<strong>DAN ROODT ÄR EN MÄNNISKORÄTTSAKTIVIST</strong> med ett särskilt intresse för den afrikandiska kulturen i Sydafrika. Afrikander är en minoritet med europiska rötter som kom till Sydafrika på 1700-talet, innan de svarta bantu-stammarna invandrade norrifrån. Roodt menar att attityderna gentemot den vita befolkningen har hårdnat efter Nelson Mandelas död. Foto: Nya Tider

”Hårdare attityd efter Mandelas bortgång”

Nyligen gick ett splittrat Sydafrika till val. Det vänsterradikala partiet Economic Freedom Fighters erhöll över 6 procent av rösterna i sitt första val och spås nå stora politiska framgångar i framtiden. Partiledaren Julius Malema gjorde sig känd för en bredare publik efter att ha sjungit om att döda vita farmare. Nya Tider har talat med Dan Roodt, en sydafrikansk människorättsaktivist som kämpar för afrikandernas rättigheter i landet. Hur ser Sydafrika ut efter valet?

Economic Freedom Fighters, EFF, deltog i sitt första val och fick 6,4 procent av rösterna. Hur påverkar detta sydafrikansk politik? Kommer de att få något inflytande?

Economic Freedom Fighters hävdar att de är ”det sanna ANC”, genom att de följer de socialist-kommunistiska principerna från 1955 års Freedom Charter. Detta dokument upprättades av Rusty Bernstein från det sydafrikanska kommunistpartiet. Dokumentet stipulerade om nationalisering av all jordbruksmark och kollektivisering av jordbruket som i Sovjetunionen på 1930-talet.

Den effekt EFF har är att det driver allt i Sydafrika längre vänsterut. För att inte förlora röster till vänstern är ANC-SACP-alliansen nu tvungen att införa fler radikala socialistförslag, såsom landreform och nationalisering av jordbruks- och andra fastigheter. Allt som allt är detta inte positivt för Sydafrika.

EFF åtnjuter stor täckning i etablerad media, så deras inflytande och stöd kommer att öka. Media, både här och utomlands, har alltid fascinerats av idén om en stor, radikal revolution i Sydafrika som skulle innebära slutet för den vita befolkningen, så de ser EFF som den potentiella aktören för att fullborda den berättelsen.

Om Julius Malema skulle få mer inflytande i sydafrikansk politik, hur skulle detta påverka den afrikandiska minoriteten?

Naturligtvis skulle detta vara väldigt dåligt för den vita befolkningen. Han är en svart nationalist som betraktar vita som ”bosättare” i Sydafrika, trots att de funnits i detta land i 360 år, längre än vissa svarta stammar, längre än indierna, kineserna etc.

I en TV-intervju har Malema sagt att han är ”marxist-leninist”. Han beundrar dessutom Zimbabwes president Robert Mugabe, som har konfiskerat nästan alla tillgångar som ägdes av vita i det landet. Så om det någonsin blir en EFF-regering i Sydafrika kommer det att betyda slutet för Sydafrika så som vi i dag känner det. Landet skulle kastas in i en ekonomisk och etnisk kris från vilken den kanske aldrig hämtar sig, som Zimbabwe.

“Men vi kan också processa internationellt gällande den diskriminering och det våld som vi får utstå under den nuvarande regeringen.”

Mångkulturella Democratic Alliance hävdar att man är ett parti som ser efter ”allas intressen”, inklusive afrikandernas. Skulle du hålla med om det?

Jag betvivlar det i hög grad. Vi såg ju nyss hur Democratic Alliance har manövrerat sig in i ANC-politikens kölvatten. I de tre viktigaste frågorna i Sydafrika så håller de faktiskt med ANC-regeringen. Dessa frågor är: positiv särbehandling, landreform och namnbyten.

DA håller med om att vita måste hållas borta från arbeten i både den privata sektorn och i regeringen genom raskvoter. De stödjer också nationaliseringen eller rättare sagt konfiskeringen av mark som ägs av vita. För det tredje har DA bytt namn på en rad historiska afrikandergator i Kapstaden, som de styr. Ytterst vill både DA och ANC etniskt rensa ut afrikandernas historia och namn från Sydafrika, inklusive namn på gator, samhällen och städer.

Du är själv aktiv i ett politiskt parti. Kan du berätta om det?

Jag blev involverad i ett parti vid namn Front National, samma namn som det franska partiet. Men vi fick bara 5 000 röster i valet och därför förlorade vi vår deposition. De flesta väljare röstar på partier med väldigt tydliga ”varumärken” och som får mest publicitet. Enligt en undersökning är det bara en procent av väljarna som verkligen läser programmet för det parti de röstar på! Så de flesta av våra potentiella väljare röstade på DA baserat på deras starka varumärke och bättre mediatäckning.

I dag är jag väldigt pessimistisk gällande någon som helst förändring i Sydafrika genom parlamentariska val. Jag tycker att vi bör använda andra metoder, såsom protester eller domstolsärenden. Domstolarna fungerar ännu rätt bra även om regeringen har tillämpat positiv särbehandling där också. Vi kan också processa internationellt gällande den diskriminering och det våld som vi får utstå under den nuvarande regeringen.

