Åsnens nationalpark är en vacker insjöskärgård med hundratals öar, där några varit permanent bebodda, som Bergön. Att Åsnen är en flikig sjö med många uddar och vikar, gör den extra intressant för en båt- eller kanottur.

Stora sjöriket i Småland

Till Åsnen kommer vatten från bland annat sjön Salen i norr, och i söder sker avrinningen via Mörrumsån mot havet. Över Åsnen från Huseby bruk i norr och järnbruket i Torne gick den så kal­la­de Holländervägen, där lastbåtar fraktade gods till och från bruken och Karlshamn. Kyrkor fanns (och finns) i Skatelöv, Kalvsvik, Jät och Urshult, och dit kunde besökarna åka med rodda kyrkbåtar. Under 1800-talet byggdes flera broar till öarna Sikö, Hössö, Borgö och Vemboö.

I sjön finns 20 fiskarter, som abborre, gädda, sik, gös och brax.

Gammal skog och rik fauna och flora gjorde att det bildats tio naturreservat – Ekefors, Grytö, Agnäs, Torne Bokskog och Långö är några – för att till exempel bevara områden med urskogskaraktär. Några av dessa har nu förts in under den nybildade Åsnens nationalpark.

I Sverige finns 30 nationalparker. År 2018 bildades alltså den senaste, som bara omfattar delar av sjön Åsnen. Åsnens nationalpark har en yta på 1 868 hektar eller 19 kvadratkilometer av sjöns vatten, stränder och öar, mot Åsnens totalt 63 kvadratkilometer. Nationalparken är en blandning av gammal skog, bergknallar och odlingsmark med barrskog, lövskog, blandskog och myrmarker.

Trollberget finns vid den västra entrén. Där finns stora klippblock som bildar grottliknande utrymmen, som särskilt barnen tycker om att utforska.

 

För den som inte har båt eller kanot finns huvudsakligen två infarter eller startpunkter: Trollberget i väster och Sunnabron i nordost. Vid Trollberget finns Sveriges största gran i början på den svårvand­rade leden på 2,5 km. I berget finns stora sprickor och klyftor, som bildar grottliknande utrymmen och kul för barnen att utforska. Myten säger att i Trollberget ska finnas en stor sal full med guld och silver. Den som hittar den kommer enligt sägnen att bli rik. Informationstavlor berättar om parken, men inte var man hittar guldet.

Åsnen består av hundratals stora och små öar, där en del varit bebodda av bönder. På den största ön, Bergön, finns fortfarande en gammal gård öppen för besökare. Där kan man lära sig hur det var att leva av det ön och fisket gav. I historien finns flera dramatiska berättelser om livet på öarna. Getnön är en av dessa, där fornlämningar, som stenrösen, visar att det bodde människor där för 8 000 år sedan. Under bronsåldern (1500 f.kr – 500 e.kr) fanns en bofast bondebefolkning på ön. Under orostider, som vikingatiden, var det bättre skydd att bo på en ö.

Gården på Getnö har sin dramatiska historia. På 1300-talet ägdes den av riddare Håkan Läma. Han hamnade i onåd och dömdes till döden, miste huvudet och gården, som togs över av biskopen i Växjö. Under 1500-talet var gården åter privatägd av Måns Olsson. På Gustav Vasas tid beskylldes Olsson för smuggling över gränsen till Danmark och dömdes också han till döden. Gustav Vasa tog hand om gården, som sedan var frälsegård i 250 år.

Bara den centrala delen av Åsnen ingår i nationalparken. Ska man bada bör man söka sig till sandstränder. Sjön är i övrigt stenig och
så att säga svårbadad.

 

I sjön finns 20 fiskarter, som abborre, gädda, sik, gös och brax. Vid stränderna hittar man allehanda småkryp och ett rikt fågelliv. Man kan se fiskgjusen dyka ner och fånga en fisk och höra storlommens urtida rop rulla över sjön en tidig morgon då dimmorna sveper över den blanka, svarta vattenytan och ger intryck av något trolskt. Havsörn häckar också här.

