.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!
Klicka här för att läsa om Betalrevolution

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.