Årtalet för Olof Eriksson Skötkonungs dop har de lärde tvistat om. Så brukar det vara. Innan vi går vidare ska vi bekanta oss lite med Olofs far Erik Segersäll, cirka 970 -995. Han var inte alls främmande för kristendomen och lät döpa sig i Danmark. När det gällde kontakten med andra länder var det bäst om alla var kristna. En hednisk kung stod inte högt i kurs.
I Danmark hade kung Harald Blåtand år 980 rest ett monument där det stod skrivet att han hade gjort danskarna kristna. Tyskland och Ryssland hade blivit kristna tidigare. Kyrkan och den kristna tron var en politisk maktfaktor och en stark mission utgick ifrån ärkestiftet Hamburg-Bremen. Det första stiftet i Sverige blev Skara stift med biskop Thurgot (1013 – 1030) som inrättades av Olof Eriksson Skötkonung. Biskop Thurgot lyckades vinna både Väster- och Östergötland för kristendomen. Både Danmark och Norge bidrog till missionen i Sverige och många svenskar som färdats på handelsvägar i väst, öst och söder hade omvänt sig till kristendomen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.