Värendsleden är en 120 km lång kanotled som går genom sjön från norr till söder eller omvänt. Utmed leden finns iordningställda campingställen, och större campingplatser finns i Torne, Halevik, Getön, Igelön, Bosgård, Blidningsholm och Norraryd. Båtar och kanoter kan hyras på Getön, vid Torne, Norraryd och Urshult.

Den gamla banvallen i väster är nu cykelled. And­ra cykelleder är Åsnen runt, Fjordrundan, Kronobergstrampen och Sydostleden. Övernattning finns i Blidingsholm, Ekhangen, Kobacken, Norraryd, Tofta hult och Urshult. Vid den norra entrén Sunnabron finns på halvön Bjurkärr mera lättvand­rade leder, viket är att rekommendera för den som inte vill hoppa över stock och sten.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Kulturell idioti

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Naturreservat – Vår värdefulla natur

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Nazist- och misshandelsanklagelser mot Marilyn Manson

Överklagan och nya bevis

🟠 KULTUR Det händelserika fallet Brian Warner (Marilyn Manson) vs Evan Rachel Wood et al har tagit några turer under sommaren. I juli avfärdade appellationsdomstolen i Kalifornien Warners överklagan av anti-SLAPP domen som innebar att en stor del av hans förtalsanmälan mot Evan Rachel Wood och Illma Gore kastades ut av högsta domstolen. Sedan 16 augusti är dock överklagan tillbaka på bordet. Samtidigt utreder distriktsåklagaren nya bevis i brottsutredningen av Warner.

Biblioteken – En mångsidig historia

Biblioteken – En mångsidig historia

🟠 En bekant till mig bodde under nästan två års tid i Nordnorge. En fantastisk plats men vintern var mörk, lång och kall med magnifika norrsken som lyste upp himlavalvet. Vi skrev till varandra och jag frågade henne hur det var att bo så långt norrut. Det är inte något tätbefolkat område direkt. Hon svarade att det gick bra eftersom det fanns ett bibliotek! Hon tillbringade mycket tid där med böcker, tidskrifter och trevliga människor. Där fanns en gemenskap.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Att bryta ensamheten

🟠 RECENSION I Nederländerna säger 30 procent av de vuxna att de känner sig ensamma. I USA är siffran 40 procent, dubbelt så stor som på 1980-talet. I Tyskland anser två tredjedelar av befolkningen att ensamhet är ett allvarligt problem. Allt fler upplever att de lever i ensamhet. Vi är alltmer isolerade, inte bara från varandra, utan också från våra politiker och samhället i stort. Den brittiska professorn Noreena Hertz tittar på vad som gör oss ensamma och vad ensamhet egentligen är. Hon kommer också med många goda råd om hur vi kan undvika ensamhet och även tänka på människor i vår omgivning.

Vi måste prata om sex

🟠 RECENSION Det är svårt i vår genomliberaliserade tid att diskutera sex och kärlek, eftersom den liberala analysmetoden inte fungerar. En liberal börjar ju med frågan ”Vad vill jag?” Redan där blir det svårt, eftersom naturen i sin stora visdom har gjort kärleken blind, och i bästa fall egolös. Vilja är ju inte heller, som den brittiska författaren Louise Perry tar upp flera gånger i denna bok, något enkelt eller alltid positivt, som liberalerna vill tro. Perry går sedan vidare med att såga det mesta som ”den sexuella revolutionen” har medfört.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Överklagan och nya bevis

🟠 KULTUR Det händelserika fallet Brian Warner (Marilyn Manson) vs Evan Rachel Wood et al har tagit några turer under sommaren. I juli avfärdade appellationsdomstolen i Kalifornien Warners överklagan av anti-SLAPP domen som innebar att en stor del av hans förtalsanmälan mot Evan Rachel Wood och Illma Gore kastades ut av högsta domstolen. Sedan 16 augusti är dock överklagan tillbaka på bordet. Samtidigt utreder distriktsåklagaren nya bevis i brottsutredningen av Warner.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.