AFRICOM publicerade denna suddiga bild som "bevis" för rysk inblandning i Libyen. Foto: AFRICOM

Är de amerikanska ”bevisen” för ryska jaktplan i Libyen sanna eller falska?

Ett antal medier rapporterade att ryska MiG-29 och Su-24 hade skickats till fronten till Libyen från flygbasen Khmeimim i Syrien. Bevisen är dock högst vaga och många pekar nu på orimligheter i dessa beskyllningar.

Rapporterna om ryska jaktplan i Libyen, som snarare liknar en planerad mediekampanj, fick sin kulmen i ett uttalande från African Command of the US Armed Forces (AFRICOM). Organisationen publicerade informationen via sina officiella kanaler och sägs visa hur ryska luftstyrkor anländer till den libyska Al-Jufra-basen, som kontrolleras av Libyska nationella armén (LNA) och marskalk Khalifa Haftar.

”Ryska trupper anlände till Libyen från en bas i Ryssland. De fördes först till Syrien, där vi tror att de målades om i ett försök att dölja sitt ursprung”, enligt ett uttalande från AFRICOM.

De amerikanska militärerna menar att syftet med att föra över plan är ”att hjälpa ryskstödda legosoldater som agerar i Libyen för LNA:s räkning”. Bland bevisen finns bilder, publicerade av AFRICOM, av flygplan i luften och satellitbilder av Al-Jufra-basen, där närvaron av MiG-29 hade markerats.

Både ryska myndigheter och representanter för LNA dementerade AFRICOM:s uttalanden. Ändå hävdade AFRICOM:s kommendör Stephen Townsend att ”Ryssland har alltför länge fönekat graden av sin inblandning i den pågående libyska konflikten. Nu kan de inte längre förneka den.”

Men är bevisen från AFRICOM verkligen så övertygande? En närmare titt på dessa ”bevis” ökar snarare mängden legitima frågor.

Till att börja med är bilderna mycket oklara. Det är inte särskilt tydligt vilken typ av plan som syns på dessa bilder, för att inte tala om bilderna från Al-Jufra-basen, som snarare ser ut som tagna från ett videospel.

För det andra, berättar bilderna från AFRICOM ingenting om var och när dessa ska ha tagits. I själva verket är det bara några bilder av jaktplan i luften, utan någon förklaring av deras riktning eller datum. Samma sak gäller bilderna av det som ska vara ryska MiG-29 och Su-35. Inte heller där är det klart vilken bas som det föreställer eller var planen ska.

För det tredje, framstår AFRICOM:s uttalande om ommålning av plan för att dölja deras ursprung fullständigt bisarr för var och en som har den minsta kunskap om modern navigering och radarsystem. De är försedda med avancerad elektronik och identifieringssystem, som kan användas för att identifiera all militär utrustning. Så historier om ommålade plan kanske skulle övertyga de yngsta medlemmarna i en flygklubb för barn, men inte flygvapenexperter.

Det är intressant att notera att dessa uppgifter och bilder skapar tvivel även bland amerikanska medier. Framför allt har nyhetssidan The Drive ställt ett antal frågor om de ryska MiG-planen, som Moskva påstås ha sänt från Syrien till Libyen.

”Det är fortfarande oklart hur planen kunde flyga från Khmeimim-basen till Al-Jufra-basen, ett avstånd på nästan 210 mil. De flesta MiG-29, med undantag för de modifierade MiG-29KR och MiG-29SMT, kan inte tanka i luften.”

Naturligtvis bör anklagelser, särskilt när det handlar om så allvarliga ämnen som staters inblandning i andra staters konflikter, undersökas och kontrolleras noggrant. Det menade även den tyske parlamentsledamoten Stefan Keuter, som anser att ”en neutral undersökning av eventuell närvaro av ryska stridsflygplan i Libyen är nödvändig”.

Man bör också komma ihåg att ”bevisen” som publiceras av amerikanska myndigheter eller medier inte längre automatiskt kan sägas vara trovärdiga, efter tidigare fall av spridning av falska nyheter. Ett av de tydligaste exemplen var ett fantastiskt erkännande från BBC-producenten Riam Dalati i februari 2019, där han bekräftade att en video som sades visa ”barn drabbade av en kemisk attack”, var falsk. Ändå var just denna video anledningen till amerikanska attacker mot Syrien i april 2018.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Inte alltid en klänning i vitt

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Läs även:

Mordförsök mot Slovakiens premiärminister

Mordförsök mot Slovakiens premiärminister

🟠 UTRIKES Slovakiens premiärminister Robert Fico, 59, utsattes för ett mordförsök efter ett regeringsmöte idag. Det var när han lämnade Kulturhuset i staden Handlova, nordöst om Bratislava och gick fram för att skaka hand med väntande människor utanför avspärrningar som en ensam gärningsman öppnade eld.

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

🟠 – Men i Sverige är ”klimatet” den viktigaste valfrågan Den 6–9 juni hålls val till Europaparlamentet. Totalt 720 mandat ska fördelas varav 21 från Sverige. Opinionsmätningar tyder på att valets stora vinnare kommer att bli högern – och då i synnerhet den nationalistiska och EU-skeptiska högern som kommer att kräva mer inflytande. Den troliga utvecklingen är enligt flera bedömare en ”skarp högersväng” – men om det blir några verkliga politiska förändringar är svårt att förutse. Nya Tider tar en titt på EU-valet och de svenska politiska partier som ställer upp i det.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Inte alltid en klänning i vitt

🟠 HISTORIA Idag är det självklarhet att bära en vit klänning när man gifter sig, men så har det inte alltid varit. Faktum är att det var först på 1800-talet som vit färg på brudklänningen började bli vanligt. Här i Sverige dröjde det dock till sekelskiftet 1900 innan den vita brudklänningen överhuvudtaget började konkurrera ut den svarta bland vanligt folk.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.