Rikssalen i Stockholms slott. Denna sal var efter 1755 platsen för de fyra ständernas sammankomster.

Friheten att skriva och trycka – Svenska tryckfrihetsförordningen firar 250 år och möter nya utmaningar

”Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den.” Dessa ord tillskrivs (felaktigt) den franske upplysningsfilosofen Voltaire (1694-1778) som 1717 låstes in i fängelset Bastiljen efter att ha kritiserat Ludvig XV i en dikt och fördrevs från Paris för sina skrifter – inte minst för sin häftiga kritik mot religionen. De här orden kan läsas som tryckfrihetens grund och ett viktigt steg för denna frihet togs i Sverige 1766 – i år för 250 år sedan – då tryckfrihetsförordningen infördes.

Bokmässan i Göteborg hade yttrandefriheten som tema i år, då Tryckfrihetsförordningen fyller 250 år. En svår men nödvändig rättighet, skrev man. Det visade sig dock svårt för Bokmässan att själv leva upp till de principer man precis hyllat. När upprörda vänsterjournalister började klaga dröjde det bara två dagar innan man portade Nya Tider, och det var först på juristernas inrådan man efter många om och men lät nyhetstidningen ställa ut. Så hur gick det egentligen till när tryckfrihetsförordningen infördes och vad betyder den?

Citat urholkat precis som lagen

Det berömda citatet i ingressen brukar tillskrivas Voltaire, men kommer egentligen från författaren Evelyn Beatrice Hall som införde det i en biografi om Voltaire år 1906. Voltaire själv visade sig mind­re förtjust i yttrandefrihet när det gällde en annan stor upplysnings­filosof, Rousseau, som han avskydde. Denne menade att Voltaire orkestrerat förföljelser av honom och till och med ville se honom avrättad.

atelier_de_nicolas_de_largilliere_portrait_de_voltaire_detail_musee_carnavalet_-002_300x338_tn
Voltaire, som hamnade i fängelset Bastiljen för en dikt om Ludvig XV, förespråkade tryckfrihet och hans tankar fick ett stort genomslag i upplysningstidens Europa – inte minst i Sverige.

Sverige tog intryck av upplysningsidéerna från England och Frankrike. Den 2 december 1766 trycktes Kongl. Maj:ts Nådige Förordning, Angående Skrif- och Tryck-friheten. Så löd den officiella, samtida titeln på den första grundlagen om tryckfrihet i Sverige som förbjöd censur – den första i världen. Anledningen till att tryckfrihetsfrågan blev aktuell var att riksdagen ville utkräva ansvar av dem som dragit in Sverige i sjuårskriget, som utkämpades mellan 1756-63, genom att låta trycka de rådsprotokoll som var relevanta för det kriget – handlingar som då, i likhet med riksdagens och kollegiernas protokoll, var hemliga.

I augusti 1766 kom arbetet med den här reformen igång på allvar när ett utkast till förordningen togs fram av tryckfrihetsutskottet för att granskas av Stora deputationen. Förordningen godtogs den hösten genom en omröstning. Prästerna, borgarna och bönderna röstade för, medan adeln motsatte sig § 11 som innebar att ständerna skulle bli tvungna att avrapportera till riksdagen från landshövdingar, kollegier, etc om vad som hänt och blivit gjort inom det egna ansvarsområdet. Dock röstade majoriteten för och så antogs Sveriges första grundlag om tryckfrihet.

Tryckfrihetens begränsningar

En mycket omtvistad fråga under Stora deputationen 1766 var frågan om den teologiska censuren och huruvida den skulle upphävas eller inte. Det tycks dock ha beslutats att den skulle finnas kvar då det står att läsa i tryckfrihetsförordningens § 1: ”Ingen ware tillåtit något skrifwa eller genom trycket utgifwa, som strider emot Wår rätta Tros bekännelse och then rena Evangeliska Läran”. Det här innebar att ingenting som stred emot kyrkan och dess lära fick skrivas och tryckas. Den som ändå gjorde det skulle straffas med att betala trehundra daler silvermynt i böter. Skrifter fick inte heller innehålla ”smädelse emot Gud”.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Läs även:

Bävern – Den makalöse byggmästaren

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Sagerska palatset

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Kulturell idioti

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Naturreservat – Vår värdefulla natur

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Nazist- och misshandelsanklagelser mot Marilyn Manson

Överklagan och nya bevis

🟠 KULTUR Det händelserika fallet Brian Warner (Marilyn Manson) vs Evan Rachel Wood et al har tagit några turer under sommaren. I juli avfärdade appellationsdomstolen i Kalifornien Warners överklagan av anti-SLAPP domen som innebar att en stor del av hans förtalsanmälan mot Evan Rachel Wood och Illma Gore kastades ut av högsta domstolen. Sedan 16 augusti är dock överklagan tillbaka på bordet. Samtidigt utreder distriktsåklagaren nya bevis i brottsutredningen av Warner.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.