Efter Nelson Mandelas död uppfördes denna nio meter höga staty av den forne ANC-presidenten utanför parlamentet i Pretoria.  Foto: Nya Tider
Efter Nelson Mandelas död uppfördes denna nio meter höga staty av den forne ANC-presidenten utanför parlamentet i Pretoria. Foto: Nya Tider

Har Sydafrika förändrats något sedan Nelson Mandelas död? Vi har läst om ett ökande antal farmattacker sedan han avled förra året.

Ja, jag tror att attityderna har hårdnat sedan Mandelas död. Och du har rätt, mord på farmare och våld ökar generellt. Enligt rapporter vi får har dessutom Kapstaden blivit väldigt våldsamt och anarkistiskt, med väpnade inbrott som sker hela tiden. Vissa av offren tror att polisen och de kriminella agerar i samförstånd.

Med detta i minne kunde man tro att det nu skulle ha skett några afrikanderuppror eller någon stark proteströrelse. Men folk lider ännu av en känsla av nederlag och de är rädda för att utmana den liberala, politiskt korrekta ideologin som på andra håll råder i västvärlden. Likt självplågare accepterar de allt detta och försöker få saker att gå ihop på det individuella planet, med hoppet att de inte ska bli nästa offer.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

En fin och tursam trädgårdsgäst

En fin och tursam trädgårdsgäst

🟠 HISTORIA Igelkotten har funnits så länge som 65 miljoner år och under somrarna kan man ibland se en lunka omkring i sin trädgård. Ser man en igelkott i trädgården kan man skatta sig lycklig: De lär nämligen vara turbringande inom den svenska folktron.

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

Skyhöga förluster beseglar Ukrainas öde

🟠 ANALYS Vid det här laget har det börjat gå upp för de flesta att Ukraina är i en hopplös belägenhet. Men västetablissemanget kämpar tappert för att upprätthålla bilden av en lovande kamp så länge Ukraina får trogen hjälp från Väst. En viktig del av detta är att låta påskina att Ryssland lider större förluster än Ukraina. Manskap är en dyrbar och ändlig resurs. Om den ena parten åderlåts allt för mycket blir kriget svårt eller omöjligt att upprätthålla. Sålunda rapporterade New York Times i augusti att Ryssland enligt anonyma amerikanska tjänstemän skulle ha 120 000 döda och 170 000–180 000 sårade, medan siffrorna för Ukraina skulle vara 70 000 respektive 100 000. Men är detta sanningen? Joakim Förars har gjort egna beräkningar utifrån allmänt tillgänglig information och resonerar kring vad de faktiska förlustsiffrorna skulle kunna vara. Nya Tider har inte kontrollräknat uppgifterna.

Läs även:

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

EU-valet 2024: Etablissemanget bävar för ”skarp högersväng”

🟠 – Men i Sverige är ”klimatet” den viktigaste valfrågan Den 6–9 juni hålls val till Europaparlamentet. Totalt 720 mandat ska fördelas varav 21 från Sverige. Opinionsmätningar tyder på att valets stora vinnare kommer att bli högern – och då i synnerhet den nationalistiska och EU-skeptiska högern som kommer att kräva mer inflytande. Den troliga utvecklingen är enligt flera bedömare en ”skarp högersväng” – men om det blir några verkliga politiska förändringar är svårt att förutse. Nya Tider tar en titt på EU-valet och de svenska politiska partier som ställer upp i det.

Finland förbjuder politiskt parti

Finland förbjuder politiskt parti

🟠 UTRIKES Finland har för första gången förbjudit ett registrerat parti: Blåsvarta rörelsen. Partiet anklagades för att vara nazistiskt. Tidigare har också Nordiska motståndsrörelsen förbjudits, en öppet nationalsocialistisk organisation.

Massinvandringen har ”fullständigt misslyckats” enligt ny rapport

Massinvandringen har ”fullständigt misslyckats” enligt ny rapport

🟠 UTRIKES En tankesmedja i Storbritannien har publicerat en ny rapport som slår hål på myter om ekonomisk tillväxt och skattefördelar med migration. Storbritanniens kumulativa nettomigration under 25 år fram till 1997 var bara 68 000. Under de följande 25 åren var den kumulativa nettomigrationen minst 5,8 miljoner, konstaterar en ny rapport som Storbritanniens tidigare invandringsminister Robert Jenrick var medförfattare till, och som avslöjar de myter som vidmakthålls av den västerländska liberala huvudfåran

Studie om ivermektin hemlighölls i tre år

Studie om ivermektin hemlighölls i tre år

🟠 UTRIKES Under Coronapandemin blev läkemedlet ivermektin intressant som en alternativ behandling i breda grupper. Svaret från etablissemanget blev att ständigt förneka dess effektivitet och att beskriva det som ett avmaskningsmedel för hästar och i stället propagera för andra preparat med många biverkningar. Nyligen publicerades en ”ny” studie som vetenskapligt bekräftar läkemedlets effektivitet. Det intressanta är att den hemlighölls i tre år.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.