En viktig och underhållande genomgång av ”PK-folket”

Etnologen och författaren Karl-Olov Arnstbergs två böcker om politiskt korrekta personer som dominerar svensk offentlighet redogör för dessa aktörers gärningar och utspel, samt inte minst varför de är förkastliga och hur de har kritiserats av andra röster. Det är en välbehövlig påminnelse om dessa personers påverkan genom åren, och texterna utgör en upplyftande, rolig och intressant läsning, menar Nya Tiders recensent Tobias Svensson. Köp boken här.

arl-Olov Arnstbergs PK-folket kan sägas fortsätta i samma anda som hans tidigare böcker PK-samhället och Godhetstyranniet, och avhandlar några av de personer från olika delar av etablissemanget som har styrt samhällsdebatten i den förljugna riktning som vi har vant oss vid sedan ett antal år. Eftersom genomgången blev mer omfattande än vad Arnstberg först föreställt sig, är den uppdelad i två volymer, en om männen och en om kvinnorna.

PK-folket är värde­grundstroende. De har frånsagt sig rätten att tänka själva och bilda egna uppfattningar i samhällsviktiga frågor.

De 25 män och 34 kvinnor som avhandlas kommer inte minst från den politiska och mediala världen, men här återfinns också andra personer som med hjälp av andra positioner gärna stämmer in i den politiskt korrekta kören, som ärkebiskop Antje Jackelén och kriminologen Jerzy Sarnecki. Vissa är sannolikt väl kända, eller snarare ökända, för den läsare som följer samhällsdebatten, medan andra lär vara nya bekantskaper av samma snitt.

Karl-Olov Arnstberg, författare och professor emeritus i etnologi, granskar de politiskt korrekta proffstyckarna. Foto: Nya Tider

 

Arnstberg skräder inte orden och döljer inte vad han känner inför de utvalda personerna. Hans egen sammanfattning av översikten lyder:
”Det är en rätt motbjudande samling av offentliga personer som presenteras. Det omdömet baseras inte på deras politiska preferenser utan på deras moraliska brister, obekymrade förhållningssätt till sanningen, okunnighet och, inte minst, den nöjda sadism med vilken de smädar sina politiska motståndare. PK-folket är värdegrundstroende. De har frånsagt sig rätten att tänka själva och bilda egna uppfattningar i samhällsviktiga frågor.”

Allteftersom man läser böckerna, där varje person har ett eget fristående kapitel, blir denna sammanfattande bild allt tydligare. I­bland ljuger dessa figurer medvetet, men ofta ser man en sorts kombination av okunnighet och obekymrat förhållningssätt till sanningen, där debattören i fråga väljer att inte ta del av information som motsäger den politiskt korrekta bild man vill förmedla. Arnstberg ger i varje kapitel flera exempel på vad personen har gjort och påstått, och sedan än fler exempel på när denne person har motbevisats och kritiserats.

I ett av bokens kanske mest intressanta kapitel, om historikern Dick Harrison, ges ett exempel där en egentligen kunnig person mot bättre vetande driver en politiskt korrekt linje. Arnstberg skriver inledningsvis att Harrison är ”såväl bred och djup i sina kunskaper”, men går sedan igenom hur historikern tar till alla möjliga knep och krumbukter för att påstå att Sverige aldrig har varit homogent och att invandring på sikt alltid har visat sig vara lönsam. Harrison vet troligen själv att han vilseleder och att påståendena är lätta att motbevisa, vilket också har gjorts, men väljer ändå att kasta all intellektuell hederlighet åt sidan för att vinna några karriärfrämjande poäng.

På den kvinnliga sidan finner vi förstås samma typ av aktörer. Anne Ramberg, fram till 2019 generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund, är en närmast självklar person att nämna i sammanhanget. Hon framför ständigt ”åsikter” som ligger helt i linje med etablissemangets, och det är tydligt att hon tycker att andra uppfattningar överhuvudtaget inte borde få framföras. Arnstbergs intryck är att hon inte tänker, inte på riktigt, och summerar hennes utspel:

”Genom henne talar makten, den svenska politiska och opinionsbildande nomenklaturan.”

