Jonas Wenström blev bara 38 år, men då han tog tillvara på tiden hann han åstadkomma mycket i livet – särskilt när det gällde elektriciteten.
Då han, som Henrik Berggren och Eva Krutmeijer berättar i Svenska innovationer som förändrade världen, var son till en ingenjör i bruksorten Hällefors kom han redan i unga år ”i kontakt med mekaniska konstruktioner av olika slag”.
Informationen om Wennström och hans innovation som nämns i den här artikeln är hämtad från Berggren och Krutmeijers bok.
Tidigt intresse för elektricitet
Jonas Wenström studerade först i Uppsala och Oslo innan han gav sig i väg på studieresor till Frankrike, Tyskland och USA. Det var under dessa resor som han insåg att det var elektriciteten – och inte gas och fotogen – som var framtiden.
Han började experimentera fram en glödlampa, men medan han höll på med det fick han veta att Thomas Edison i USA sökte patent på den sortens lampa.
Wenström tyckte förstås att det var tråkigt att han inte skulle kunna fullborda sin glödlampa, men i den vevan började han i stället rikta uppmärksamheten mot själva elektriciteten och reflektera över hur den skulle kunna fungera som en kraftkälla. Berggren och Krutmeijer noterar att hans resonemang var att ”elektricitet måste genereras och även kunna transporteras längre sträckor”.
Han tog ett viktigt steg när han uppfann en strömgenerator som han själv kallade ”sköldpaddan”. Denna generator, som han tog patent på 1882, blev, som Berggren och Krutmeijer skriver, betydande för ”framväxten av Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget (ASEA)”. Detta aktiebolag grundades 1890 och Wenström var aktiv i det.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.