I filmklippet, som togs i slutet av augusti i år i Kohgiluyeh och Boyer-Ahmad provinsen i Iran, ses en liten flicka sitta i traditionell brudklädsel vid sidan om en vuxen man samtidigt som de är omgivna av familj. Flickan är bara elva år gammal, mannen, som är hennes kusin, är 22 och de är i färd att vigas av en muslimsk präst, en mulla. Priset för barnbruden är satt till ”14 guldmynt och 50 miljoner tomans”, motsvarande runt 90 000 kronor i brudgåva.
Mullan frågar flickan:
– Fatima, går du med på att gifta dig med Milad Jashani?
Varvid flickan svarar:
– Med mina föräldrars tillåtelse, ja.
Filmklippet, som publicerats av France24, ger en ovanlig inblick i ett av de runt 40 000 barngiftermål som sker i Iran varje år. Den muslimska sedvanan med barngiftermål har stöd av deras religion men är kritiserad internationellt samtidigt som inhemsk lagstiftning försöker begränsa omfattningen.
Delad uppfattning i Iran om barngiftermål
Politiska reformister och aktivister har länge kämpat för att ändra på den iranska lagstiftningen gällande barnäktenskap för att återgå till lagstiftningen man hade innan den islamska revolutionen. Då var åldersgränsen för giftermål 18 för pojkar och 15 år för flickor. I de större städerna är barnäktenskap allt mer ovanliga i modern tid och när filmklippet uppmärksammats i statlig television den 1 september ledde det till en stor upprördhet hos även kända politiker som uttalade sig. Den iranska vicepresidenten för departementet för Kvinnor och Familjer skrev på sociala medier att hon skulle följa upp ärendet personligen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.