I kapitlets sista stycke skriver han vidare:

”Anne Rambergs agerande och politiska ställningstaganden förtjänar en grundlig granskning. Hon är en person som har – eller skulle kunna ha – en klar uppfattning av hur invandrares kriminalitet drabbar Sverige. Det ligger alldeles uppenbart inte i hennes intresse. Hon vill eller kan inte förstå den systemkollaps som Sverige styr mot, förmodligen därför att hon i sitt överklassliv inte ens prövar tanken, att också hon kan drabbas.”

Böcker om Sveriges nuvarande tillstånd kan lätt bli deprimerande läsning, men en av de stora förtjänsterna med PK-folket är att den också är underhållande genom Arnstbergs formuleringar och oförsonliga kritik av de skildrade personerna. Om exempelvis den ökände ”historikern” Henrik Arnstad har författaren föga förvånande inte mycket gott att säga. Arnstberg menar att flera av de personer som kan ses som samhällsdestruktiva mycket väl kan vara trevliga som privatpersoner, men fortsätter:

”För Henrik Arnstad gäller emellertid inte detta. Jag måste erkänna att jag tycker direkt illa om Henrik Arnstad och beklagar att han i sitt efternamn i rad har samma fem första bokstäver som jag.”

Därefter återges en kommentar från nätforumet Flashback, där Arnstad jämförs med Mona Sahlin:

”Henrik är i mycket lik henne, samma arrogans och tvärsäkra uttalanden helt utan faktaunderlag. En käft som rör sig helt automatiskt och ut bubblar förvrängningar av fakta, rena lögner och sarkastiska påhopp på fienden (de som han kal­lar rasister eller nazister). Vi klarar oss utan dessa lögnare.”

De hårda omdömena är inte löst tyckande från författarens sida, utan bygger på personernas faktiska gärningar, som redovisas och visas upp i all sin förljugenhet. Ibland blir det några axplock, eftersom den berörda figuren har bjudit på så många utspel under flera år.

Böckerna är inte bara underhållande, utan ger läsaren också en välbehövlig påminnelse om hur mycket detta ”PK-folk” har synts genom åren och hur fult de har agerat. Det är också nyttigt att se att deras uttalanden hela tiden har motsagts, även om etablissemanget har försökt nonchalera och tysta dessa obekväma röster så gott man har kunnat. De båda böckerna PK-folket Männen och PK-folket Kvinnorna klär av de högljudda och lyfter fram de som borde höras desto mer, vilket gör texterna till upplyftande, rolig och intressant läsning.

Boken kan köpas här

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

BRÅ släpper ny rapport – våldtäkterna fortsätter öka

BRÅ släpper ny rapport – våldtäkterna fortsätter öka

🟠 INRIKES BRÅ har släppt en ny rapport som visar brottsutvecklingen under 2021. Rapporten visade på en minskning av den totala mängden anmälda brott med fem procent från 2020. Men samtidigt som kortbedrägerier, cykelstölder och klotter mot kollektivtrafik står för de största minskningarna ses samtidigt ökningar för allvarliga brott som våldtäkter.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Det hettar till i Janouchs roman

Det hettar till i Janouchs roman

🟠 BOKRECENSION Katerina Janouch har skrivit ett flertal romaner och andra böcker. Länge förekom hon i systemmedias sammanhang och blev ett begrepp i allmänna bokhandeln. När hon så började kritisera det rådande samhällsklimatet blev hon utfryst. Men hon gav inte upp utan använde sina talanger till att skildra det Sverige som regimen inte vill kännas vid. Med andra ord, hon blev dissident och samhällskritiker. År 2020 kom del ett i hennes samhällskritiska romanserie, Blodsådd. Nu kommer del två, Ingen kvinnas land. NyT har läst den.

Lars Bern: Covid-19 är toppen på den metabola pandemin

Lars Bern: Covid-19 är toppen på den metabola pandemin

🟠 BOKRECENSION Lars Bern är välkänd för Nya Tiders läsare som en viktig klimatdebattör, men också som en samvetsgrann kritiker av det medicinindustriella komplexet. Lars Bern håller kontinuerligt på med en slags metastudie om kost och så kallade ”vällevnadssjukdomar”. Det har resulterat i böckerna Den metabola pandemin (2018) i flera utgåvor och nu senast Coronan och den metabola pandemin (2021). Han menar att det finns enkla och billiga sätt att hålla sig frisk upp i hög ålder om man äter rätt och kompletterar med vitaminer, men att den globala livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin som styrs av snäva vinstintressen hellre vill ha oss feta och halvsjuka av näringsfattig industri­mat och hålla oss konstant beroende av symptom­dämpande läkemedel.

