Ministeriet för statssäkerhet (MSS) är Kinas säkerhetstjänst, i folkmun ”hemliga polisen”. De är CIA:s motsvarighet i Kina och de som krossade USA:s spionnätverk. MSS bedriver utländsk underrättelseverksamhet, kontraspionage och upprätthåller ”inre säkerhet” åt det kinesiska kommunistpartiet CCP. MSS är en av de största och mest hemlighetsfulla underrättelsetjänsterna i världen och har sitt huvudkontor i Haidian-distriktet i Peking, med mäktiga semiautonoma lokala högkvarter över hela Kina som håller folket i schack. Foto: Wiki/Shizhao

Dolt och dödligt spionkrig: Kinas kontraspionage krossade CIA:s spionnät för tio år sedan

UTRIKES
Den amerikanska spionorganisationen CIA förlorade sitt nätverk av informatörer och agenter i Kina för ett decennium sedan och har förgäves kämpat för att återuppbygga det. USA är därför blinda i Kina och har enligt Wall Street Journal, en tidning som agerar närmast som den djupa statens språkrör, ”ingen verklig insikt i det kinesiska ledarskapets planer”. Det förlamar Washingtons utrikespolitik. Kinas industrispionage mot Väst ökar medan USA och Väst halkar efter och inte längre vet hur långt före Kina ligger på flera områden. Nu storsatsar CIA med en enorm specialbudget på motsvarande en biljon kronor för att återbygga sin underrättelseinhämtningskapacitet, men Kinas orwellska och snabbt växande AI-styrda massövervakning gör spionage närmast omöjligt. Flera amerikanska soldater med kinesiskt påbrå har dömts för spioneri den senaste tiden. Samtidigt strömmar tiotusentals kinesiska män in i USA illegalt, varav många rekryteras till USA:s militär som erbjuder medborgarskap efter tjänstgöringsperioden. Kineser är allt från sjömän på hangarfartyg till tekniska specialister som ska avvärja hot från ”främmande makt”. Detta mycket allvarliga säkerhetshot talar dock inte politiker och systemmedia om.

I februari 2021 sade William Burns, då nyligen nominerad av Bidenadministrationen till posten som chef för den amerikanska hemliga underrättelsetjänsten CIA, att USA och CIA måste flytta fokus till Kina. Burns sade bland annat att han såg konkurrensen med Kina – och att motverka dess ”fientliga rovdriftiga” ledarskap – som nyckeln till USA:s nationella säkerhet. Mindre än en månad senare, den 19 mars, utsågs han till chef för CIA.

William Burns, 67, är en amerikansk karriärdiplomat och chef för Central Intelligence Agency (CIA) i Biden-administrationen sedan 19 mars 2021. Burns var ambassadör i Ryssland från 2005 till 2008. Han nominerades 2008 av president George W. Bush och bekräftades sedermera av senaten som ”karriärambassadör”, den högsta rangen i den amerikanska utrikestjänsten, motsvarande en fyrstjärnig general i den amerikanska militären. Befordran till den graden är sällsynta. Burns tjänstgjorde tidigare som USA:s biträdande utrikesminister från 2011 till 2014. Burns gick i pension från den amerikanska utrikestjänsten 2014, efter en 32-årig karriär. Från 2014 till 2021 var han ordförande för tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace, en ”fredsambassadör”, för den som vill tro det. Stillbild: CBS News

 

”Fokus” i dessa underrättelsesammanhang innebär att bygga infrastruktur i form av operationscentra och agentnätverk. I USA:s fall handlade det till stor del om att återupprätta den större förmåga med god underrättelseinhämtning man haft tidigare, innan fokus flyttades till bland annat Mellanöstern.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Kina anklagas för spioneri från Kuba

Kina anklagas för spioneri från Kuba

🟠 UTRIKES Efter att en nyhetsartikel hävdat att Kuba har gått med på att låta Kina bygga en övervakningsanläggning på ön, sade Kina i dag att anklagelserna var falska och man anklagade USA och media för att publicera vad man kallade ”inkonsekvent information”.

Den diplomatiska krisen mellan Kina och USA förvärras

Den diplomatiska krisen mellan Kina och USA förvärras

🟠 UTRIKES Söndagen den 26 februari meddelade den amerikanska affärstidningen The Wall Street Journal att det amerikanska energidepartementet nu betraktar teorin om en laboratorieläcka som ursprunget till Covid-19 som ”den mest troliga”. Det är en hypotes som länge betraktats som en konspirationsteori, men som nu verkar ha blivit rumsren. Nyheten har skapat diplomatiska spänningar mellan Washington och Peking.

Läs även:

Boeing: Ännu en visselblåsare dör plötsligt

Boeing: Ännu en visselblåsare dör plötsligt

🟠 UTRIKES Två månader efter dödsfallet av den tidigare Boeing-anställde John Barnett, som 2019 avslöjade att flygplanstillverkaren använde defekta delar i den ”framstressade" monteringen av sin 787 Dreamliner, har en annan visselblåsare dött av en ”plötslig sjukdom”. Joshua Dean, som fram till april 2023 arbetade för Spirit AeroSystems, en leverantör till Boeing, hade under 2022 uttryckt oro över hur tillverkningen av vissa 737 MAX-flygplan hade gått till. Flygplanstillverkarens ledning ska ha försökt ”minimera defekterna” och pressat de anställda att göra detsamma. Precis som John Barnett hade Joshua Dean också lämnat in en stämningsansökan mot Spirit AeroSystems.

Fransk veteranjournalist gör nedslag i sin unika och spännande karriär

Fransk veteranjournalist gör nedslag i sin unika och spännande karriär

🟠 Som ung datorjournalist fick han uppleva dataålderns begynnelse som helt omformade vår värld Den välrutinerade franske journalisten Pierre Jovanovic berättar om sin tid som datorjournalist när IBM var marknadsledande, datorer var stora som garderober och ikoner som Bill Gates och Steve Jobs var okända för allmänheten. Jovanovic har träffat och intervjuat Bill Gates många gånger, liksom mängder av andra kändisar som han tar upp i intervjun. Den franske veteranjournalisten berättar om varför svenska banker är lönsamma när deras europeiska konkurrenter inte är det och om Sveriges unika roll gällande negativ ränta och vad det har lett till. Avslutningsvis berättar han om den ekonomiska situationen i Libanon och inte minst Turkiet, där han även kommer med en del unika avslöjanden.

Fortsatt osäkerhet kring WHO:s pandemifördrag

Fortsatt osäkerhet kring WHO:s pandemifördrag

🟠 UTRIKES Den 27 maj samlas WHO för sin årliga parlamentariska session, och på agendan finns det pandemifördrag som planerats sedan 2020. Förhandlingarna har emellertid stött på patrull under våren och det börjar bli allt mer osäkert om något avtal kan antas – och i så fall med vilket innehåll. Nu samlas förhandlingsorganet en sista gång för att försöka få till stånd ett gemensamt förslag. Nya Tider reder ut de möjliga utfallen.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.