Tillgång till chip och annan avancerad halvledarteknik är numera av strategisk betydelse. Foto: Unsplash/Laura Ockel

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

UTRIKES
Är Ryssland på väg att ge sig in i kapplöpningen inom halvledartillverkning? De amerikanska sanktionerna är kännbara eftersom avancerade halvledare behövs i allt från konsumentprodukter till avancerade vapensystem. I maj tillkännagav landet att man utvecklat sin första fotolitograf, en maskin som används vid tillverkning av integrerade kretsar och halvledarenheter. Maskinen, som för närvarande kan tillverka chip med storlekar upp till 350 nanometer (nm), testas nu, meddelade vice industri- och handelsminister Vasilij Sjpak.

Världens stormakter kapprustar inte bara militärt, även inom spjutspetsteknologi försöker man vinna fördelar. Två heta teknikområden just nu är artificiell intelligens och produktion av halvledare. Det två tyngsta spelarna är USA och Kina som för närvarande gör massiva ansträngningar, bland annat genom kolossala subventioner, för att utveckla sin inhemska chipproduktionskapacitet och minska sitt beroende av varandra. 2022 antog Biden-administrationen CHIPS Research and Development Act, som tillförde sektorn 52 miljarder dollar.

Kina har som svar 2023 tillkännagett en ambitiös plan för att utveckla en halvledarindustri med en investering på 74 miljarder dollar och har satt upp som mål att leda den globala marknaden.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Zelenskyj avvisar Putins fredsförslag

Zelenskyj avvisar Putins fredsförslag

🟠 UTRIKES Europeiska unionens (EU) medlemsländer hade hoppats kunna delta i fredstoppmöte om kriget i Ukraina i Schweiz under helgen med ett 14:e sanktionspaket mot Ryssland att lägga på bordet. Men ledarna för de 27 EU-länderna nådde ingen överenskommelse. Tyskland motsätter sig en klausul om att europeiska företag, deras dotterbolag och partners i tredje land skulle kunna hållas ansvariga för Rysslands kringgående av sanktionerna. Toppmötet, som samlade ett 90-tal delegationer för att försöka nå konsensus mellan de två krigförande parterna, var ett tillfälle för deltagarna att reagera på den ryske presidenten Vladimir Putins fredsförslag, som lagts fram några dagar tidigare. Detta till trots var inte Ryssland inbjudet till mötet.

Läs även:

Rishi Sunak föreslår indragna bidrag och körkort för värnpliktsvägrare

Rishi Sunak föreslår indragna bidrag och körkort för värnpliktsvägrare

🟠 UTRIKES Efter Tyskland verkar det nu vara Storbritanniens tur att återinföra obligatorisk militärtjänst för sina medborgare. Tories, ledda av premiärminister Rishi Sunak, har tillkännagett planer på att återinföra värnplikt för 18-åringar om de vinner valet den 4 juli 2024, något som dock blir mindre sannolikt för var dag som går. Riktlinjerna för detta projekt presenterades redan i maj, men Sunak gav mer detaljer förra veckan, särskilt om de sanktioner som skulle drabba de mest motsträviga, inklusive indragning av körkort och förbud mot att få studielån.

Julian Assange frigiven

Julian Assange frigiven

🟠 UTRIKES WikiLeaks-grundaren frigavs på måndagen och har flugits till en ögrupp i Stilla havet, där han formellt kommer att erkänna sig skyldig till en av anklagelserna. Där utdöms ett straff som avräknas mot den tid han redan suttit fängslad. Han reser sedan hem till Australien.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Ölands fornborgar

🟠 HISTORIA  Öland är ett populärt resmål för svenskar på sommaren. För den historieintresserade finns mycket att upptäcka, inte minst de fascinerande fornborgarna från folkvandringstiden. Gustav Kasselstrand, som tillbringar sina somrar på ön, tipsar om fyra borgar som är värda att besök.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.