Pappersutgåva: NyT v. 34/2014
Detta är en förhandsvisning
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.
Fler papperstidningar
Äntligen – en Malmbergbiografi
🟠 Bokrecension. Bertil Malmberg är ett rätt stort namn inom svensk poesi. Han kanske står i skuggan av samtida gestalter som Gunnar Ekelöf och Harry Martinson, men han är långtifrån glömd. Malmberg var Akademiledamot och en vurmare för sådant som det traditionella Tyskland, vilket gör honom till ett naturligt fokus för mången konservativ litteraturvän. Tack vare en personlig, konstnärlig omprövning i slutet av 1940-talet blev han även accepterad av den svenska modernistiska skolan, samtidigt som han bevarade sin integritet. En ny biografi om Malmberg ger anledning till en närmare titt på mannen, hans liv och hans verk.
Stridsskrift mot modernism och trista hus
🟠 Denna bok är en opinionsbildande skrift, rikt illustrerad, med korta texter och bilder på varje uppslag. Den är skriven av Jerker Söderlind. Han har utbildat sig till arkitekt och journalist, och driver ett företag som sysslar med stadsutveckling. Den här boken innehåller så många glada attacker mot nutida svenskt stadsbyggande att man riktigt ser framför sig hur de som är nedgrävda i modernismens skyttegravar fullständigt måste explodera av raseri. Att boken är skriven så visar hur långt detta arkitekturkrig har gått.
Dalregementets dag i Falun
🟠 Under strålande blå himmel firades det återinvigda regementets dag. Söndagen den 17 september fick man återigen stifta bekantskap med Dalarnas historiska regemente I 13 – Dalregementet har återuppstått.
Den poetiske prästen
🟠 Johan Ludvig Runebergs författarskap. Den finlandssvenske skalden Johan Ludvig Runeberg blev redan under sin livstid känd och älskad i både Sverige och Finland för sina diktverk. Han skrev bland annat det episka diktverket Fänrik Ståls sägner, Kung Fjalar som utspelas i Norden under vikingatiden, samt Majsång som sjungs traditionsenligt under Valborgsfirandet. Trots att han var finsk nationalist har hans diktning haft oskattbar betydelse även för den svenska nationalkänslan.
3D-printat neuralt nätverk av levande hjärnceller
🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Minihjärnor som fungerar och växer som sina naturliga motsvarigheter i full storlek kan erbjuda ett alternativ till djurförsök och hjälpa till att skräddarsy medicin och behandlingar.
De dolda kopplingarna mellan våra händer och tungor
🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Har du någonsin sett någon sticka ut tungan när de försöker göra någonting ”pilligt”? Beteendet kan se lustigt ut och verka helt irrationellt, men att sticka ut tungan medan man koncentrerar sig på händernas rörelser avslöjar en historia av evolutionära samband.
Video: Budapestdeklarationen
🟠 VIDEO I Budapest, Ungern, träffades nyligen sex nationalistiska partier för att forma ett samarbete inför EU-valet nästa år. Under högtidliga former undertecknade de ett manifest mot globalism och för fria nationer.
Vad vill World Economic Forum?
🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.
Apostlarnas apostel i legendens värld
🟠 HISTORIA Under 1200-talet skrev ärkebiskopen av Genua, Jacobus de Voragine, Gyllene legender, som är en samling av berättelser om olika bibliska personer och helgon. Ett av de helgon han skrev om var Maria Magdalena. Hans berättelse om henne präglade inte bara den medeltida synen på henne utan även hur hon kom att avbildas i konsten.
Inblickar i den tidiga kristendomen
🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.
Satsa på ett eget örtapotek i år!
🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.
Senaste numret


Nya Tiders nyhetsbrev!
