I juli 1648 drabbades den böhmiska styrka som var stationerad i Prag och leddes av fältmarskalk Rudolf von Colloredo av en brutal överraskning när den svenska armén, ledd av Hans Christoph von Königsmarck, obemärkt lyckades ta sig in på insidan av försvarsmuren. En av kejsarens officerare, Arnošt von Ottowald, hade låtit sig mutas och ledde in svenskarna genom en obevakad ingång. För sina tjänster blev han adlad av svenskarna.
Det dröjde inte länge förrän västra stadsdelen intagits av svenskarna. Detta blev början på våldsamma stridigheter, men svenskarna lyckades aldrig erövra östra delen av Prag, inte ens när Karl Gustaf av Pfalz-Zweibrücken (som sex år senare blev kung av Sverige) anlände i september med förstärkning, på grund av den böhmiska styrkans tappra, osvikliga motstånd.
Då svenskarna misslyckades erövra hela Prag beslöt de sig för att plundra staden istället. Värdefulla böcker som Silverbibeln och Djävulsbibeln togs, men även målningar, skulpturer och lejonet de hittat i kejsarens zoologiska trädgård blev en del av krigsbytet.
Hur de kunde komma på idén att ta med sig ett lejon, som dessutom lär ha varit fullvuxet, till Sverige är en gåta, men då lejonet trots allt betraktas som djurens konung är det möjligt att de ansåg att det skulle vara en passande gåva till deras drottning. Enligt Stockholms historia under 750 år, som är skriven av Lars Ericson, ska det ha varit ”en ganska gammal och luggsliten representant för djurens konung” som anlände till Stockholms slott i maj 1649 och placerades i en bur i slottets östra ände.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.