Tyska SPD kraschar i Sachsen och får endast 7,7 procent. Det måste vara väljarna som är odemokratiska, hävdas i en ny SPD-anknuten studie. Martin Schulz (mitten) avgick förra året efter ett kortare inhopp på partiledarposten, och turbulensen i partitoppen har därefter fortsatt. Foto: Kay Nietfeld/dpa

Misstror väljarna demokratin eller politikerna?

Enligt författarna till en tysk socialdemokratisk rapport har väljarna mist förtroendet för demokratin. Men det visar sig att det är precis tvärtom, folket vill ha mer demokrati – gärna direktdemokrati, men menar att det politikerna som har svikit demokratin.

Friedrich Ebert-stiftelsen publicerade i augusti en studie enligt vilken en majoritet av tyskarna saknar förtroende för demokratin. I forna Östtyskland är situationen värst, där två tredjedelar uppger att de inte tror på demokratin och de politiska beslutsprocesserna. I den västra delen är det ”bara” hälften.

Studien, med titeln ”Förtroende för demokrati – Hur nöjda är människorna i Tyskland med regering, stat och politik?”, har skapat debatt i Tyskland, i synnerhet som delstatsvalen i Sachsen och Brandenburg närmade sig, båda i forna DDR. Debattörer var snabba med att beskylla Alternativ för Tyskland för att piska upp auktoritära stämningar och misskreditera det demokratiska systemet.

Det visar sig dock när man tittar närmare på studien att så inte alls är fallet. Det de tillfrågade svarar i telefonintervjuerna, är att de vill vara mer delaktiga i den politiska processen och inte bara rösta i val en gång med några års mellanrum.

Sin kritik riktar de nästan uteslutande mot partierna i Bundestag och deras företrädare. Speciellt vill de ha direktdemokrati, troligen för att politikerna inte som i dag ska kunna ignorera folkviljan. Detta har framkommit tack vare en tysk journalist på den ryska nyhetsbyrån Sputnik, som gått igenom studien.

Författarna till studien går inte vidare in på detta, men det är uppenbart att väljarna vill ha mer demokrati, inte mindre, och menar att det är politikerna som undergrävt det demokratiska parlamentariska systemet genom att visa förakt för sitt eget folk och nonchalera dess vilja. På punkt efter punkt går politikerna emot folkviljan.

Vi känner igen det från Sverige. Medan en majoritet av väljarna vill ha en restriktivare invandringspolitik, hårdare straff och tuffare tag mot brottslingar, en skola med ordning och reda och så vidare, så gör politikerna precis tvärtom.

Till saken hör att Friedrich Ebert-stiftelsen står det socialdemokratiska partiet SPD nära. Uppenbarligen har väljarna inte svarat så som regeringspartiet tänkt sig, och därför måste olika debattörer förvrida och medvetet misstolka resultatet, till att det handlar om totalitära tendenser underblåsta av ”högerextremister”, när det i själva verket är SPD och de andra etablerade partierna som svikit sitt förtroende och uppdrag.

Intressant är också att tyskarna i ordet demokrati lägger mer än bara en beslutsprocess. Det handlar för dem också om att den demokratiska staten ska verka för social rättvisa. Man konstaterar i rapporten att detta inte är unikt för Tyskland. I Social Survey från 2013 visade det sig att minst hälften av européerna associerar social rättvisa med begreppet demokrati. Eller som författarna till studien sammanfattar:

”Dessa respondenter förväntar sig därför att demokratier minskar inkomstskillnaderna mellan rika och fattiga.”

Det låter misstänkt likt den svenska folkhemstanken, som Socialdemokraterna fullständigt övergett. Den idé som ser na­tionen som en familj där man ska ta hand om varandra, något som i dag bara nationalister fortsatt fö­reträder. Också på denna punkt har de gamla partierna svikit genom att istället gå storföretagens ärenden på folkets bekostnad. Undersökningen visar tydligt att väljarna inte är så blinda för detta som makthavarna kanske trodde.

I veckans nummer berättar Daniel Rondslätt om att delstatsvalen i Sachsen och Brandenburg bekräftade SPD:s farhågor. I synnerhet i Sachsen straffade väljarna det socialdemokratiska partiet som fullständigt havererade och hamnade på 7,7 procent. Samtidigt nästan tredubblade Alternativ för Tyskland sitt stöd till 28 procent.

SPD försöker hitta anledningar till att väljarna slutat rösta på dem och bortförklarar det med att det måste vara väljarna det är fel på. De har ”blivit odemokratiska” genom att rösta på ett ”odemokratiskt parti”. SPD vägrar att erkänna att väljarna i själva verket ser dem och de andra maktfullkomliga partierna som det största hotet mot demokratin i dag.

Socialdemokraters och alla andra väst­europeiska etablissemangspartiers totala brist på självinsikt och illa dolda förakt för de folk de påstår sig företräda kommer bli deras undergång, en process som nu med kraft börjat dra igång och inte bara i Tyskland.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Läs även:

Godkännande av DCA bör ske enligt förfarandet för grundlagsändringar

Godkännande av DCA bör ske enligt förfarandet för grundlagsändringar

🟠 OPINION: ELSA WIDDING Riksdagen godkände anslutningen till Nato den 22 mars, men DCA-avtalet har ännu inte kommit upp till omröstning. Debattören Elsa Widding, oberoende riksdagsledamot, pekar på att allt fler kräver att anslutningen strider mot Sveriges grundlag och att riksdagens omröstning därmed måste genomföras enligt reglerna för grundlagsändringar: två beslut med ett riksdagsval emellan.

Wokekapitalismen

Wokekapitalismen

🟠 OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG Varför omfamnar storfinansen wokeideologin? Kapitalisterna är av självklara orsaker fientliga till socialism, men de omger sig gärna med transor och etniska minoriteter samtidigt som de basunerar ut att vithet är ondska och att vi alla kommer att dö av varmare klimat. Varför? Debattör Karl-Olov Arnstberg förklarar hur woke och kapitalisterna hamnade i samma säng.

Bevare oss för opportunister

Bevare oss för opportunister

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Samhällsdebatten har förändrats radikalt. Det som var otänkbart att vädra offentligt för några år sedan, till exempel folkutbyte, är nu en fråga som debatteras i dagstidningarna. Det har gjort att även SD vågat tuffa till retoriken. För att hålla tempot uppe är det dock av vikt att inte lyfta fram opportunister och kappvändare som sviker när det gäller.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.