LNA-konvoj rullar västerut mot huvudstaden Tripoli, efter att fått marschorder från fältmarskalk Haftar den 4 april. Infällt syns deras specialstyrka i en av deras egna propagandabilder. Genomgående är LNA bättre utrustade än GNA. Synligaste exemplet på det är de många tämligen moderna pansarbilar (infälld bild) som LNA har. Detta beror delvis på att de utländska uppbackarna av LNA varit mer benägna att bryta mot FN:s vapenembargo mot Libyen samt att västmakterna, som också tillhör vapenleverantörerna, blundat för vapenleveranserna. Stillbild: France24, Infälld stillbild: LNA Information Division

Blixtkrigsliknande offensiv i Libyen

Krigsherren Khalifa Haftar med maktbas i östra Libyen har beordrat sina styrkor att gå till offensiv västerut mot miliser lojala mot den FN-stödda enhetsregeringen i Tripoli, där delvis hårda strider har utkämpats främst söder om huvudstaden. De första dagarna såg blixtkrigsliknande framgångar för Haftar. Båda sidor stöds av utländska uppbackare och har satt in sina flygvapen mot varandra, vilket resulterat både i förluster på marken och i flygplan. Nya Tider sammanställer här första veckans strider av det nu uppblossande inbördeskriget.

Torsdagen den 4 april beordrade fältmarskalk Khalifa Haftar, överbefälhavaren för Libyska nationella armén (LNA), sina styrkor att avancera mot Tripoli. Operationen går under namnet Flood of Dignity (Flod av värdighet). Huvudstaden hålls av miliser lojala mot den FN-stödda Government of National Accord (GNA). Blixtoffensiven ledde till att LNA bara två dygn senare intagit flera städer och den internationella flygplatsen söder om Tripoli.

Fältmarskalk Khalifa Haftar, 75, är officerutbildad i Libyen, Egypten och Sovjetunionen. En libysk maktspelare i över fyra decennier. Haftar deltog i kuppen som förde Gaddafi till makten 1969 och var den som ledde de libyska styrkorna mot Israel i Oktober-/Jom kippurkriget 1973. Han ledde även Libyens krig (1978-1987) mot Tchad och tillfångatogs vid nederlaget 1987. Nya Tiders underrättelsekällor avslöjar för oss att han under fångenskapen kontaktades av CIA som erbjöd frigivning och amerikanskt medborgarskap mot att han kontaktade andra libyska generaler och skapade en grupp för att i framtiden störta Gaddafi. 1990 kunde han lämna Afrika för att bo och verka i USA. 1996 ledde Haftar en misslyckad kupp från bergen i östra Libyen. Han tvingades fly tillbaka till USA och bodde i delstaten Virginia fram till invasionen av Libyen 2011, där han spelade en avgörande roll. 2014 blev han befälhavare för ”Libyska armén”. Den mycket erfarne general Haftar betraktas som Libyens mest potente krigsherre efter att ha kämpat i Libyens samtliga krig samt med och mot nästan alla betydande fraktioner under inbördeskrigen sedan 2011.
Stillbild: iTele, maj 2016

 

Namn som bedrar

LNA heter egentligen Libyska arabiska armén, men kallas oftast Libyska nationella armén. Namnet bedrar dock, då den inte erkänns av den FN-stödda enhetsregeringen i Tripoli. Den grundades av den utlandstillsatta libyska regeringen efter det så kallade första libyska inbördeskriget (2011), eftersom Libyens tidigare nationella armé under dåvarande makthavare Muammar Gaddafi besegrades av väst- och gulfstödda sunniislamister och terrorister med hjälp av flygunderstöd från Nato och länder som Sverige.

Libyen kastades in i kaos och de utlandsstödda islamistmiliserna började strida inbördes. Det eskalerade 2014 då det libyska representanthuset i Tobruk, det lagstiftande organ som fältmarskalk Haftar och LNA är lojala mot, hävdade att de var den legitima regeringen i Libyen. Något de kunde göra för att de åtnjöt LNA:s och dess utländska uppbackares stöd. Det libyska representanthuset var internationellt erkänt fram till oktober 2015. Tidigt 2016 grundades den libyska enhetsregeringen GNA under premiärminister Fayez al-Sarraj. Detta skedde med stöd av FN och flera länder, däribland USA. Under 2017 och 2018 genomfördes flera misslyckade förhandlingar mellan de rivaliserande regeringarna i försök att bland annat få till val.

Den politiska utvecklingen och situationen i det krigshärjade landet är sedan 2011 mycket komplex, med inte sällan skiftande lojaliteter, men mycket förenklat så kämpar två huvudsidor mot varandra i det nu sedan 2014 pågående andra libyska inbördeskriget. Det är fältmarskalk Haftar och LNA med maktbas i östra Libyen, och kontroll över de södra delarna av landet, mot den FN-stödda libyska enhetsregeringen GNA med säte i Tripoli, och en mer begränsad maktbas i nordvästra Libyen.

Oheliga allianser och dubbla lojaliteter

Krigsherren Haftar och hans LNA med högkvarter i Benghazi i östra delen av Libyen är i praktiken den militära styrkan för det libyska representanthuset med säte i Tobruk, en hamnstad drygt 11 mil från gränsen till Egypten. Haftar har öppet stöd av grannlandet Egypten samt Frankrike och Ryssland. De stöds också av Förenade Arabemiraten och Saudiarabien, vilket bland annat kan ses av att konton i sociala media med känd koppling till gulfstaternas maktstrukturer varit mycket aktiva i april med att ge en positiv bild av Haftar och LNA. Några iakttagare har beskrivit denna mediakampanj från de två gulfstaterna som något helt nytt sett till hur storskalig och därmed samordnad den är.

GNA-milismän vaktar en vägspärr medan de väntar på de framryckande LNA-styrkorna. Utanför bild står polisbilar tillhörande inrikesdepartementet. GNA:s milismän är till skillnad från de nästan aldrig maskerade LNA-soldaterna utrusningsmässigt inte olika de utlandsstödda islamistterroristerna i Syrien. Många av GNA:s snabbinkallade milismän fick dock ta upp försvarspositioner i civila kläder (infälld bild).
Foto (t.v): Operation Volcano of Anger, Stillbild (t.h.): AFP

 

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

Irländare brände ned asylboende – dagen före öppning

🟠 UTRIKES I höstas skakades Irlands politiker av våldsamma nationalistiska upplopp i protest mot flera grova brott som invandrare begått. Ilskan hos det irländska folket har fortsatt att vara hög, och tidigare i år vann folket en jordskredsseger mot etablissemanget i en folkomröstning som handlade om att stryka konservativa formuleringar från grundlagen.

Politiker döms till fängelse för skämtbilder – som andra spred

Politiker döms till fängelse för skämtbilder – som andra spred

🟠 UTRIKES Den belgiske politikern Dries Van Langenhove från Vlaams Belang har dömts till höga böter på 160 000 kronor och fängelse i ett år för ”hatbrott”. Hans civilrättsliga rättigheter dras dessutom in i tio år, vilket ska hindra honom från att ställa upp i framtida val. Detta efter att andra individer lagt upp ”rasistiska skämtbilder” i en chattgrupp han påstås ha startat.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.