Ellen Key vapen var hennes ord och hennes penna. På denna målning av Hanna Pauli (1864-1940), som är daterad mellan 1900-07, kan man se henne sitta och läsa för sina vänner. Bild: Wikimedia Commons

Ellen Key och kvinnan

Ellen Key (1849–1926) stödde helhjärtat den svenska kvinnorörelsens kamp för rättigheter i samhället samtidigt som hon betonade vikten av att bevara det kvinnliga samt det faktum att män och kvinnor är olika och inte lämpade för att exakt samma uppgifter. Hon kom inte desto mindre att bli betydande för kvinnorörelsen i Sverige.

”Detta missbruk kan kännetecknas så, att kvinnorna i främsta rummet satt in sina frigjorda krafter på områden, där de tävlat med männen och därunder till stor del försummat att utveckla och bruka sin djupaste kvinnliga egendomlighet.”

Det här citatet är hämtat ur boken Missbrukad kvinnokraft i vilken Ellen Key (1869–1926) visserligen nämner vikten av att även kvinnor får rättigheter i samhället, men samtidigt betonar att kvinnan bör förbli kvinnlig, varken sträva efter att tävla med männen eller försöka bli som en man. Key ansåg nämligen att en del av kvinnorna inom kvinnorörelsen gått för långt och börjat tro att de kunde göra exakt samma saker som män.

Den svenska kvinnorörelsen

Ellen Key (1869-1926) blev en kontroversiell figur inom den svenska kvinnorörelsen.
Här avbildas hon på ett fotografi från cirka 1897. Foto: Wikmedia Commons

I Missbrukad kvinnokraft betonar Ellen Key även att kvinnorörelsen redan kommit långt och det hade den. År 1896 när Missbrukad kvinnokraft gavs ut hade, för att nämna några exempel, män och kvinnor fått lika arvsrätt, kvinnor med hög årsinkomst hade fått rätt att rösta i kommunalval och kvinnotidskriften Tidskrift för hemmet hade börjat ges ut. Kvinnor hade även fått rätten att avlägga studentexamen och myndighetsåldern för ogifta kvinnor hade sänkts till 21 år.

1800-talets kvinnor hade alltså haft, och hade fortfarande, strikt begränsade rättigheter, vilket till viss del kan ses som en motreaktion på 1700-talet. Under 1700-talet hade nämligen kvinnor, i synnerhet de inom de högre samhällsskikten, haft möjlighet att göra karriär inom vetenskap, konst, litteratur och botanik. De skrev politiska skrifter och artiklar samt gav ut tidskrifter. Icke-adliga kvinnor drev dessutom kaffehus och krogar. Det är inte utan anledning som 1700-talet kan kallas för kvinnans århundrade. Kvinnor har visserligen länge haft begränsade rättigheter, men det är samtidigt felaktigt att hävda att de aldrig någonsin haft några. Det finns många olika aspekter och nyanser av kvinnans historia.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Var redo – Alltid redo!

Var redo – Alltid redo!

🟠 Scouternas historia i Sverige Scoutrörelsen började med att den engelske generalen Robert Baden-Powell arrangerade ett läger för en grupp engelska pojkar 1907. Det var det första scoutlägret och Robert Baden-Powell blev scoutrörelsens grundare.

Polisinspektör Trysbergs mystiska död

Polisinspektör Trysbergs mystiska död

🟠 HISTORIA Under 1980- och 90-talen inträffade en rad märkliga dödsfall i kölvattnet av, bland annat, Boforsaffären och Palmemordet. Ett av de märkligaste dödsfallen var polisinspektör Gustav Trysbergs. Trysberg hade först fått 15 knivhugg och sedan krosskador i pannan. Enligt obducenten var dödsorsaken självmord.

Ett nordiskt ämbete

Ett nordiskt ämbete

🟠 HISTORIA Ordet ”ombudsman” har fornnordiskt ursprung och själva ämbetet har en längre historia än vad man skulle kunna tro. Redan under medeltiden fanns det en ombudsman vars uppgift var att företräda någon annan och i 1809 års regeringsform skapades det ombudsmannaämbete vi känner till idag.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.