Göran Marby är direktör och ordförande för Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Foto: ICANN

Minskat USA-inflytande över Internet

Den 1 oktober släppte USA:s handelsdepartement sin kontroll över nätets ”adressbok”. Istället övergår kontrollen till den internationella organisationen ICANN, som redan administrerat systemet sedan 1998.

Sedan slutet av 1980-talet har det amerikanska handelsdepartementet, via regleringsmyndigheten NTIA (motsvarar ungefär Post- och telestyrelsen), haft kontrollen över tilldelning av domännamn och andra centrala protokoll som styr Internets funktion. Sedan 1998 har uppdraget lejts ut till organisationen ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), som har sitt säte i USA, men vars arbete granskas av en kommitté med representanter från 111 länder och flera andra organisationer och företag. Den 1 oktober överlämnades kont­rollen direkt till ICANN.

– Egentligen allt som rör internets infrastruktur utgår därifrån. Hittills har alla ändringar i rotzonen godkänts av handelsdepartementet i USA. Nu har man i stället en organisation med många intressenter, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, som kontrollerar den svenska .se-domänen, till TT.

Rotzonen är den högsta nivån i Internets domännamnssystem (DNS). De flesta internettjänster bygger på domännamn, som måste kopplas till en viss IP-adress för att du ska kunna exempelvis besöka en hemsida. När du skriver in exempelvis ”www.nyatider.se” i din webbläsare måste adressen översättas till en IP-adress och sedan dirigeras till den server där hemsidan finns rent fysiskt. Systemet ligger på ett antal namnservrar som fungerar som en jättelik adresslista och gör att du kan hitta en viss hemsida eller skicka e-post till en viss person. Även de så kallade toppzonerna, exempelvis .se, .org och .com, administeras av ICANN.

Hierarkin där USA ensamt haft möjlighet att kontrollera viktiga delar av ICANN:s verksamhet har kritiserats från flera håll, bland annat från EU som velat att USA skulle släppa kontrollen. Flera länder har föreslagit att IANA-funktionerna i sin helhet skulle överföras till FN-organet ITU (International Telecommunications Union).

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Läs även:

Regeringens utredare: Kraftigt höjt återvandringsbidrag ger liten effekt

Regeringens utredare: Kraftigt höjt återvandringsbidrag ger liten effekt

🟠 INRIKES Nationalekonomen Joakim Ruist har tidigare uppmärksammats för sin forskning som visat att flyktinginvandringen är en nettokostnad för Sverige. För ett år sedan utnämndes han av regeringen att leda en av mandatperiodens viktigaste utredningar: den om frivillig återvandring. Nu sågar han sin egen utredning och menar att det saknas incitament som ökar den återvandringen kraftigt.

Den svenska upprustningen fortsätter – tillskott på 13 miljarder

Den svenska upprustningen fortsätter – tillskott på 13 miljarder

🟠 INRIKES Det svenska försvaret ser en fortsatt kraftig upprustning meddelar regeringen under tisdagen. Under 2025 kommer totalt 138 miljarder kronor läggas på försvaret, en ökning på 13 miljarder kronor eller cirka 10 procent från tidigare planer. Sverige har redan passerat Natokravet på 2 procent av BNP i försvarsanslag och kommer hamna på 2,4 procent under 2025 – men det är bara början på den svenska upprustningen.

Halvtid i mandatperioden – Kristersson och Åkesson optimistiska

Halvtid i mandatperioden – Kristersson och Åkesson optimistiska

🟠 INRIKES Halva mandatperioden har passerat och Ulf Kristersson är pressad att övertyga väljarna om att paradigmskiftet kommer att förverkligas. I sin regeringsförklaring menade han att det varit två svåra år, men att det kommer att bli bättre i ”andra halvlek”. Tidöpartierna plågas inte bara av svaga opinionssiffror, utan även av intern turbulens efter att Tobias Billström lämnat regeringen i vad som tolkats som en protest mot Ulf Kristersson.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Nya Tider recenserar ÅRETS BOK!

🟠 Christer Andersson sköt Olof Palme I augusti kom det en sensationell bok om Palmemordet. Nya Tiders recensent ger den högsta betyg. Om du bara ska läsa en bok om Palmemordet – läs den här. Om du bara ska läsa en bok i år – läs den här. Och du får insyn i den största rättsskandalen i Sveriges historia. Själv slukade jag den i två sittningar. Tänk att mördaren fanns i utredningsmaterialet.

En historia om kreativitet som redskap att forma verkligheten

🟠 RECENSION Förr var böcker om rock-och popmusik inte något som skrevs av de bästa journalisterna. Men detta har ändrats. Ett exempel på detta är den brittiska journalisten Graeme Thomsons biografi om skotska rockbandet Simple Minds, som utkom 2022 till recensenternas hyllningskör. Themes for Great Cities finns bara på engelska, men är så välskriven att den är ett måste för alla fans av Simple Minds. Bandet är fortfarande verksamt, ger ut skivor och turnerar globalt. Boken är inte bara ett stycke musikhistoria, utan också en berättelse om att kämpa för det man tror på, mot alla odds.

Biblioteken – En mångsidig historia.

🟠 En bekant till mig bodde under nästan två års tid i Nordnorge. En fantastisk plats men vintern var mörk, lång och kall med magnifika norrsken som lyste upp himlavalvet. Vi skrev till varandra och jag frågade henne hur det var att bo så långt norrut. Det är inte något tätbefolkat område direkt. Hon svarade att det gick bra eftersom det fanns ett bibliotek! Hon tillbringade mycket tid där med böcker, tidskrifter och trevliga människor. Där fanns en gemenskap.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Två astronauter strandsatta i rymden på grund av Boeings tekniska problem

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Följetången om skandalerna runt Boeings kvalitetsproblem fortsätter. NASA-astronauterna Barry Wilmore och Sunita Williams skickades upp till ISS den 5 juni men har nu föga avundsvärda problem: På grund av fel i rymdfarkosten Starliner, byggd av Boeing, kan de mycket väl bli kvar på den internationella rymdstationen (ISS) fram till 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Att måla Gud på väggen

🟠 HISTORIA Ett odisputabelt faktum är att kristna alltid har tyckt om att måla vacker konst, särskilt målningar som visar heliga personer och berättelser ur antingen Bibeln eller folklig, kristen tradition. Kristna har dock inte bara målat på taveldukar utan även på väggar. Besöker man de italienska katakomberna kan man upptäckta att redan under det sena 100-talet har kristna haft för vana att pryda väggar med målningar.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.