Attac är en rörelse som bildades 1998. Liksom resten av vänstern var den antiglobalistisk och liksom en stor del av vänstern positivt inställd till våld. Allt eftersom åren gått har vänstergrupp efter vänstergrupp slutit upp bakom globalisterna. Det enda de i dag har gemensamt med Attac, som fortfarande står på barrikaderna mot globalismen, är våldsförhärligandet. Foto: Attac

Varför har vänstern blivit globalister?

Hur kommer det sig att alla vänster­-rörelser, som tidigare stod på svenska arbetares sida och kritiserade de överstatliga marknads­aktörerna, plötsligt hamnat i knäet på globalisterna? Veckans debattör Stefan Torssell menar att han själv inte rört sig åsiktsmässigt en tum sedan 1980-talet, men att hela den politiska skalan förskjutits omkring honom.

En av mina husgudar är Pierre Bourdieu. Han var en bondson från södra Frankrike som blev professor i sociologi vid Sorbonne och en av 1900-talets superintellektuella. Han forskade på den franska kultureliten: vad de åt, läste, hur de bodde och hur de ändrade argument alltefter personliga framgångar.

Så läser jag Morpheus blogg på nätet. ”Minns några ännu Attac?” frågar Morpheus. Attac var en antiglobal vänsterrörelse som hade sina rötter i Frankrike. En av dem som beskrev Attac och även var löst knuten till dem var denne Pierre Bourdieu. Jag var en av de första i Sverige som började läsa Pierre Bourdieu under 1980-talet, men jag är inte sociolog och måste erkänna att hans texter var krångliga. Jag nöjde mig med andras slutsatser efter att som sjöman ha suttit långa nätter med hans böcker när jag övervakat lastning och lossning i olika hamnar. Nattetid kan det vara långt mellan containrarna i en del länder.

När Attac bildades 1998 blev jag snabbt skeptisk, trots att jag sympatiserade med de antiglobala målen. Organisationen tillämpade våld och skadegörelse som politisk metod. Sådant slutar bara med elände. Det går en röd tråd från 1960-talets vänster, som försökte liera sig med den nationellt sinnade arbetarklassen, till Attac på 2000-talet, som var emot den liberala globaliseringen. Vänstern hade starka nationalistiska drag.

Jag minns att jag var hemma på ett ”party” hos en kulturmarxist på Södermalm några år in på 2000-talet tillsammans med ett femtiotal andra. Hyllorna var fyllda av böcker och kartonger. Orden Attac och Expo var textat på en del kartonger. Jag var antiglobal och icke-marxist och stod där med ett glas i min hand och funderade på vilka mörka skrymslen dessa fina kulturmänniskor bar inom sig. Bakom kulturfernissan visar de en förkärlek för våld och aggressioner och hyllar förstörelse.

Under 1980-talet befann jag mig på samma antiglobala planhalva som Vänsterpartiet kommunisterna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centern, Kristdemokraterna, men även Sveriges Radio och Televisionen samt Svenska Dagbladet. Under 1990-talet prenumererade jag på Svenska Dagbladet. Några utpräglat nationella rörelser fanns inte. På Morpheus blogg är dessa politiska strömningar skildrade.

Men så var det som om någon startat en fläkt. Sakta fladdrade den ena rörelsen efter den andra över till globaliseringssidan. I början av 1990-talet trädde Sverigedemokraterna in på ett nästan uttömt nationellt fält och 1998 kom Attac, men för övrigt var det glest på antiglobaliseringssidan. Varvtalet på fläkten ökade och även Attac försvann. Kultureliten, hela journalistkåren och sju politiska partier hade blåst över till globaliseringssidan och trängdes med Nato, EU, det globala bankväsendet, storkapitalet, det internationella redarkapitalet med bekvämlighetsflaggade fartyg (som är kapitalismens allra värsta form med slavliknande villkor för sjömän).

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Läs även:

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.