Kommer Boris Johnson orka hela vägen? Foto: Stillbild Youtube

Brittisk EU-export tappade 40 procent efter Brexit

Den första månaden efter Brexits övergångsperiod har den tysk-brittiska handeln brutit samman totalt. Framtidsutsikterna ser heller inte rosiga ut. Endast den kraftiga utbyggnaden av offshore-vindenergi och stora statliga investeringar i sjukhus och trafikinfrastrukturprogram gör ön attraktiv även med tullgräns. Global Britain är den nya doktrinen.

Den tyska Industri och handelskammaren (DIHK) räknar med att tyska exportföretag ensamma måste lämna in runt tio miljoner tulldokument per år för sin brittiska export och det är ett merarbete som kommer att kosta dem 400 miljoner euro årligen. Den tyska motsvarigheten till SCB, Statistische Bundesamt redovisade efter den första månaden sedan slutförandet av Brexit (alltså Storbritanniens utträde ur EU:s tullunion efter övergångsperioden), att den tyska exporten till Storbritannien tappade 29 procent under årets första månad, i reda pengar 4,3 miljarder Euro.

Importen från Storbritannien till Tyskland minskade samtidigt med över hälften och reducerades med 56,2 procent till 1,6 miljarder euro. Den brittiska exporten till hela EU-området förlorade i januari hela 40,7 procent, en katastrof för landet. Den statistiska myndigheten i Storbritannien redovisade alla slags varor med undantag för handeln med vissa ädelmetaller. Även den brittiska importen från EU sjönk kraftigt med 28,8 procent.

Statistikmyndigheten förklarade att även coronapandemin hade belastat handeln och inte bara Brexit och tullregleringarna. Alla jämförelser skedde mot samma månader föregående år. Global Britain-strategin som innebär att flytta fokus från Europa till andra regioner och bygga en ekonomisk och militär världsordning på liberal värdegrund kostar på, mer om vad Global Britain innebär nedan.

Storbritannien lämnade EU den första januari 2020, men en övergångsperiod följde. Handels- och samarbetsavtalet som förhandlades stod däremot inte klart förrän i mitten av december, lagom till jul och trädde därefter i kraft genast den första januari i år. Avtalet medförde att tullavgifter och andra skatter inte tas ut på varor med ursprung i EU så som skulle varit fallet vid en så kallad ”hård brexit” utan avtal, men det medför åtskilliga förändringar för handeln, främst att varje frakt och vara som går över gränsen måste vara förtullad och dokumenterad.

Inte minst ursprungsbekräftelse är nog så viktigt. Minsta postpaket mellan ön och kontinenten fordrar handelsfakturor i tre exemplar på precis samma sätt som frakter till Ryssland, USA, Kina eller Australien. Företag måste skaffa sig ett Rex-nummer för ursprungsförsäkringar om de sänder värden över 6 000 Euro till Storbritannien. Svenska Tullverket förklarar att man till och med måste gå in och läsa i själva avtalstexten mellan EU och Storbritannien så att man får klarhet beträffande villkoren för hur ursprunget skall styrkas.

Vissa varor och produkter kräver ytterligare specialdokument eller tillstånd. Livsmedel och kemikalier är två stora varuområden där Storbritannien tydligast avser göra avsteg från EU-regler, därför försvåras handeln ytterligare på sikt. Brittiska varor blir i huvudsak jämställda med kinesiska eftersom Storbritannien inte gick med på att behålla EU-standarder och gemensamma regler inom miljö, arbetsrätt, förbjudna produkter eller vad gäller ekonomiska bidrag. EU stod för några år sedan för 44 procent av brittisk handel, medan BRICS-länderna endast uppgick till 8 procent. Sannolikt består proportionerna, men handeln sker med ökat byråkratiskt besvär och till ökande kostnader.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Godkännande av DCA bör ske enligt förfarandet för grundlagsändringar

Godkännande av DCA bör ske enligt förfarandet för grundlagsändringar

🟠 OPINION: ELSA WIDDING Riksdagen godkände anslutningen till Nato den 22 mars, men DCA-avtalet har ännu inte kommit upp till omröstning. Debattören Elsa Widding, oberoende riksdagsledamot, pekar på att allt fler kräver att anslutningen strider mot Sveriges grundlag och att riksdagens omröstning därmed måste genomföras enligt reglerna för grundlagsändringar: två beslut med ett riksdagsval emellan.

Läs även:

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

🟠 UTRIKES I höstas skakades Irlands politiker av våldsamma nationalistiska upplopp i protest mot flera grova brott som invandrare begått. Ilskan hos det irländska folket har fortsatt att vara hög, och tidigare i år vann folket en jordskredsseger mot etablissemanget i en folkomröstning som handlade om att stryka konservativa formuleringar från grundlagen.

Politiker döms till fängelse för skämtbilder – som andra spred

Politiker döms till fängelse för skämtbilder – som andra spred

🟠 UTRIKES Den belgiske politikern Dries Van Langenhove från Vlaams Belang har dömts till höga böter på 160 000 kronor och fängelse i ett år för ”hatbrott”. Hans civilrättsliga rättigheter dras dessutom in i tio år, vilket ska hindra honom från att ställa upp i framtida val. Detta efter att andra individer lagt upp ”rasistiska skämtbilder” i en chattgrupp han påstås ha startat.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.