En god introduktion till politisk islam

En god introduktion till politisk islam

🟠 BOKRECENSION I dag kan ingen komma undan islam i Sverige. Islams bildförbud kan leda till att en känd svensk konstnär behöver personskydd dygnet runt. Människor kan spränga sig själva i luften på europeisk mark med hänvisning till islam. Islam finns mitt ibland oss; när jag vandrar omkring i Uppsala kan jag få syn på en påtaglig symbol för islam, nämligen den väldiga Uppsalamoskén.

Mörk inblick i ett land i förfall

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Klassisk vikingasaga i nyutgåva

Klassisk vikingasaga i nyutgåva

🟠 BOKRECENSION Vikingaberättelser med fornmedeltida ursprung – hur många sådana finns det egentligen? På rak arm kan man nämna legenderna om Ragnar Lodbrok och hans söner. Samt Egil Skal­lagrimssons saga, som har en del ”vikinga-DNA” i sig rent dramatiskt. Samt en del episoder i Snorres Nordiska konungasagor, såsom exempelvis slaget vid Svolder. I detta sammanhang, klassiska vikingaberättelser, får man inte glömma Jomsvikingasagan, som nu finns i nyutgåva. Detta är en praktiskt taget en hel vikingaroman med skeppsburna, fornnordiska fribytare i huvudrollen från början till slut.

Nyhetsdygnet

Det hettar till i Janouchs roman

🟠 BOKRECENSION Katerina Janouch har skrivit ett flertal romaner och andra böcker. Länge förekom hon i systemmedias sammanhang och blev ett begrepp i allmänna bokhandeln. När hon så började kritisera det rådande samhällsklimatet blev hon utfryst. Men hon gav inte upp utan använde sina talanger till att skildra det Sverige som regimen inte vill kännas vid. Med andra ord, hon blev dissident och samhällskritiker. År 2020 kom del ett i hennes samhällskritiska romanserie, Blodsådd. Nu kommer del två, Ingen kvinnas land. NyT har läst den.

En god introduktion till politisk islam

🟠 BOKRECENSION I dag kan ingen komma undan islam i Sverige. Islams bildförbud kan leda till att en känd svensk konstnär behöver personskydd dygnet runt. Människor kan spränga sig själva i luften på europeisk mark med hänvisning till islam. Islam finns mitt ibland oss; när jag vandrar omkring i Uppsala kan jag få syn på en påtaglig symbol för islam, nämligen den väldiga Uppsalamoskén.

Knutgubbarna flockas ännu när julen är slut

🟠 TRADITIONER Den trettonde januari dyker knutgubbarna upp. Det vet ni väl? Traditionen kan ses som en folklig tolkning av högtidlighållandet av helgonet Knut Lagard som mördades på 1100-talet. Men de här lokala figurerna bär knappast några likheter med helgon. Hyss och snasktiggeri är inte direkt himmelska tjänares fokusområden. Knutgubbar däremot fullkomligen frossar i sådant. Och grips inte av någon trendig förkylnings­panik, de nyttjar både masker och sprit.

Julgröt

🟠 Folktro och minnen Att äta gröt till jul är en tradition som går mycket långt tillbaka i tiden. Gröten får dock inte ätas upp på julaftonen då tomten ska ha sin portion. Under måltiden kan man rimma till gröten och den som får mandeln kan skatta sig lycklig.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Den mystiska och magiska katten

🟠 HISTORIA Vår älskade huskatt är ett minst sagt komplext ämne inom den gamla svenska folktron. Den troddes kunna göra ett barn till antingen mara eller varulv, troddes stå i förbund med trolltyg och påverka vädret. Att döda eller ens hata en katt gav otur och om en kvinna ville få en god make var det bäst för henne att hon var snäll mot huskatten.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.