Bulgariens gränstull hackades av en kriminell liga, och när den greps hamnade Bitcoin för miljarder i den bulgariska polisens ägo. Foto: Nya Tider

Bulgarien sitter på en förmögenhet i Bitcoin, kan rasera hela marknaden

Efter ett tillslag mot en kriminell liga i våras beslagtog de bulgariska myndigheterna 213 519 Bitcoin. Eftersom värdet på Bitcoin stigit som en raket den senaste tiden har värdet på tillslaget mer än trettiodubblats och värderas nu till över 27 miljarder kronor. Om Bulgarien nu säljer av dessa kan de rasera hela marknaden för Bitcoin i ett slag.

Nyheten uppmärksammades i dag av sidan zerohedge.com och Nya Tider har lyckats få informationen bekräftad från ytterligare källor, bland annat SELEC, en internationell europeisk polismyndighet för de Sydöstra länderna i Europa.

Beslagtagna pengar. De fysiska sedlarna var dock inte det mest värdefulla. Foto: Bulgariens polis
Beslagtagna pengar. De fysiska sedlarna var dock inte det mest värdefulla. Foto: Bulgariens polis

Den 19 maj genomförde de bulgariska myndigheterna omfattande tillslag med hjälp av SELEC mot en internationell kriminell liga. Ligan hade specialiserat sig på cyberkriminalitet genom att hacka bulgariska datorsystem i tullen och transportnäringen för att på så sätt kunna kringgå att varor beskattades vid införsel i EU.

Genom att muta korrupta tulltjänstemän att installera virus kunde ligan ta kontrollen över vissa system i de angripna datorerna och få det att se ut som att transporter redan blivit kontrollerade och förtullade. Ligan, som bestod av bulgarer med kontakter till flera sydeuropeiska länder, kunde på så sätt skapa extremt fördelaktiga villkor för vissa företag som ville transportera varor från Asien genom Turkiet och vidare in i Europa.

SELEC:s egna dokument visar omfattningen av operationen: ”över ett hundra adresser, misstänkta personer och fordon”. Man beslagtog bland annat stora mängder kontanter samt avancerad teknisk utrustning och datorer, vilka användes vid den kriminella verksamheten.

Man grep till slut 23 personer, varav fem jobbade på den bulgariska tullmyndigheten.

Nu kommer vi till det verkligt intressanta. Hos de huvudmisstänkta hittade man och beslagtog även stora mängder av den elektroniska kryptovalutan Bitcoin. 213 519 stycken för att vara exakt. Redan det var en betydande summa motsvarande 723 miljoner svenska kronor.

Bitcoin har ökat i värde över 30 gånger sedan beslaget. Bild: Bitcoin
Bitcoin har ökat i värde över 30 gånger sedan beslaget. Bild: Bitcoin

 

Bitcoin har dock stigit i värde som en raket den senaste tiden, bland annat för att kryptovalutan accepterats av flera finansiella institutioner i USA. I april var en Bitcoin värd cirka 400 dollar, men i dag har den passerat 15 000 dollar, med toppar uppåt 17 00 dollar. Det betyder att beslagets värde ökat till häpnadsväckande motsvarande 27 miljarder svenska kronor. Som jämförelse var Bulgariens BNP 2016 cirka 444 miljarder svenska kronor.

Då valutan dessutom fluktuerar starkt från dag till dag i värde beroende på köp- och säljkurser och en viss osäkerhet kring valutan kan de bulgariska tillgångarna hoppa i värde med åtskilliga tiotalsmiljoner kronor timme till timme.

Bulgarisk gränsstation. Foto: Nya Tider
Bulgarisk gränsstation. Foto: Nya Tider

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Balkanrutten – porten till Europa

Balkanrutten – porten till Europa

🟠 – Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand berättar om sin resa till Bulgarien Under 2015 års asylkaos var det inte via centrala Medelhavet, utan den så kallade Balkanrutten, som de flesta invandrare kom in i Europa. Från Turkiet tar de sig sedan till Grekland eller Bulgarien, och vidare genom västra Balkan. Det exempellösa inflödet fick bulgarerna att bygga ett 26 mil långt gränsstängsel som nu bevakas av gränspoliser och militär. Trycket har sjunkit markant, men varje år lyckas tiotusentals fortfarande ta sig in i Europa. Hur är det möjligt? Och varför vill bulgarerna helst slippa den ökade närvaro av Frontex-personal som EU beslutat om? I detta reportage får ni följa med Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand och bulgariska parlamentariker till EU:s yttre gräns.

Läs även:

Påve Franciskus har dött

Påve Franciskus har dött

🟠 UTRIKES På morgonen den 21 april avled påve Franciskus. Han blev 88 år och fyra månader. Den 14 februari kom nyheten om att han insjuknat och fram till 23 mars vårdades han för dubbelsidig lunginflammation på Gemellisjukhuset, som ligger i Rom. Efter begravningen inleds konklaven under vilken en ny påve väljs.

DEI och mångfaldspolicy

DEI och mångfaldspolicy

🟠 UTRIKES Efter att Förenta staternas regering vänt sig mot DEI har det spridits stora mängder desinformation i systemmedierna. DEI eller mångfaldspolicy sägs utgöra ”svenska” och ”europeiska” värderingar som nu måste skyddas från amerikansk inblandning.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Nato, ett redskap för USA:s aggressioner

🟠 BOKRECENSION Om det var rätt av Sverige att gå med i Nato kommer vi kanske att veta någon gång långt in i framtiden. Men det är bra om vi förstår vad det är vi gått med i. Om du då bara lyssnar på den vanliga mainstream-mediapropagandan kommer du definitivt att bli lurad, det är ju deras hela affärsidé. Läs istället denna bok, den är snabbläst men innehåller en faktarik kritisk analys av världens överlägset starkaste militärallians.

Pietà

🟠 KULTUR Det italienska ordet pietà betyder medlidande. Man associerar det med den sörjande Maria med den döde Jesus i famnen. Sedan tidig medeltid finns det i konsten olika framställningar av den döde Jesus och hans mor. Den mest berömda bilden, en skulptur, är Michelangelo Buonarrotis (1475-1564) Pietà i vit marmor i Peterskyrkan i Rom.

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Den stora depressionen och andra världskriget

🟠 HISTORIA Den stora depressionen var en allvarlig global ekonomisk nedgång från 1929 till 1939, inte bara i USA utan hela världen. Perioden präglades av extremt hög arbetslöshet och fattigdom, drastiska minskningar av industriproduktion och internationell handel, samt omfattande bank- och företagskonkurser runt om i världen. Var fjärde amerikan var arbetslös och även högutbildade som läkare såg en inkomstförlust på uppemot 40 procent. Misären var så svår att den blev ett livslångt trauma för många ur den generationen.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.